NK zijspan Holten en Zevenhoven 1988

 

EINDELIJK VAN GOCH/ HURKMANS Bron Moto73

 

Drie seizoenen lang had het duo Hans van Goch en Sies Hurkmans de twijfelachtige eer om met nummer 2 rond te rijden Steeds ging er iets mis in de jacht naar de Nederlandse titel. Zo moesten ze vorig jaar in de allerlaatste manche toezien hoe de titel bij August Muller/Henk van Heek terecht kwam, terwijl zij met pech kregen af te rekenen Daarom was er ook niemand die dit duo de felbegeerde titel misgunde Iedereen was er van overtuigd dat niemand meer recht had op de NK-titel dan Van Goch/Hurkmans en toen het duo in Zevenhoven in de eerste manche op de zesde plaats (door een regen van champagne) over de finishlijn reed, stroomde het startveld vol. Het duo uit Schijndel was met die klassering onbereikbaar geworden voor de concurrentie en werd onmiddellijk op de schouders genomen Het feest kon eindelijk beginnen. Vorig jaar waren de vele supporters onverrichterzake met dozen vol champagne weer naar huis gereden omdat de pechduivel het feestje verknalde, maar die schade werd nu even ingehaald.

Eigenlijk kon er weinig meer mis gaan voor Van Goch/Hurkmans Tijdens de voorlaatste wedstrijd in Holten wisten ze hun zorgvuldig opgebouwde voorsprong bijzonder goed te verdedigen tegenover de enig overgebleven rivalen de eveneens uit Schijndel afkomstige Eimhert Timmermans met Eric Verhagen Beiden scoorden op het vernieuwde (en technische erg moeilijke) circuit De Zuurberg een eerste en een tweede plaats, zodat de laatste wedstrijd, op de korte maar keiharde baan in Zevenhoven, de beslissing moest brengen. De twee tweede plaatsen die Timmermans scoorde, konden niet voorkomen dat Van Goch - die een vijfde en zesde plaats behaalde - toch met de titel ging strijken. Daarvoor was de voorsprong van de nieuwe Nederlands kampioenen te groot. Timmermans/Verhagen (in 86 kam pioen pal voor Van Goch) werden nu tweede in de NK. voor Hugo de Vries/Harrie de Bresser. De Vries, die dit jaar doorbrak en zich zowel nationaal als in internationaal bijzonder goed manifesteerde, was eigenlijk de enige die Van Goch en Timmermans Partij kon geven in de NK-wedstrijden. Helaas moest hij de NK-wedstrijd in Wijchen missen vanwege een schouderblessure, waardoor hij de kansen op de titel in rook zag opgaan en daar kon zelfs de glorieuze overwinning in de eerste heat in Zevenhoven niets aan veranderen. Achter De Vries streden drie kombinaties om de vierde plaats: Janssen/Geurts van Kessel, Toni Bens/Lowie Bijvelds en Rijn van Gastel, die de laatste weken reed met de Amerikaan Victor Palfreyman in het bakje, maar in Zevenhoven opeens weer met Erik Hurkmans op het strijdtoneel verscheen Het mocht niet baten, want door magere uitslagen in de laatste twee wedstrijden tuimelde hij alsnog naar een zesde plek. Bennie Janssen leek aanspraak te maken op het H4-nummer, maar verknalde dat in Holten, waar hij absoluut zn draai niet kon vinden en twee keer een nul liet noteren. Ondanks de goede uitslagen in Zevenhoven, waar hij in de eerste heat na een fel gevecht met Timmermans derde werd en de tweede heat met voorsprong wist te winnen, zag hij nu Bens/Bijvelds langszij komen De sluwe Bens was dit jaar niet zo vaak voorin te vinden, maar scoorde wel in elke manche een hand vol punten. En dat telt ook!

