CROSS DER AZEN SINTANTHONIS


door Harry van Hemmen 13 maart 1983


Dit jaar is de beslissende 500 cc Grand Prix op het Nederlandse zandcircuit van Sint Anthonis en met deze wetenschap in het achterhoofd kwam André Malherbe naar de Cross der Azen van afgelopen weekend. In een uitermate vroege generale repetitie trok Malherbe de hoofdrol. naar zich toe, klopte Carlqvist en Noyce en reed de Splinternieuwe watergekoelde Honda halve liter naar een eerste zege. Dat Malherbe eveneens een leidende rol in het wereldkampioenschap gaat spelen staat buiten twijfel. Op harde banen kent hij nauwelijks zijn gelijke,in het zand was hij minder sterk maar daar heeft hij hard aan gewerkt! Bovendien kon de oplettende toeschouwers merken dat André waar mogelijk om de uiterst diepe gaten reed en op veel plaatsen een perfecte lijn had gevonden. In de beslissende derde manche, met een punt voorsprong op Carlqvist, had de ex-kampioen voldoende adem over om de eindzege veilig te stellen. ‘ik had genoeg energie gespaard om in de laatste race toe te slaan. Indien nodig had ik kunnen versnellen, onze nieuwe Honda’s zijn fantastisch! De afloop van het wereldkampioenschap 1983 zie ik met allevertrouwen tegemoet’.

Teleurstellend

Helaas voor de meer dan tienduizend kijkers konden de Hollandse zandruiters geen grip op de wedstrijd krijgen. Kees van der Ven viel als eerste af omdat een griep zijn krachten had gesloopt waardoor hij niet verder kwam dan een magere zes ronden in de eerste manche, Daarmee belandde alle hoop op de schouders van Toon Karsmakers. Ondanks naarstig zoeken was de 500 kampioen er niet in geslaagd een sponsor te vinden, zodat zijn oude geldschieter Snickers alsnog de belofte nakwam dat men hem in geval van nood nog wel even wilde steunen. Twee valpartijen ontnamen een goede uitslag in de tweede manche, een slechte start hield een lage klassering in in de slotmanche. Beste Nederlander werd Henk van Mierlo die in noodgevallen meteen klaar staat op enige afstand van de koplopers verzamelde Van Mierlo voldoende punten om de gedeelde vierde plaats met Sintonen in te nemen.‘Even leek het er op dat Frans Sigmans, ooit de trotse winnaar van Sint Anthonis maar dat was vele jaren terug, voor verrassend vuurwerk kon zorgen. Een ronde had hij de leiding in de tweede manche, remde zijn motor op een van de talrijke knippen dood en verspeelde daarmee een hoog resultaat. Toch was de 35-jarige veteraan weer goed voor een eindresultaat, zevende, daarmee diverse jongeren achter zich latend. Tenslotte haalde minder dan de helft van het aantal deelnemers het einde van de drie races. Er werd weliswaar bikkelhard gereden maar scherpe duels bleven achterwege. Malherbe testte de tegenstanders, toch was het overduidelijk dat de echte strijd zich pas in april gaat afspelen wanneer de Grands Prix een aanvang nemen.

