NK zijspan-trikes-viertakt Reusel    1 mei 1988                   bron moto73

 

 VAN GOCH-HURKMANS NEMEN HET HEFT IN HANDEN

 

De tweede kampioenscross voor de zijspannen, trikes en viertaktklasse is onder heel wat betere omstandigheden verreden dan de eerste. Dat beter slaat dan meer op het weer dan op het circuit, want dat was lood en loodzwaar. Heel wat rijders stapten na afloop van hun machine met de woorden: "als dat iedere week zo zou moeten verkoop ik morgen nog mijn motor".

Zo'n 2500 toeschouwers waren er getuige van hoe Hans van Goch met Sies Hurkmans beide manches op zijn naam wist te schrijven en daarmee de leiding voor het NK in handen kreeg. In de eerste manche won het Jumbo-duo zonder al te veel tegenstand. Rijn van Gastel haalde met zijn nieuwe bakkenist Wim Theunissen de tweede plaats voor Janssen/ Geurts van Kessel en de Vries/De Bresser. August Muller verscheen met Frits Kiggen in het bakje aan de start. Henk van Heek was nag herstellende van een gebroken rib opgelopen tijdens de Spaanse GP op Ibiza. Dit gelegenheidskoppel werd 5e voor het senioren-duo de gebroeders Dirk en Roger v.d. Lagemaat. Ton van Heugten was op kop vertrokken maar viel uit toen zijn zijspanbeugel het begaf. Timmermans viel uit met een vastloper.

In de tweede manche was er in het begin aanmerkelijk meer spanning, omdat het koppel Benny Janssen met Frans Geurts van Kessel niet van plan was om de overwinning zo maar kado te doen aan Van Goch. Samen maakten ze er een spannende strijd van totdat Janssen zich verkeek op een van de vele gaten in het circuit. Een geslaagde lancering was het gevolg, maar de landing was voor Geurts van Kessel minder prettig. Hij blesseerde zijn been waardoor de wedstrijd voor hen voorbij was.

Hugo de Vries met Harrie de Bresser kreeg de tweede plaats in handen en stond die niet meer af. Voor Tony Bens gold waarschijnlijk hoe zwaarder hoe beter, want hij zwoegde samen met Louis Bijvelds naar een derde plaats voor Muller en Timmermans. Het duo Andre Hermsen/Andre Visser was het beste seniorspan.

Rijn van Gastel vergat even dat hij niet met Eric Hurkmans, maar met Wim Theunissen in het bakje reed en sloeg over de kop. Alhoewel dit duo al aardig op elkaar ingespeeld is, vergt het toch nog enige tijd voordat men blind op elkaar kan vertrouwen.

Hans van Goch en Sies Hurkmans voeren na Reusel de ranglijst aan.

 

Bij de viertakten liet Eddy Lemmens zich van zijn beste kant zien door de eerste manche te winnen. Marcel v.d. Berg, Frans Sigmans en Simon Schram hadden zo het nakijken. In de tweede manche liet Lemmens een sterke indruk achter, al won hij niet. Twee keer ging hij in de fout maar een inhaalrace bracht hem nog op de 5e plaats. De tweede manche leek in het begin uit te draaien op een overwinning voor Frans Sigmans (hij zit er al zo lang tegenaan te hikken) maar een algebroken uitlaat zorgde voor wat pk-verlies van zijn KTM.

Marcel van de Berg heeft de meeste punten bij de viertakten

Simon Schram nam de leiding over en won voor Van de Berg en Sigmans. Ronald Rietman plofte naar een 4e plaats. Het gros van de viertaktrijders mag bestempeld worden als "hobbyrijders" maar rondvallen op zo'n knippencircuit verstaan deze gasten toch niet echt als hun hobby. In de tussenstand heeft Marcel v.d. Berg de leiding stevig in hand en voor Sigmans en Schram.

 

Bij de trikes/quads gingen de meeste kampioens - punten naar Hans Ghielen die tweede en eerste werd met zijn Yamaha quad. Frans van de Berg won de eerste manche, maar moest in de tweede manche behalve in Ghielen ook nog zijn meerdere erkennen in Henk Baars. Hans Ghielen staat ruim op kop in de tussenstand. De trikes hebben destijds in Anloo wel twee manches gereden, de viertakten en zijspannen slechts een manche.