Vraag dat laatste ook maar eens aan viertakt-rijder Frans Sigmans. Good-old Frans was dit jaar aan zn vijfentwintigste (en tevens laatste) motorcross seizoen bezig en verzamelde op een slimme manier (met vrijwel allemaal tweede en derde plaatsen) bij zonder veel punten. Zoveel zelfs dat hij - zonder ook maar n manche te winnen - aan het eind van de rit wl kon worden gehuldigd als Nederlands kampioen! Een mooier afscheid kon Sigmans zich natuurlijk niet wensen! Terwijl rijders als Marcel van de Berg, en Simon Schram veel manches wonnen, maar ook wel eens uitvielen, ging de 42-jarige Sigmans onverdroten voort met het verzamelen van punten. Toch leken de titelkansen in Holten flink af te nemen. Zn voornaamste opponent, Van de Berg, wist daar in de eerste manche de winst (en de bijbehorende 30 NK-punten) op te strijken, terwijl Sigmans bleef steken op een vijfde plaats. Daardoor nam het verschil tussen de beide coureurs af tot nog maar 7 punten In de tweede heat zette Van de Berg alles op alles om opnieuw te winnen, om zo zn achterstand te verkleinen of zelfs om te zetten in een voorsprong Van de Berg begon op kop, maar viel halverwege door een foutje terug naar de vierde plek. Even voerde Frans Sigmans het veld aan, maar hij moest al snel Simon Schram voor laten gaan Van de Berg begon - gebrand op de zege - aan een inhaalrace, waarbij hij Sigmans op een minder fraaie manier voorbij stak en in enkele ronden naar het achterwiel van Schram reed Van de Berg wilde de winst opeisen, dat bleek toen hij in de allerlaatste bocht toch Schram nog voorbij wilde steken. Hij viel bij die poging en zn motor sloeg af. In plaats van meteen duwend naar de finish te gaan, probeerde hij eerst zn machine weer aan het lopen te krijgen. Daarbij ontving hij echter hulp van enkele toeschouwers en dat was voor de getergde Sigmans een reden om een protest in te dienen tegen Van de Berg. Van de Berg kwam alsnog duwend als zesde over de streep, maar werd door het toegekende protest helemaal uit de uitslag gehaald, zodat de kansen op de titel voor hem wel erg klein werden. Maandagmorgen na Holten diende hij nog wel een tegenprotest in, maar dat werd direkt afgewezen, omdat dat binnen een half uur na de wedstrijd had moeten gebeuren! Sigmans zat dus op rozen en mocht zich al na de eerste manche, waarin hij twee de werd achter Schram, de nieuwe Nederlands kam pioen noemen. Van de Berg werd alsnog tweede in de eindstand, voor Schram, die een seizoen vol pech (veel valpartijen) toch erg sterk afsloot en zowel in de wedstrijd in Holten als Zevenhoven dagwinnaar werd.

Bij de Trikes/Quads werd de kampioen al tijdens de voorlaatste wedstrijd in Holten bekend. Hans Ghielen wist daar zn titel te prolongeren, want via twee manchewinsten was hij onbereikbaar geworden voor de concurrentie. Dat was maar goed ook, want in Zevenhoven wist hij in geen van beide manches te finishen! Achter Ghielen streden Frans van de Berg en Ton Maessen om de tweede plaats in de eind stand. Die plek ging uiteindelijk naar Van de Berg, omdat Maessen in de laatste twee wedstrijden erg veel pech kende. In Holten viel hij in de tweede manche in de laatste ronde terug naar een vijfde plek, nadat het gas was blijven hangen, terwijl hij in Zevenhoven in de tweede heat het eind niet eens haalde. Daardoor zag hij in de eindrangschikking zelfs Wil van der Laan, die het seizoen bijzonder sterk afsloot, langszij komen.

Eric Bulsink

UITSLAGEN Holten:

Zijspan, 1e manche: 1. Hans van Goch/Sies Hurkmans, EML-Jumbo; 2. Eimbert Timmermans/Eric Verhagen, EML-Kawasaki; 3. Hugo de Vries/Harrie de Bresser, VMC-Maico; 4. Henk Schrijver/Pierre van der Venne, EML-KTM; 5. Andr Hermsen/Andr Visser, EML-Maico; 6. Tony Bens/Lowie Bijvelds, EML-Maico; 7. Johan Smit/Cor van der Bijl, EML Honda; 8. Rijn van Gastel/Victor Palfreyman, EML KTM; 9. Willem en Erik Veldman, EML-Honda; 10. Marco Bens/Wim Derks, EML-Maico; 11. Arnold en Sander van Zwieten, EML-Honda; 12. Geert Knuiman/Toon Liefkens, EML-KTM; 13. Ton van Heugten/Eep Willemse, EML-KTM; 14. Henk en Bert Wissels, EML-Jumbo; 15. Jan Oude Geerdink/Clemens Grondman, EML-KTM; 16. Frank Penders/Pascal Sutherland, EML-KTM; 17. Hans Pol/Han Jansen, EML-Maico; 18. Gerwin Sala/Phillip Magnin, EML Honda; 19. Wim Verweijmeren/Nico de Heijer, EML KTM; 20. Harrie en Freddy Tuin, EML-Maico.

