Uitslagen 1988

totaal 1e m. 2e m.
zondag 1 mei 1988 nk Reusel 3 3 3
donderdag 12 mei 1988 nk Rhenen 2 2 3
zondag 24 juli 1988 nk Wijchen 3 3 2
zondag 21 augustus 1988 nk Varseveld 2 2 3
zondag 25 september 1988 nk Holten 3 5 2
zondag 2 oktober 1988 nk Zevenhoven 2 2 4

SIGMANS VIERT AFSCHEID MET NATIONALE TITEL           

5 oktober 1988

“En nu stop ik echt met de wedstrijdsport”, dat vertelde de kersverse viertakt kampioen Frans Sigmans. Het hing al langer in de lucht dat Frans met de actieve wedstrijdsport wilde stoppen maar niemand wilde het eigenlijk geloven. “Die Sigmans zit straks als 65 plusser nog op de crossmotor” werd er wel eens gegrapt. Maar voor Frans is het nu na 25 jaar aan de top mooi geweest. Afgelopen zondag werd Frans Nederlands kampioen in de viertaktklasse. Een mooier afscheidscadeau had men hem niet kunnen geven.

Waarom stopt Frans eigenlijk, het gaat toch nog goed? is een vraag die hij velen voor op de lippen ligt. Sigmans: “Toen ik besloot om met de 500cc te stoppen en overstapte naar de viertakten dacht ik in die klassen mooi wat voor de lol mee te kunnen rijden. Maar dat bleek niet te kunnen. Als je meer dan 20 jaar aan de top hebt gestaan verwachten de toeschouwers ook het 24e, 25e jaar etc. nog dat je vooraan mee rijdt. Doe je dat niet dan hoor je meteen vervelende opmerkingen. Het crossen gaat me nog steeds goed af en als ik van start ga in een wedstrijd dan beleef ik nog evenveel plezier als 25 jaar geleden. maar ik kan al die voorbereidingen door de week niet meer opbrengen. Trainen, motor klaar maken en al dat soort werk wat er bij komt kijken. Want als de voorbereidingen niet goed zijn gaat het onherroepelijk mis. Het liefst zou ik nog een paar jaar blijven rijden maar dan gewoon puur voor de lol. Maar ik weet dat dat niet kan. Daarom stop ik er mee. Natuurlijk zal ik zo links en rechts nog wel een wedstrijdje rijden waar ik aan niks en niemand verplichtingen heb. Het is genoeg geweest.”

Kampioen zonder overwinning

Frans Sigmans is altijd een vrij konstante rijder geweest en juist dat konstante rijden heeft hem dit jaar de viertakt titel opgeleverd. In geen enkele manche kwam Frans als winnaar over de finish maar in tegenstelling tot zijn concurrenten kwam hij wel steeds over de finish. Frans werd eigenlijk mooi de lachende derde. Simon Schram en Marcel Van den Berg waren in de meeste wedstrijden sneller als de veteraan uit Bakel maar die twee maakten elkaar het leven zo zuur dat ze door elkaars toedoen in de fout gingen. En Frans maar profiteren. Hij hield het koppie der bij en kaapte op die manier de Nederlandse titel voor hun neuzen weg. Voor de tweede keer binnen een maand (onlangs met Van der Ven) was het groot feest in Bakel.

Frans Sigmans behaalde afgelopen zondag op het keiharde kermisbaantje in Zevenhoven een tweede en een vierde plaats. Ruim voldoende om Van den Berg voor te blijven. Vorige week had Frans Sigmans een protest tegen Van den Berg ingediend omdat Marcel na zijn val “geholpen” was door derden. Op die manier verloor Marcel van den Berg 19 kostbare punten. Zou Van den Berg deze punten wel bij zijn totaal hebben kunnen voegen dan nog was Sigmans kampioen geweest. Gelukkig maar anders was het een kampioenschap van Sigmans geweest met een bijsmaakje. Nu niet.