 

UITSLAGEN

zijspannen 1e manche: 1. Van Goch/Hurkmans, Jumbo-EML; 2. Van Gastel/Theunissen, KTM-EML; 3. Janssen/Geurts van Kessel, Jumbo-EML; 4. De Vries/De Bresser, Maico-VMC; 5. Muller/Kiggen, Honda-VMC; 6. Van de Lagemaat/Van de Lagemaat, Maico-ML; 7. Veldman/Veldman, Honda-EML; 8. Knuiman/Liefkens, KTM-EML; 9. Tony Bens/Bijvelds, Maico-EML; 10. Seppenwoolde/Scheperman, Honda-VMC; 11. Van de Lagemaat/van de Vliet, Maico-EML; 12. Hermsen/Nisser, Maico-EML; 13. Van Zwieten/Van Zwieten, Honda-EML; 14. Bakens/ Michielsen, Folan-EML; 15. Gouweleeuw/Steenbergen, KTM; 16. Steenbergen/Steenbergen, Honda- VMG; 17. Marco Bens/Derks, Maico-EML; 18. Smit/ Van der Bijl, Honda-EML; 19. Bokslag/Bokslag, Honda; 20. Borkus/Magnin, KTM-EML.

2e manche: 1. Van Goch/Hurkmans; 2. De Vries/De Bresser; 3. Tony Bens/Bijvelds; 4. Muller/Kiggen; 5. Timmermans/Verhagen, Kawasaki-EML; 6. Hermsen/Visser, Maico-EML; 7. Smith/Van der Bij; 8. Bakens/Michielsen; 9. Ton van Heugten/Godschalk, KTM; 10. Van de Lagemaat/Van de Lagemaat; 11. Knuiman/Liefkens; 12. Schrijver/Van de Venne, KTM-EML; 13. Van de Lagemaat/Van de Vliet; 14. Veldman/Veldman; 15. Marco Bens/Derks; 16. Steenbergen/Steenbergen; 17. Wissels/Wissels, Jumbo-EML; 18. Oude Geerdink/Grondman, KTM; 19. Gouweleeuw/Steenbergen; 20. Bokslag/Bokslag.

NK stand na 3 manches: 1. Van-Goch/Hurkmans 87; 2. De Vries/De Bresser 67; 3. Muller/Kiggen/v. Heek 65; 4. Janssen/Geurts van Kessel 55; 5. Bens/ Bijvelds 51; 6. Van Gastel/Theunissen 50; 7. Timmermans/Verhagen 46; 8. v.d. Lagemaat/v.d. Lagemaat 40; 9. Knuiman/Liefkens 36; 10. Veldman/Veldman 32.

Trikes-quads 1e manche: 1. Frans v.d. Berg, Suzuki; 2. Hans Ghielen, Yamaha; 3. Ton Maessen, Suzuki; 4. Wil v.d. Laan, KTM; 5. Henk Baars, Yamaha; 6. Harrij van Vijfeijken, Yamaha; 7. Martien van Gils, Honda; 8. Leo van Zwienen, KTM; 9. Ton Verkoelen, Yamaha; 10. Rein Bokslag, Honda.

2e manche: 1. Ghielen; 2. Baars; 3. Van de Berg; 4. Van Gils; 5. Van Zwienen; 6. Maessen; 7. Ben van de Laan; 8. Robert Vels; 9. Andre Verdoold; 10. Van Vijfeijken;

NK-stand na 4 manche: 1. Ghielen 117; 2. Maessen 98; 3. Wil van der Laan 90; 4. Van Gils 76; 5. Van Zwienen 72; 6. Baars 71; 7. Van Vijfeijken 70; 8. Van der Laan 56; 9. Van de Berg 55; 10. Van de Riet 41.

viertakt 1e manche: 1. Eddy Lemmens, KTM; 2. Marcel v.d. Berg, KTM; 3. Frans Sigmans, KTM; 4. Simon Schram, Husqvarna; 5. Ronald Rietman, KTM; 6. Arjan Brouwer, KTM; 7. Rob van Pelt, Husqvarna; 8. Rico van der Sanden, Honda; 9. Mike Bolman, KTM; 10. Gees Teunissen, Husqvarna; 11. Albert Bensink, KTM; 12. Erik van Lijssel, KTM; 13. Herman van Hoegee, KTM; 14. Rob Hogeboom jr. Husqvarna; 15. Michel Hoek, Honda; 16. John van Keulen, KTM; 17. Selly van Peer, Husqvarna; 18. Jan van Veen, Husqvarna; 19. Gerrit Bobbink, KTM; 20. Jakob Arkema, KTM.

2e manche: 1. Schram; 2. Van de Berg; 3. Sigmans; 4. Rietman; 5. Lemmens; 6. Brouwer; 7. Van Pelt; 8. Teunissen; 9. Jo Lammers, Yamaha; 10. Bolman; 11. Van der Sanden; 12. Van Hoegee; 13. Van Lijssel; 14. Van Keulen; 15. Hogeboom jr.; 16. Bensink; 17. Van Peer; 18. Michel Hoek, Honda; 19. Gerard Jacobs, KTM; 20. Bobbink.

NK-stand na 3 manches: 1. Van de Berg 84; 2. Sigmans 77; 3. Schram 53; 4. Lemmens 51; 5. Bolman 45; 6. Rietman 44; 7. Van de Sanden 40; 8. Brouwer 38; 9. V: Pelt 34; 10. Bensink 34.