NK zijspancross Varsseveld            21 augustus 1988                 Bron moto73

DRAMATISCHE RACES

Dat de zijspancross nog lang niet dood is, zoals velen geloven, bleek bij de kampioenswedstrijden In Varsseveld. Het in weer goede staat verkerende circuit De Vennebulten trok liefst 3000 betalende bezoekers, die, mede door de weersomstandigheden, uitstekende en leer dramatische races te zien kregen. De drama's speelden zich hoofdzakelijk af in de zijspanklasse, waar zowel de machines als de bakkenisten het door de hitte zwaar te verduren hadden. In de tweede manche kwamen er daardoor slechts 14 van de 34 gestarte kombinaties in de punten.

Aanvankelijk zag het er goed uit voor de leiders in het NK, Bennie Janssen-Frans Geurts van Kessel. Bij de start namen zij resoluut de kop, gevolgd door August Muller-Henk van Heek, Hugo de Vries-Harry de Bresser en Hans van Goch-Sies Hurkmans. Janssen had echter zijn krachten overschat en na twee ronden moest hij Muller laten gaan. Aan het eind van de vijfde ronde gaf hij op, omdat hij volkomen op was. Muller kon het echter ook niet houden en zag zich voorbijgestoken door De Vries en Van Goch. Hoewel de Holtense kombinatie daarna de derde plaats vast wist te houden, kondigde het verval zich reeds aan. Onder groot enthousiasme van hun aanhang wisten De Vries-De Bresser alle aanvallen van Van Goch-Hurkmans te pareren. In de slotfase drongen deze niet langer aan en stelden zich met een tweede plaats tevreden. Pech was er voor Ton van Heugten, die samen met Frits Kiggen een duo vormde, maar na vijf ronden op de vijfde plaats te hebben gelegen op moest geven wegens een knieblessure van Kiggen.

De tweede manche was een verschrikking voor de rijders. Bennie Janssen moest opnieuw, nu na vier ronden, naar de kant. August Muller hield het een ronde langer vol. Toen was de pijp van bakkenist Henk van Heek leeg. Aan het eind van de zesde ronde wilde ook Rein van Gastel dat voorbeeld volgen, omdat Wim Theunissen op de bak stond te zwalken, maar nadat zijn helpers hem hadden ingeseind dat het halve veld al was gestopt besloot hij in een gematigd tempo door te rijden en haalde zowaar de finish als zesde. Halfweg de manche reden er nog slechts zestien kombinaties, waarvan Timmermans-Verhagen en opnieuw De Vries-De Bresse verreweg de beste indruk maakten. Ook Tony Bens- Lowie Bijvelds gingen nog goed rond en pakten kort voor het einde zelfs even de tweede plaats. In de laatste ronde vielen zij echter terug naar de vijfde positie. Hans van Goch zette een eindsprint in om De Vries nog te achterhalen, maar hield daarbij onvoldoende rekening met de toestand van Sies Hurkmans, die kort voor de finish met de buik op de zijspanbeugel klapte. Als gevolg daarvan zakte Hurkmans 100 meter voor de finish in elkaar, waarna Van Goch met een hand aan het stuur en met een hand Hurkmans vasthoudend als derde over de streep ging. Vechtlust in de sport is een goede zaak, maar je kunt het ook overdrijven. Hurkmans moet enkele dagen in het ziekenhuis blijven.

Door dit alles is de tussenstand voor het NK danig door elkaar gegooid, met Janssen-Geurts van Kessel als de grote verliezers. Zij duikelden van de eerste naar de vierde plaats en kijken nu tegen een achterstand van 47 punten aan. Een enorme opmars maakten De Vries-De Bresser, die van de zevende naar de derdepositie opklommen.

Simon Schram deed goede zaken bij de viertakten. Hij won de eerste manche van kop af en gaf noch Frans Sigmans, leider in het tussenklassement, noch streekfavoriet Ronald Rietman een kans het hem lastig te maken. Marcel van de Berg wist ondanks een defekte uitlaat de vierde plaats te pakken. In de tweede heat deed Schram het aanvankelijk wat kalmer aan. Als derde gestart, achter van de Berg en Eddy Lemmens, liet hij zich in de tweede ronde ook door Rietman voorbijsteken. Deze ging meteen door en nam in de zesde ronde de kop over van Lemmens, die eerder al Van de Berg voorbij was gegaan. Het bleek echter al spoedig dat Rietman te veel van zijn konditie had gevergd, want achtereenvolgens moest hij Schram, Lemmens en de goed opgeklommen Sigmans laten gaan. Schram hield in de laatste ronden de teugels strak in handen en pakte zijn tweede manche-overwinning. Hoewel hij daardoor een plaats stijgt in de tussenstand is de kans om zijn titel te behouden vrij gering, want de voorsprong van Frans Sigmans bedraagt nog steeds 59 punten en dat zal zelfs voor Schram te veel blijken te zijn, tenzij de oude meester met heel veel pech af te rekenen zou krijgen.