Eddy Lemmens uit Veldhoven, na de wedstrijd in Holten nog tweede op de ranglijst, kon zijn draai niet vinden in Zevenhoven. Hierdoor passeerden Van den Berg en Schram hem nog in de eindstand. Arjan Brouwer, al weer bezig met Parijs Dakar, werd vijfde. Spannend was het van de zesde tot de tiende plaats. Ronald Rietman scoorde net voldoende punten om zesde te worden. Rico van der Sanden uit Mortel leek tot kort voor het einde van de tweede manche de beste papieren in handen te hebben voor de zevende plaats maar een achterblijver gooide roet in het eten. Die kwam juist voor Rico ten val. Een botsing was het gevolg en met een lekke voorband verloor Rico enkele plaatsen waarvan Mike Bolman profiteerde. Die werd nu 7e, Van der Sanden 8e en Albert Bensink 9e. Ad Verstegen maakte de top tien vol.

Eindelijk Van Goch/Hurkmans

Niet “drie-” maar “vier” keer betekende voor Hans van Goch en Sies Hurkmans scheepsrecht. Verloor dit Schijndels/Lierops duo in 1985, 1986 en 1987 tot drie keer toe in de laatste manche de Nederlandse titel door domme pech, nu bleef hun die tegenslag eindelijk een bespaard. De aanhouder wint, dat in ieder geval. Van Goch liet zich in Zevenhoven niet tot rare bokkensprongen verleiden. De Vries/de Bresser en Janssen/Frans Geurts van Kessel wonnen elke een manche maar dat deerde Van Goch totaal. Hij reed voor zijn eerste lang uitgestelde titel. Zijn plaatsgenoten Eimbert Timmermans/Eric Verhagen scoorden twee keer een tweede plaats maar daardoor konden ze totaal geen bedreiging vormen voor Van Goch. Toon Bens met Gemertse bakkenist Lowie Bijvelds werd twee keer zesde, voldoende voor een vierde plaats in de eindstand. Dit duo had steeds de finish gehaald. Ondanks dat ze vijf keer uit vielen werden Janssen/Geurts van Kessel nog vijfde.

Bij de quads mocht Hans Ghielen van geluk spreken dat hij vorige week in Holten reeds kam pioen was geworden. Als dat in Zevenhoven nog had moeten gebeuren had hij wel eens mooi ach ter het net kunnen vissen. Vanwege een in de training opgelopen armblessure kon Ghielen niet deelnemen aan de wedstrijden. Wil van der Laan werd nu in zijn thuiswedstrijd winnaar via een eerste en een derde plaats. De andere manche werd gewonnen door Ben van der Laan. Frans van den Berg uit Rips haalde voldoende punten om zijn tweede plaats in de eindstand veilig te stellen. Hij werd derde en vijfde. Ton Maessen ging het minder goed. Hij werd in de eerste manche derde maar viel in de andere uit. Hierdoor ging de derde plaats in eindstand niet naar Maessen maar naar ex zijspanrijder Wil van der Laan.

NK eindstanden

Quads: 1. Ghielen 343, Neerkant; 2. Van den Berg, Rips 318; 3. Van der Laan, Ter Aar 313; 4. Maessen, IJsselsteyn 294; 5. Baars, Bodegraven 252; 6. Martien van Gils, Sprang Capelle 238; 7. Van Zwienen, Nw. Kerk a/d IJssel 216; 8. Van Vijfeijken, Deurne 212; 9. Verdoold w. Kerk a/d IJssel 189; 10. Van der Laan, Ter Aar 159.

zijspannen: 1. v. Goch Schijndel 311; 2. Timmermans/Verhagen, Schijndel 286;3. de Vries/de Bresser, Roelofarendsveen 271; 4. Bens/Bijvelds, Reek 227; 5. Janssen/Geurts van Kessel, Schaijk 222; 6. van Gastel/Palfreyman, Eindhoven 193; 7. Smit/v.d. Bijl, Markelo 173; 8. Knuiman/Liefkens, Wychen 155; 9. Hermsen/de Visser, Zetten 153; 10. Muller/van Heek, Holten 137.

viertakten: 1. Sigmans, Bakel 327; 2, v.d. Berg. Alphen a/d Rijn 298; 3. Schram, Wolvega 284; 4. Lemmens, Veldhoven 270; 5. Brouwer, Nijkerk 205; 6. Rietman, Doetinchem 187; 7. Bolman, Den Haag 184; 8. Van der Sanden, Mortel 177; 9. Bensink, Voorst 168; 10.Verstegen 143      bron: Peter v.d. Sanden Gemerts nieuwsblad

Frans Sigmans 1988

 

Home