Rhenen  ZONNIGE WEDSTRIJDEN 12 mei 1988                 Bron moto73

 

De traditionele motorcross op het bijzonder fraaie circuit Kwintelooyen in Rhenen blijft ieder jaar weer op Hemelvaartsdag veel bezoekers trekken. Zo ook dit jaar weer al was het deelnemersveld nu niet van dien aard (wat betreft de solo's) dat er hele volksstammen op af kwamen. Maar Rhenen heeft iets unieks: een circuit met enorme hoogteverschillen. Het publiek kan lekker in het zonnetje vanaf de kant vrijwel alles overzien. En er viel toch behoorlijk wat te beleven. Bij de zijspannen startte Benny Janssen met invaller bakkenist Frits Kiggen. Dit nieuwe koppel bleek gewoon door niemand bij te benen. Met grote overmacht wonnen ze beide manches en daarmee uiteraard ook de dagoverwinning. Mocht Frans Geurts van Kessel besluiten om definitief als bakkenist te stoppen dan heeft Janssen in Kiggen een heel goede vervanger gevonden. Ton van Heugten deed het erg goed. Samen met Andre Godschalk werd hij vijfde en tweede in de manches. Eenzelfde resultaat boekte Schrijver/ van de Venne maar omdat Van Heugten in de tweede manche beter scoorde dan Van de Venne was de tweede plaats algemeen voor hem. Paul Millard reed met invaller bakkenist Erik Veldman maar dat werd geen sukses in de grote zandbak. Voor Muller/VanHeek verliep de "generale" voor Markelo niet zo best. Een koprol in de eerste manche en technische problemen in de tweede manche veroorzaakten niet veel goeds. Beste buitenlanders werden Garhammer/Haas (4e en 3e) die al weer snel van hun armblessures genezen bleken te zijn.

Bij de internationalen 250/500cc zat het venijn in de staart. In de eerste manche won Gerard Rond met vrij groot gemak. Dat kon o.a. omdat Strijbos, Van den Berk en Van der Ven alle drie bij de start in de problemen waren geraakt. Klessens werd in die eerste manche tweede voor Mark Smits en Johnny Ponjee. De Nederlandse "top drie"".finishte niet bij de eerste tien.

In de tweede manche waren de rollen omgekeerd. De "grote drie" zaten er toen wel goed bij. Helaas sprong Strijbos finaal door zijn achterwiel en moest uiteraard opgeven. John van den Berk leek regelrecht op de overwinning af te gaan totdat hij een klein foutje maakte en Van der Ven kort achter en later voor zich kreeg. In een rechtstreeks duel was Van der Ven met zijn 500 cc KTM net iets sneller dan Van den Berk op zijn kwartliter. Beckers werd goede derde voor Combee, Rond en Van Mierlo. Zoals U ziet geen buitenlanders. De enige buitenlandse rijder van naam, Jorgen Nilsson, bakte er opvallend weinig van.

Tot het ingaan van de laatste ronde reed Gerard Rond op een vierde plaats wat voldoende was voor de dagoverwinning ook al reden Van den Berk en Van der Ven voor hem. Het was de bijna thuis rijdende Rond blijkbaar niet gegund om op zijn "oude dag" nog een keer een internationale wedstrijd te winnen want in de allerlaatste ronde zakte hij van de 4e naar de 15e plaats. Daarna sloeg het "rekencentrum" flink op tilt want wie werd er nu winnaar. Met welgeteld een puntje meer dan Van de Berk werd Kees van der Ven winnaar van deze wedstrijd. Berk won wel de laatste manche voor van der Ven, Strijbos en de wederom goed op dreef zijnde Beckers.

De heren viertaktrijders waren in zeer grote getale naar Rhenen gekomen. Meer kwantiteit dan kwaliteit maar ach, wat doet het er toe. Het publiek vermaakte zich en de deelnemers zelf nog meer. Marcel van de Berg won beide manches. In de eerste manche bezorgde Frans Sigmans hem de nodige tegenstand. In de tweede manche gooide Ronald Rietman zijn volle gewicht in de strijd om het Van de Berg moeilijk te maken. Nieuwkomer Rico van der Sanden (alkomstig van de MON-viertaktklasse) zorgde in de eerste manche voor een verrassing. Tussen al het KTM- en Husqvarna-geweld in werd hij met een Honda derde. Het kan dus blijkbaar wel met een Japanner.

 

UITSLAGEN

Dagklassement int. zijspannen: 1. Benny Janssen/ Frits Kiggen (NL) EML/Jumbo 1 + 1; 2. Ton van Heugten/Andre Godschal (NL) KTM/EML 4+2; 3. Henk Schrijver/Pierre v.d; Venne (NL) KTM/EML 2+4; 4. Mike Garhammer/Ralf Haas (D) EMUJumbo 3+4; 5. Dick van Heugten/Rene Smink (NL) KTM/ EML 7+8; 6. Gerhard Nabbe/Dietmar Peikert (0) Heos KTM /+3; 7. Parmo Nielsen/Jorgen Bitsch (OK) 4+/.

Dagklassement int. 250/500-cc: 1. Kees van der Ven (NL) KTM 11+1+2; 2. John van den Berk (NL) Yamaha 12+2+1; 3. Leo Gombee (NL) Kawasaki 5+5+6; 4. Gerard Rond (NL) Kawasaki 1+6+15; 5. Mark Klessens (NL) Honda 2+9+10; 6. Karel Jan Beckers (NL) Honda /+3+4; 7. Henk van Mierlo (NL) Honda 9+7+5.

Dagklassement viertakten: 1. Marcel van de Berg, KTM 1+1; 2. Frans Sigmans, KTM 2+3; 3. Ronald Rietman, KTM, 5+2; 4. Rico van der Sanden, Honda 3+7; 5. Ad Verstegen, KTM 4+6; 6. Eddy Lemmens, KTM, 6+5; 7. Rob Hoogeboom jr, Husqvarna 11+4.