Zwoegen

Zoals gemeld moesten de rijders drie keer aan de bak in het diepe Brabantse zand. Verwaayen en Karsmakers wisten Malherbe kortstondig van zijn eerste zege af te houden, de eerste zakte terug naar de achtste plaats, Toon handhaafde zich voortreffelijk op de tweede plaats. Achter zijn rug reden Carlqvist en Noyce plichtmatig hun rondjes zonder tot het uiterste te gaan. Van Mierlo had een sterk eindschot en met Wilken ging het juist andersom waardoor hij achter Sintonen als zevende eindigde. Thorpe en Vehkonen maakten de top tien rond. In de tweede start pakte de 18-jarige Fin Vehkonen de koppositie voor Karsmakers en Sigmans. Toon reed het gat dicht tewijl de Fin het zonder voorrem moest doen. Dat zou in de vijfde ronde het noodlot voor beiden betekenen. Karsmakers plaatste de aanval op een gaatje aan de binnenkant, Vehkonen miste de remwerking om een noodstop te forceren en beiden hapten in het zand. Over en weer gingen de verwijten. Lachende derde leek Sigmans te worden maar Carlqvist en Malherbe trokken tijdig de zaak recht. Wilken en Van Mierlo volgden op afstand als vierde en vijfde, gevolgd door Sintonen, Thorpe, Watson, Sigmans en Tarkkonen. Matti Tarkkonen, nog een Finse zandridder, was de brutaalste in de laatste start. Drie ronden hield hij stand tegen Malherbe, iets langer tegen Carlqvist en Sintonen maar een vierde plek werd uiteindelijk zijn deel. Van Mierlo hield het voor de derde keer op een vijfde plaats, dit keer voor Noyce die in de openingsronde een keer in de fout ging. Vehkonen, Van Zoggel, Lemmens en Whitley maakten de tien vol. Onder de uitvallers dit keer Thorpe nadat hij zijn voet onder de steun had gekregen. Eveneens geblesseerd verliet Gerard Rond de wedstrijd. Een vastloper (eerste race) en weer tegenslag na twee valpartijen hadden zijn motivatie gesterkt om er in de slotmanche vol tegen aan te gaan. Met iets van de ouderwetse speelse stijl terug in zijn rijden kwam het eind toch nog onverwacht. In vijfde positie ging het even fout en bij een ongebruikelijke landing blesseerde hij zijn goede pols. Toon Karsmakers begon voortreffelijk maar tegenslag kostte een hoge klassering. Toon Karsmakers kwam pas als dertiende binnen na een slechte start, Wilken stopte nadat hij de knie verdraaide. In de finalerace van de Superklasse werd het nog knap spannend in de slotfase. Vanaf de eerste doorkomst had Gert-Jan van Doorn, ietwat gespannen omdat hij streeft naar een H-nummer, de leiding in handen. in de slotmeters plaatste John Hensen de aanval, probeerde als het ware zijn Yamaha op de buddy van Van Doorn’s Suzuki te parkeren, waarbij beiden ter aarde stortten. Gert-Jan was rap weer weg, Theo Eggens en Addie Janssen zagen nog juist kans Hensen te passeren. Bij de nationale 125 cc speelden Jaap Kooter, André van Lieshout en Hans van de Bildt de hoofdrol. Laatstgenoemde won de eerste serie, de uiteindelijke volgorde Kooter-Van Lieshout was gelijk aan de uitslag van hun serie.

Uitslagen:


500 cc: 1. André Malherbe, Honda, 4; 2. Hakan Carlqvist, Yamaha, 6; 3. Graham Noyce, Honda, 13; 4. Henk van Mierlo en Jukka Sintonen, Yamaha 15; 6. Toon Karsmakers, Honda, 28; 7. Frans Sigmans, Yamaha, 31 ; 8. Jan Lemmens, Kawasaki, 39; 9. Bert Kuipers, Suzuki, 46; 10. Johan Bensing, Honda, 58; 1 1 . Willie Simson, Husqvarna, 60; 12. Klaas Poppinga, Maico, 61; 13. Patrick Fura, Husqvarna, 67; 14. Johan Scheele, Maico, 68.


Superklasse: 1. Gert Jan van Doom; 2. Theo Eggens; 3. Addie Janssen; 4. John Hensen; 5. Louis Vosters; 6. Hans van lngen; 7. Jan de Haan; 8. Arno Bosch; 9. Bert van Berkel; 10. Gerard Ebben.


Nationale 125cc: 1.Jaap Kooter; 2. André van Lieshout; 3. Hans v.d. Bildt; 4. Eus Gijsbertsen; 5. Cees Hachmang; 6. Henri Ebben; 7. Henk Verzeijl; 8.John Steenbergen; 9. Candy van Rees; 10. Jurgen van Vught.