Eindhovens Dagblad - donderdag 3 maart 2005

Kampioen van de sportiviteit ging met niemand in de clinch

Door ERWIN BLATTER

 

Donderdag 3 maart 2005 - „Mogelijk dat ik te zacht en te eerlijk ben. Ik wil per se sportief zijn, maar je moet niet denken dat ik alles accepteer.“ Dat zei motorcrosser Frans Sigmans ooit op de vraag of hij in wedstrijden niet te lief was voor zijn tegenstanders. Gisterenmiddag overleed de Bakelnaar op 57-jarige leeftijd aan een hartstilstand.

„Frans was een hele talentvolle, sportieve man“, weet oud-crosser Pierre Karsmakers uit Aalst-Waalre. „We hebben een fijne sportieve relatie gehad. In de wedstrijden veel met elkaar ’gevochten’. Hij was eigenlijk iets te netjes, te braaf. Hij ging nooit met iemand in de clinch. Zo was-ie. Gewoon een hele fijne man.“ Zijn reputatie als groot motorcrosstalent snelde hem begin jaren zestig vooruit en al op zestienjarige leeftijd reed hij zijn eerste wedstrijden. Drie jaar later vestigde hij definitief zijn naam. Tijdens een cross in St. Anthonis zette hij als ’jonkie’ het internationale deelnemersveld te kijk door twee van de drie manches te winnen. In datzelfde jaar werd hij Nederlands kampioen in de 250cc-klasse. Een prestatie die hij een jaar later herhaalde, waardoor Sigmans in hoog tempo uitgroeide tot Neerlands trots in het motorcrossen.

In april 1971 kwam daarin plotseling verandering. Sigmans viel tijdens een wedstrijd in het Belgische Veerle van zijn motor en liep daarbij een dubbele beenbreuk op. Insiders dachten dat Sigmans ’gevoeglijk afgeschreven kon worden’. Ook de crosser zelf geloofde er niet meer in. Zijn herstel verliep echter wonderbaarlijk snel en in september van dat jaar kroop hij voor een trainingsritje tijdens de Motorcross des Nations in Vannes (Frankrijk) weer op de motor. Het noodlot sloeg opnieuw toe en Sigmans brak hetzelfde been.

Ook dit keer wist hij te herstellen en maakte weldra duidelijk dat Frans Sigmans nog steeds een naam was om rekening mee te houden.

Bakels trots moest het vooral hebben van wedstrijden om het Nederlands kampioenschap. Tijd om in de trainingen er een schepje bovenop te doen voor de Grands Prix, had hij niet. Sigmans achtte zich onmisbaar in de winkel van vader Kees en liet daardoor menig wedstrijd van betekenis schieten. Toch, in de motorcrosswereld gold maar één criterium en dat waren de Grands Prix. Dat wist Sigmans maar al te goed. Inmiddels had hij iemand gevonden die zijn taken in winkel kon overnemen en in 1973 werd hij op 25-jarige leeftijd prof bij Yamaha. Sigmans kondigde aan, tot genoegen van motorcrossminnend Nederland, alle Grand Prix-wedstrijden te rijden. Hij werd dat jaar veertiende in het eindklassement. In de jaren die volgden zou de motorcrosser die prestatie verbeteren met een twaalfde en elfde plaats, waarbij hij op zandcircuits, zijn favoriete ondergrond, de nodige punten bij elkaar reed.

De wedstrijden om het Nederlands kampioenschap bleven echter zijn podium bij uitstek. Na zijn titels in 1967 en 1968 won Sigmans, inmiddels overgestapt op een 500cc-motor, in 1975 het Nederlands kampioenschap in de halve liter-klasse. Daarna liet een nieuwe titel lang op zich wachten. Totdat hij in 1988 in Zevenhoven op 41-jarige leeftijd de hoofdprijs pakte in het Nederlands kampioenschap bij de viertakten. Vijfentwintig jaar lang had hij wedstrijden gereden. Het was mooi geweest, vond Sigmans.

Voortaan zou hij zich fulltime richten op de winkel in motoren en fietsen, die hij inmiddels overgenomen had van zijn vader.

Frans Sigmans laat een vrouw en twee kinderen achter.

 

 

">filmpje

 

Bennie Jolink en Frans Sigmans

 

Frans Sigmans tijdens de zwarte cross in Halle

 

Home