NK 500 Arnhem

Ondanks een polsblessure wist Toon Karsmakers al in Arnhem zijn titel veilig te stellen. Een 2e en een 8e plaats waren voor hem voldoende, zodat daags na de wedstrijd het gips weer om

zijn gebroken pols kon. De andere titelkandidaten; Rond en Herlings, konden dus geen gebruik maken van Karsmakers handicap. Gerard Rond brak, zaterdagavond voor de kampioenswedstrijd, zijn kuitbeen tijdens de Stadioncross, en was bij voorbaat al uitgeschakeld. Herlings moest beide manches winnen (en dan ook die in Budel) om nog kansen te maken. Toon was voor de eerste manche nog niet zo zeker van zichzelf.

Donderdag is het gips er afgegaan en vrijdag kon ik het maar een kwartier volhouden, als ik bij de start maar een beetje vooraan zit dan moet ik in het begin toch een aardig gat kunnen slaan om die vijfde plaats, die ik minimaal moet halen, te kunnen pakken’. Bij de start van de eerste manche was het Jaak Verwaayen die de leiding nam en had Toon zijn verwachte uitgangspositie al ingenomen door als tweede het startveld te verlaten. Verwaayen liep wat weg, hetgeen voor Karsmakers geen probleem was, vooral omdat Peter Herlings zeer slecht was weggekomen bij de start. Na zo’n twintig minuten zat iedereen te wachten op de terugval van Toon maar juist het tegendeel bleek te gebeuren. Karsmakers zette de aanval in op de koppositie van Verwaayen en wist zelfs de eerste plaats over te nemen. Jaak maakte zich toen echter een keergoed kwaad en nam de eerste plaats weer over. Intussen was Peter Herlings aan een gigantische inhaalrace begonnen en in de Iaatste ronde zat hij aan het wiel van Karsmakers, die op zijn beurt Verwaayen weer op de hielen zat. Het werd in die laatste

ronde dus nog erg spannend. Verwaayen wist de eerste plaats nog maar net vast te houden en

Herlings kwam maar enkele meters tekort om Karmakers nog te passeren. Toon had met dit

resultaat nog maar een tiende plaats nodig om zich voor de tweede maal in successie Nederlands kampioen te mogen noemen. Het werd een achtste, dus kon er feest gevierd worden in het Snickers kamp. Herlings wist de tweede manche op zijn naam te schrijven voor Van Zoggel, Verwaayen en Sigmans.


1e manche


1. Verwaayen; 2. Karsmakers; 3. Herlings; 4. Poppinga; 5. Sigmans; 6. Ponjee; 7. Van Ruitenbeek; 8. Beekmans; 9. Bloemert; 10. Van Zoggel; 11. van der Made; 12. Janssen; 13. Verstegen; 14. Lemmens; 15. Vosters; 16. Van der Berg; 17. Bensing; 18. Van der Vught; 19. Nieboer; 20. Scheele.


2e manche


1. Herlings; 2. Van Zoggel; 3. Verwaayen; 4. Sigmans; 5. Poppinga; 6. Bloemert; 7. Ponjee; 8. Karsmakers; 9. Vosters; 10. Van der Berg; 11. Van Ruitenbeek; 12.Janssen; 13. Seppenwoolde; 14. Beekmans; 15. Van der Made; 16. Van der Vught; 17.Schepers;18. Nieboer; 19. Meyer; 20. Wullink.


Stand na 14 manches:


1. Toon Karsmakers, Honda, 331; 2. Peter Herlings,Yamaha, 312; 3. Jaak Verwaayen, Honda, 289; 4. Giljo van Zoggel, Suzuki, 288; 5. Gerard Rond, Suzuki, 232; 6. Frans Sigmans, Yamaha, 228; 7. Jan Lemmens, Kawasaki, 191 ; 8. Johnny Ponjee, Kawasaki, 149; 9. René van der Made, Yamaha, 136; 10. Louis Vosters, Suzuki, 126; 11 . Peter Klomp, Yamaha, 120; 12. Marcel van der Berg, Suzuki, 107.