 

Tom Wigerink

 

UITSLAGEN

zijspan, 1e manche: 1. De Vries/De Bresser, VMC- Maico; 2. Van Goch/Hurkmans, EML-Jumbo; 3. Muller/Van Heek, VMC-Honda; 4. Smit/Van der Bijl, EML-KTM; 5. Timmermans/Verhagen, EML-Kawasaki; 6. Hermsen/Visser, EML-Maico; 7. Van Gastel/ Theunissen, EML-KTM; 8. Bens/Bijvelds, EML-Maico; 9. Van de Lagemaat/Van de Lagemaat, EML- Maico; 10. Schrijver/Van de Venne, EML-KTM; 11. Knuiman/Lielkens, EML-KTM; 12. Van Zwieten/Van Zwieten, EML-Honda; 13. Veldman/Veldman, EML- Honda; 14. Wissels/Wissels, EML-Jumbo; 15. Van Werven/Van Boven, EML-Maico; 16. Penders/Sutherland, EML-KTM; 17. Bastiaansen/De Wit, EML- Kawasaki; 18. Borkus/Barkus, EML-KTM; 19. Verwey/Van Katwijk, EML-KTM; 20. Heeres/Heeres, EML-Kawasaki.

2e manche: 1. Timmermans; 2. De Vries; 3. Van Goch; 4. Hermsen; 5. Bens; 6. Van Gastel; 7. Knuiman; 8. Van Zwieten; 9. Van Werven; 10. Verweij; 11. Wissels; 12. Gouweleeuw/Steenbergen; 13. Vos/ Verweijmeren; 14. Barkus.

NK-stand na 9 manches: 1. Van Goch, 214; 2. Timmermans, 175; 3. De Vries, 168; 4. Janssen, 167; 5. Van Gastel, 154; 6. Bens, 149; 7. Muller, 137; 8. Knuiman, 122; 9. Veldman, 112; 10. Smit, 103.

Viertakt, 1e manche: 1. Simon Schram, Husqvarna; 2. Frans Sigmans, KTM; 3. Ronald Rietman, KTM; 4. Marcel van de Berg, KTM; 5. Eddy Lemmens, KTM; 6. Ad Verstegen, KTM; 7. Rico van der Sanden, Honda; 8. Arjan Brouwer, KTM; 9. Albert Bensink, KTM; 10. Jo Lammers, Yamaha; 11. Bert van Dulmen, KTM; 12. Mike Bolman, KTM; 13. Michel Hoek, Honda; 14. Dries van Wijlick, KTM; 15. Erik van Lijssel, KTM; 16. Herman van Hoegee, KTM; 17. Henk Lever, KTM; 18. Henk van de Mispel, KTM; 19. Rob Hogenboom, KTM; 20. Gerrit Bobbink, KTM.

2e manche: 1. Schram; 2. Lemmens; 3. Sigmans; 4. Rietman; 5. Van de Berg; 6. Brouwer; 7. Van Dulmen; 8. Verstegen; 9. Bensink; 10. Lammers; 11. Van der Sanden; 12. Van Wijlick; 13. Bolman; 14. Van Hoegee; 15. Van de Mispel; 16. Van Lijssel; 17. Hogeboom; 18. Lever; 19. Bobbink; 20. Theo de Kinkelder, Husqvarna.

NK-stand na 10 manches: 1. Sigmans, 229; 2. Van de Berg, 213; 3. Lemmens, 202; 4. Schram, 170; 5. Rietman, 159; 6. Brouwer, 137; 7. Bolman, 126; 8. Bensink, 118; 9. Van der Sanden, 110; 10. Verstegen, 101.

Trikes/quads, 1e manche: 1. Wil van der Laan, KTM; 2. Frans van de Berg, Suzuki; 3. Hans Ghielen, Yamaha; 4. Ton Maessen, Suzuki; 5. Henk Baars, Yamaha; 6. Andre Verdoold, Yamaha; 7. Martien van Gils, Honda; 8. Robert Vels, Honda; 9. Ben van der Laan, KTM; 10. Wim van de Riel, Honda.

2e manche: 1. Van de Berg; 2. Ghielen; 3. Wil van der Laan; 4. Baars; 5. Leo van Zwienen; 6. Van Gils; 7. Vels; 8. Harrie van Vijfeijken; 9. Henk van de Heuvel, Honda; 10. Van de Riel.

NK-stand na 10 manches: 1. Ghielen, 283; 2. Van de Berg, 224; 3. Maessen, 223; 4. Wil van der Laan, 204; 5. Baars, 195; 6. Van Gils, 182.