NK 500 Ees:

Karsmakers verstevigt positie

Drie jaar geleden zou er in Ees een kampioenscross 500 cc verreden worden. De rijders hadden toen zoveel bezwaren tegen het circuit, dat er niet om kampi-oenspunten werd gestreden. Sindsdien is er behoorlijk veel veranderd. Enige tientallen bomen werden gekapt. Dat leverde een flinke verbetering op. Toon Karsmakers: ,,De baan is nu prima." Gerard Rond had een iets minder positief oordeel: „Er zouden iets meer rechte stukken moeten komen. Nu heb je niets anders dan bochten, waar je elke keer dicht langs de bomen draait." Een goede verbetering is het afgraven van de bult aan het eind van het startterrein. Dat is de veiligheid zeer ten goede gekomen.

Gerrit Wolsink was er in Ees niet bij. Gerrit bevond zich namens de FIM bij de GP 250 van Spanje. Ook niet aan de start kwam Addie Janssen. In de tweede training botste hij in de lucht met John van Ruitenbeek. Beiden kwamen ten val Janssen werd naar het ziekenhuis in Emmen gebracht met een hersenschudding. De aan de botsing onschuldige Van Ruitenbeek mankeerde niets. Hij raakte wel uit zijn ritme door het gebeurde. Dat leidde ertoe dat hij in de eerste manche verkrampt reed. Na enige ronden stopte Van Ruitenbeek met pijnlijke arm. In de tweede manche reed hij zich naar de negende plaats.

Beide races begonnen met een vrij massale valpartij meteen na de start. In de eerste manche gebeurde dat op het startveld. Daarbij waren zeven rijders betrokken. De tweede keer ging een groepje rijders in de eerste bocht onderuit, omdat René van de Made te laat remde en doorschoot. Slachtoffer daarvan werd Frans Sigmans, die kop-start had. Sigmans: „Ze lagen boven op me. Er zat zelfs iemand in m'n achtervering. De motor verzoop. Pas heel laat kreeg ik de Yamaha weer aan het lopen. Toen had het weinig zin nog verder te gaan." In de eerste manche hield Sigmans zich, net als bij de eerste kampioenscross in Hengelo, moeiteloos staande voorin het veld. Bijna de hele race bevond Sigmans zich op de vierde plaats.

Jaak Verwaayen was enige ronden koploper, maar daarna voerde nationaal kampioen Toon Karsmakers het veld aan. Verwaayen bleef goed volgen, maar een bedreiging voor Karsmakers was hij niet. Een tweede plaats was al meer dan Verwaayen op gerekend had: „Ik ben met weinig verwachtingen naar Ees gekomen. Verleden week heb ik drie dagen in het Radboud Ziekenhuis gelegen voor onderzoek. Ik heb namelijk last van mijn knie. Er zweeft een los stukje kraakbeen in de knie, maar daar kan niets aan gedaan worden." In de laatste ronde kwam de tweede plaats van Verwaayen nog in gevaar, want Peter Her-lings wist zich na een niet al te beste start goed naar voren te werken. Herlings kwam juist een ronde tekort om nog tweede te kunnen worden.

René van de Made wist zich lang voorin te handhaven, maar de

Toon Karsmakers won in Ees ook de tweede kampioenscross

wedstrijdduur van een half uur en twee ronden was voor hem iets te lang. In de laatste ronden zakte hij ver terug en werd hij zesde achter Gieljo van Zoggel, die in Ees niet tot dezelfde prestaties wist te komen als in Hengelo.

Gerard Rond, zevende in de eerste manche, verraste in de tweede heat. De Suzuki-coureur ging zelfs enige ronden aan de leiding. Een kwartier voor het eind zakte hij terug, maar achter Peter Herlings en Toon Karsmakers wist hij nog derde te worden. Rond: „Ik heb griep gehad. Van mijn goede konditie is niets meer over. Wat voel ik me moe! Misschien heb ik wel te hard getraind en ben ik overtraind. De laatste tijd heb ik de training al iets teruggenomen. In het begin van het jaar ging alles goed, maar daarna kwamen de problemen. Motorisch hebben we de nodige moeilijkheden gehad. Ik heb een poosje in het gips gezeten. Hilbert van der Duim zei dat hij pap in zijn benen had. Zo voel ik me nu ook."