2e manche: 1. Timmermans; 2. Van Goch; 3. Tony Bens; 4. De Vries; 5. Marco Bens; 6. Schrijver; 7. Van Heugten; 8. Smit; 9. Jan en Nico van Dusschoten, EML-Honda; 10. Leo van de Lagemaat/Lolke van de Vliet, EML-Maico; 11. Van Zwieten; 12. Oude Geerdink; 13. Knuiman; 14. Penders; 15. Veldman; 16, Wissels; 17. Hermsen; 18. Pol; 19. Verweijmeren.

Viertakt, le manche: 1. Marcel van de Berg, KTM; 2. Simon Schram, Husqvarna; 3. Ad Verstegen, KTM; 4. Eddy Lemmens, KTM; 5. Frans Sigmans, KTM; 6. Rico van der Sanden, Honda; 7. Albert Bensink, KTM; 8. Ronald Rietman, KTM; 9. Peter van de Vleuten, KTM; 10. Mike Bolman, KTM; 11. Dries van Wijlick, KTM; 12. Arjan Brouwer, KTM; 13. Henk Lever, KTM; 14. Jo Lammers, Yamaha; 15. Erik van Lijssel, KTM; 16. Herman van Hoegee, KTM; 17. Gerrit Bobbink, KTM; 18. John van Keulen, KTM; 19. Rob Hogeboom jr KTM; 20. Theo de Kinkelder, Husqvarna.

2e manche: 1. Schram; 2. Sigmans; 3. Lemmens; 4. Bensink; 5. Van der Sanden; 6. Van Hoegee; 7. Bolman; 8. Van de Vleuten; 9. Brouwer; 10. Van Wijlick; 11. Lever; 12. Bobbink; 13. Van Lijssel; 14. Hogeboom; 15. Henk van de Mispel, KTM; 16. De Kinkelder; 17. Evert Kroon, KTM; 18. Gerard Jacobs, KTM; 19. Herman van de Jagt, Husqvarna; 20. Harry Vooreind, KTM.

Trikes/quads, 1e manche. 1. Hans Ghielen, Yamaha; 2. Wil van der Laan, EML-KTM; 3. Ton Maessen, Suzuki; 4. Frans van de Berg, Suzuki; 5. Harrie van Vijfeijken, Yamaha; 6. Ben van der Laan, KTM; 7. Henk Baars, Yamaha; 8. Andre Verdoold, Yamaha; 9. Martin van Gils, Honda; 10. Wim van de Riet, Honda; 11. Marcel Blind, Honda; 12. Frans Verheyen, Yamaha; 13. Dirk Teunissen, Honda; 14. Piet Otjens, Yamaha; 15. Henk van de Heuvel, Honda; 16. Hennie Weyers, KTM; 17. Rein Bokslag, Honda; 18. Oetse Hummel, Suzuki; 19. Frans van Poppel, Honda; 20. Daaf Aarnoutse, Honda.

2e manche. 1. Ghielen; 2. Wil van der Laan; 3. Van de Berg; 4. Verdoold; 5. Maessen; 6. Leo van Zwienen, KTM; 7. Van Vijfeijken; 8. Van Gils; 9. Van de Riet; 10. Blind; 11. Ben van der Laan; 12. Van de Heuvel; 13. Otjens; 14. Verheyen. 15. Weyers; 16. Bokslag; 17. Dex Dekker, Yamaha; 18. Van Poppel; 19. Hennie Neijenhuis, Yamaha; 20. William Minderhout, Suzuki.

Zevenhoven:

Zijspan, le manche: 1. De Vries; 2. Timmermans; 3. Bennie Janssen/Frans Geurts van Kessel, EML Honda; 4. Smit; 5. Van Heugten; 6. Van Goch; 7. Tony Bens; 8. Schrijver; 9. Verweymeren; 10. Rijn van Gastel/Erik Hurkmans, EML-KTM; 11. Marco Bens; 12. Penders; 13. Hermsen; 14. Knuiman; 15. Oude Geerdink; 16. Van Dusschoten; 17. Wim Bastiaansen/Andries de Wit, EML-Kawasaki; 18. Wim Verweij/Bob van Katwijk, EML-KTM; 19. Wissels; 20. Pol.

