Van Gastel en Wolsink

smaakmakers in Zaltbommel


Een valpartij heeft Rein van Gastel en bakkenist Erik Hurkmans waarschijnlijk de Caballero Cup gekost, want wat dit Eindhovense duo in Zaltbommel liet zien grensde aan het ongelooflijke. Bij de eerste start ging de combinatie op zijn kant en pas toen alles al uit het zicht was, kon Van Gastel achter het veld aan, dat op dat moment geleid werd door Jan Bakens en Ton van Heugten. In een razend tempo koerste Van Gastel door het hele veld om na zestien ronden als derde te worden afgevlagd.

De tweede manche was niet veel anders. Nu ging Wil v.d. Laan op kop voor Van Heugten en Bakens en Van Gastel was opnieuw laatste nadat hij zijn machine bij de start volkomen dwars had gezet. Precies vijf ronden had de besnorde Eindhovenaar nodig om op te rukken naar de kop. Van Heugten finishte als tweede onder protest van Bakens, die van mening was dat Ton van Heugten het parkoers afgesneden had.

Bakens wilde zelfs aanvankelijk niet starten in de derde manche. Hij bedacht zich echter en ging op kop weg voor August Müller, Ton van Heugten en Wil v.d. Laan.

Van Gastel kwam als tiende uit de eerste ronde. Terwijl Muller, die de kop van Bakens overgenomen had, het veld probeerde voor te blijven, passeerde Van Gastel opnieuw de een na de ander, om na acht ronden de kop te veroveren. Na wat stuivertje wisselen met Van Heugten, die Muller voorbij was gegaan, gaf Van Gastel nog iets meer gas en verdween in een stofwolk. De overige rijders zagen hem pas aan de finish terug. Bakens wist in de laatste ronde de derde plaats over te nemen van Muller en stelde zo zijn tweede plaats in het Caballero-klassement veilig, dat door Ton van Heugten werd gewonnen. Dagwinnaar Van Gastel pakte de derde plaats in het sigaretten-klassement. Gerrit Wolsink liet in de soloklasse zien hoe je op het Zaltbommelse zand moet rijden. Ogenschijnlijk zonder moeite hield hij alles en iedereen achter zich, won daarmee niet alleen beide manches, maar tevens het dagklassement. Karsmakers en Groeneveld pakten beiden eenmaal de tweede plaats, maar Toon viel weer eens een keertje uit, zodat Peter Groeneveld met de tweede plaats naar huis mocht voor good-old Frans Sigmans.

De 125 cc junioren werd gewonnen door Eduard van Luttikhuizen voor Cock Muys en een zeer blije Ronald Nijhof.


Uitslagen:

Zijspannen (1e manche): 1. Van Heugten; 2. Bakens; 3. Van Gastel; 4. Van der Laan; 5. Muller; 6. Knuiman; 7. Mari Bens; 8. Veis; 9. Janssen; 10. Toni Bens.

2e manche: 1. Van Gastel; 2. Van Heugten; 3. Bakens; 4. Van der Laan; 5. Muller; 6. Veis; 7. Toni Bens; 8. Knuiman; 9. Mari Bens; 10. Lunenburg.

3e manche: 1. Van Gastel; 2. Van Heugten; 3. Bakens; 4. Muller; 5. Mari Bens; 6. Van der Laan; 7. Toni Bens; 8. Lunenburg; 9. Beekers; 10. Knuiman.

Totaal: 1. Van Gastel/Hurkmans, Caballero EML; 2. Van Heugten/Kiggen, Heuga-Wasp; 3. Bakens/Van Heek, Leytens EML; 4. Van der Laan/Hogervorst, Verstegen Wasp; 5. Muller/Van de Bijl, Caballero EML.


Superklasse (1e manche):

1. Wolsink; 2. Karsmakers; 3. Groeneveld; 4. Wilken; 5. Sigmans; 6. Ghielen; 7. Van Herpen; 8. Van Zoggel.

2e manche: 1. Wolsink; 2. Groeneveld; 3. Klomp; 4. Verstegen; 5. Sigmans; 6. Van Mierlo; 7. Zijlstra; 8. Van Zoggel.

Totaal: 1. Gerrit Wolsink, Honda; 2 .Peter Groeneveld, Honda; 3. Frans Sigmans, Maico; 4. Math Ghielen, Suzuki; 5. Ghieljo van Zoggel, Maico.

125 cc junioren (finale): 1. Edward van Luttikhuizen, KTM; 2. Cock Muys, Yamaha; 3. Ronald Nijhof, Suzuki; 4. Henk Pol, Yamaha; 5. Henk van de Berg, Yamaha; 6. Theo Remmelink, Suzuki; 7. Tony de Geijter, Yamaha; 8. Warner Colenbrander, Kawasaki.