Toon Karsmakers maakte zich geen zorgen toen Rond hem passeerde: „Ik wilde Gerard volgen en hem dan tegen het eind weer terug pakken. Omdat gerard moe werd lukte me dat, anders was het niet gebeurd, want ik was zelf ook vreselijk moe. In de pauze hebben we iets meer lucht op de voorvork gezet. Deze nieuwe Showa vork heb ik slechts enige dagen, zodat we niet precies weten hoeveel lucht erin moet. Het bleek dat er te veel lucht op zat, waardoor ik erg moe werd."

Peter Herlings kende in het geheel geen problemen. Met zo'n vijftien sekonden voorsprong op Karsmakers werd hij als winnaar afgevlagd. Herlings schoof daardoor in de tussenstand op naar de tweede plaats. Leider is nog steeds Toon Karsmakers, die zich dit jaar volledig op Nederland richt. Aan slechts twee buitenlandse GP's (Duitsland en Frankrijk) zal Toon deelnemen. Verwaayen hoopte Rond nog te kunnen pakken, maar daarvoor kwam hij drie sekonden te kort. Verwaayen: „Ik klapte helemaal in elkaar. Het ging niet meer." Herlings, Karsmakers, Rond, Verwaayen en Van Zoggel reden zich ver los van de overige rijders. Zesde man Jan Lemmens kwam 45 sekonden na Van Zoggel over de finish. De beste senior in Ees was Louis Vosters, die inmiddels van de KNMV bericht heeft gehad dat hij officieel als tiende is geklasseerd in de tweede manche van Hengelo. Een doorkomst van Vosters werd in Hengelo niet gezien. Hij werd later voorlopig alsnog als tiende geplaatst. Die klassering is nu door de KNMV bevestigd. In Ees werd Vosters in beide manches tiende. In de tussenstand bezet hij een gedeelde negende plaats.

Jan Boer

Uitslagen

NK 500, 1e manche: 1. Toon Karsmakers, Honda; 2. Jaak Verwaayen, Honda; 3. Peter Herlings, Yamaha; 4. Frans Sigmans, Yamaha; 5. Gieljo van Zoggel, Suzuki; 6. René van de Made, Yamaha; 7. Gerard Rond, Suzuki; 8. Peter Klomp, Yamaha; 9. Jan Lemmens, Kawasaki; 10. Louis Vosters, Suzuki; 11. Ad Verstegen, Yamaha; 12. Johan Bensing, Honda; 13. Marcel van de Berg, Suzuki; 14. Hans van Ingen, Honda; 15. Mario Beek-

Na de start van de eerste manche gingen een groot aantal rijders onderuit. Tot hen behoorden o.a. Mario Beekmans (71) en Geert Jan Verwijst. Klaas Poppinga wist de valpartij juist te omzeilen

Peter Herlings behaalde in Ees een derde en een eerste plaats

mans; 16. Arno Bosch, Yamaha; 17. Klaas Poppinga, Maico; 18. Klaas Hoogland, Yamaha; 19. Sander van Vugt, Honda; 20. Hennie Wullink, Maico. 2e manche: 1. Herlings; 2. Karsmakers; 3. Rond; 4. Verwaayen;

5. Van Zoggel; 6. Lemmens; 7. Van de Made; 8. Bosch; 9. John van Ruitenbeek, KTM; Vosters; 11. Van Ingen; 12. Johnny Ponjee, Kawasaki; 13. Bensing; 14. Van de Berg; 15. Hoogland; 16. Beekmans; 17. Van Vugt; 18. Hans Stacey; 19. Geert Jan Verwijst; 20. Wullink.

Stand NK na 4 manches 1. Karsmakers, 112 pt; 2. Herlings, 101; 3. Van Zoggel, 97; 4. Verwaayen, 92; 5. Sigmans, 77;

6. Klomp, 53; 7. Van de Made, 45; 8. Rond, 42; 9. Vosters en Lemmens, 39.

Nat 125: 1. Jack Hulsebosch; 2. Bram Amsing; 3. Michael van Rijn; 4. Henk Pool; 5. Jaap Bre-denhof; 6. Michel Hüning; 7. Chris van Groen; 8. Gerd Ab; 9. Peet van Saase; 10. Harold Wolsink.

Nat. 250: 1. Rudy Takman; 2. Johnny Slomp; 3. Henk Veldman; 4. Arend Schroduer; 5. Arjan Brouwer; 6. Cor Hoorn; 7. Carol Mulder; 8. Eldert Bessels; 9. Wil Kinds; 10. Werner Reewinkel.