2e manche: 1. Janssen; 2. Timmermans; 3. De Vries; 4. Schrijver; 5. Van Goch; 6. Hermsen; 7. Tony Bens; 8. Smit; 9. Van Gastel; 10. Van Heugten; 11. Marco Bens; 12. Knuiman; 13. Verweij; 14. Van Dusschoten; 15. Gerrit van Werven/Jan van Boven, EML-Honda; 16. Penders; 17. Wissels; 18. Van de Lagemaat; 19. Veldman; 20. Pol.

NK-eindstand zijspan: 1. Van Goch 311; 2. Timmermans 286; 3. De Vries 271; 4. Tony Bens 227; 5. Janssen 222; 6. Van Gaste! 193; 7. Smit 173; 8. Knuiman 155; 9. Hermsen 153; 10. August Muller/ Henk van Heek, VMC-Honda, 137; 11. Schrijver 135; 12. Veldman 133; 13. Marco Bens 119; 14. Van Zwieten 71; 15. Jan Bakens/John Miegelen, EML Jumbo, 70; 16. Wissels 68; 17. Leo van de Lagemaat 67; 18. Penders en Dirk van de Lagernaat 61; 20. Oude geerdink 42.

Viertakt, le manche: 1. Schram; 2. Sigmans; 3. Van de Berg; 4. Van Wijk; 5. Brouwer; 6. Van Hoegee; 7. Van der Sanden; 8. Van Lijssel; 9. Van de Vleuten; 10. Bolman; 11. Bensink; 12. Lemmens; 13. Rietman; 14. Lever; 15. Bert van Dulmen, KTM; 16. Van Wijlick; 17. Michel Hoek, Honda; 18. Van de Mispel; 19. Verstegen; 20. Hogeboom.

2e manche: 1. Van de Berg; 2. Schram; 3. Brouwer; 4. Sigmans; 5. Van Wijk; 6. Bolman; 7. Lammers; 8. Verstegen; 9. Van de Vleuten; 10. Lemmens; 11. Van der Sanden; 12. Van Hoegee; 13. Van Lijssel; 14. Hoek; 15. Hogeboom; 16. Rietman; 17. Van de Mispel; 18. Van Dulmen; 19. Van de Jagt; 20. Kroon.

NK; Eindstand viertakt: 1. Sigmans 327; 2. Van de Berg 298; 3. Schram 284; 4. Lemmens 270; 5. Brouwer 205; 6. Rietman 187; 7. Bolman 184; 8. Van de Sanden 177; 9. Bensink 168; 10. Verstegen 153; 11. Van Hoegee 120; 12. Lammers 99; 13. Van Lijssel 90; 14. Van Dulmen 87; 15. Hoek 83; 16. Lever 58; 17 Van Wijlick en Van Vleuten 54; 19. Hogeboom 52; 20. Van de Mispel 51.

Trikes/quads, le manche: 1. Wil van der Laan; 2. Van de Berg; 3. Maessen. 4. Baars; 5. Ben van der Laan; 6. Verdoold; 7. Van de Riet; 8. Van Gils; 9. Teunissen; 10. Van Zwienen; 11. Van de Heuvel; 12. Jo Bergman, Yamaha; 13. Van Vijfeijken; 14. Weyers; 15. Blind; 16. Verheyen; 17. Dekker; 18. Van Poppel; 19. Benjo Kellerman, Yamaha; 20. Gerrit Reuvers, Yamaha.

2e manche: 1. Ben van der Laan; 2. Verdoold; 3. Wil van der Laan; 4. Van Vijfeijken; 5. Van Zwienen; 6. Van de Berg; 7. Baars; 8. Van de Riet; 9. Van Gils; 10. Blind; 11. Bergman; 12. Teunissen; 13. Van de Heuvel; 14. Dekker: 15. Verheijen; 16. Van Poppel; 17. Keterman; 18. Reuvers; 19. Nijenhuis; 20. Andre Boomkamp, Yamaha.

NK-eindstand trikes/quads; 1. Ghielen 343; 2. Van de Berg 318; 3. Wil van der Laan 313; 4. Maessen 294; 5. Baars 252; 6. Van Gils 238; 7. Van Zwienen 218; 8. Van Vijfeijken 212; 9. Verdoold 189; 10. Ben van der Laan 159; 11. Van de Riet 134; 12. Blind 124; 13. Van de Heuvel 98; 14. Verheijen 89; 15. Teunissen 74; 16. Bokslag 55; 17. Bergman 52; 18. Rene Vels, Honda 48; 19. Robert Vels, Honda 47; 20. Weijers 45.