GP zijspancross Wychen:

Ton en Frits koplopers in Holland -Festival

 

De derde wedstrijd om het wereldkampioenschap zijspancross vond afgelopen zondag plaats in Wychen bij Nijmegen op een zwaar zandcircuit. Vele buitenlandse deelnemers moesten mede hierdoor met een plaats genoegen nemen die niet in verhouding staat tot hun kunnen. De Nederlanders en de Belgen Daniël van Bellinghen en Raf d'Hollander bleken zich echter in deze immense zandbak uitstekend te vermaken.

Door Ed de Mol

Na de training besloot Wil van der Laan om niet in de race uit te komen teneinde zijn door een afgebroken stuurdemper geblesseerde knie niet te forceren. Wereldkampioen 1980 Reinhard Böhler reed met bakkenist Erich Misz, omdat zijn eigen bakkenist Siegfried Müller vrijdag voor de race had laten weten dat hij de helm aan de wilgen heeft gehangen wegens privé-omstandigheden.
De bakkenist van Emil Bollhalder, Ruedi Manser, moest wegens een knieblessure verstek laten gaan. Hij werd vervangen door Karl Büsser. Rijn van Gastel en Eric Hurk- mans waren de snelsten bij de tijdtraining. August Muller/Cor van der Bijl en Ton van Heugten/Frits Kiggen werden resp. 2e en 3e.

 

Ton en Frits superieur

Vanaf de eerste meters was het een bekeken zaak voor het duo Ton van Heugten en Frits Kiggen. In de eerste bocht lagen zij al op kop en die positie behielden zij gedurende de rest van de manche. Geleidelijk bouwden zij een voorsprong op die er mocht zijn. Halfkoers lagen zij 15 seconden voor op de Zwitsers Robert Grogg en Andreas Hüsser. Iedere ronde liepen zij verder uit en op het einde van de manche waren zij maar liefst 50 seconden voor op de tweede aankomende equipe.
Rijn van Gastel en Eric Hurkmans lagen vanaf de eerste doorkomst op de derde plaats en het zag er aanvankelijk naar uit dat ze ook zo zouden kunnen eindigen. Maar, zoals dikwijls het geval is, zat ook hier het venijn in de staart. Van Bellinghen/D'Hollander en Bakens/van Heek, resp. gestart op de 7e en 11e plaats, bleken zich in het zand best thuis te voelen. Zo zoetjesaan kwamen de Belgen naar voren en in de 8e ronde lagen zij op de vierde en Jan Bakens en Henk van Heek op de achtste plaats. In de 12e ronde passeerden v. Bellinghen/D'Hollander de twee voorliggende equipes Van Gastel/Hurkmans en Grogg/ Hüsser en nestelden zich op de tweede plaats. Bakens en Van Heek lagen toen in zevende positie. Jan en Henk gingen er toen pas goed tegenaan want via de 6e plaats in de volgende ronde kwamen zij twee ronden voor de finish achter August Muller en Cor. v.d. Bijl terecht. Grogg en Hüsser waren door een verkeerde manoeuvre tegen een heuvel op vast komen te zitten en vielen terug naar de 7e plaats. In de voorlaatste ronde werden de Belgen door Muller en ook door Bakens gepasseerd, zodat zij weer op de 4e plaats terecht kwamen.
Mechanische problemen waren er de oorzaak van dat de Duitsers Böhler en Misz hun machine naar de pits moesten brengen. Zij waren erg slecht gestart en kwamen niet verder dan de 17e plaats in de zesde ronde. Ook de Zwitsers Bachtold en Jung, met wie men anders terdege rekening moet houden, vielen in dit zware circuit niet in de punten. Aanvankelijk op de 4e plaats rijdend zakten zij steeds verder terug tot een 12e finishplaats. Joseph Brockhausen en Hubert Rebele startten als 10e en eindigden op de 7e plaats achter Tony Bens en Jan de Wildt, zonder verder echt een bedreiging te zijn geweest. zich dan ook niet in de punten. Ton van Heugten en Frits Kiggen hebben nu een gerieflijke voorsprong van 25 punten en het ziet er naar uit dat dit in de volgende wedstrijd in Zweden nog wel eens meer kan worden, want ook daar in het hoge Noorden schijnt het een zanderige toestand te zijn en dat is iets wat Ton en Frits goed ligt.

 

Superklasse

In het bijprogramma reden de superklasse-rijders een wedstrijd over twee manches. Krijn Dieleman uit Axel was met zijn Maico beide keren het snelste weg, maar moest ook beide keren zijn meerdere erkennen in Frans Sigmans, die de beide manches overtuigend op zijn naam schreef. In de eerste manche werd Dieleman in de allerlaatste ronde naar de derde plaats verwezen door Math Ghielen, die vanaf de 9e plaats opklom.

Ook in de tweede manche eindigde Ghielen op de 2e plaats, na als 6e te zijn doorgekomen in de eerste ronde. Marcel Deibergen pakte in de eerste manche de vierde plaats en in de 2de manche eindigde hij als derde, wat hem de derde plaats in de totaaluitslag opleverde.

 

De 125 cc junioren-wedstrijd werd gewonnen door Ronald Nijhof uit Zutphen. Beide manches begon hij op de derde plaats; in beide manches won hij duels met Cok Muys uit Eist, die totaal tweede werd, en in de tweede manche wist hij ook nog Arnold v.d. Berg uit Ede van de eerste plaats te verdringen. Arnold eindigde in het totaalklassement op de derde plaats.

Nóg meer voorsprong voor Ton en Frits

Robert Grogg en Andreas Hüsser voerden het veld aan bij de start van de tweede manche.
Bij de eerste doorkomst lagen zij nog steeds op kop met in hun kielzog Van Heugten/Kiggen. Bëchtold, Van Bellinghen, Terry Good, August Muller en Van Gastel bezetten de 3e tot en met de 7e plaats.
In de tweede ronde vielen de Zwitserse koplopers door een technische storing terug naar de 25e plaats (tegen het einde van de race moesten zij zelfs opgeven). Ook Van Bellinghen/D'Hollander hadden vele plaatsen moeten prijsgeven, zij kwamen als 14e door.
Rijn van Gastel en Eric Hurkmans passeerden het duo Muller/v.d. Bijl en lagen toen op de vierde plaats. Jan Bakens en Henk van Heek klommen van de 14e naar de 10e plaats in de tweede ronde en zij zouden nog meer plaatsen opschuiven. In de zevende ronde werden Terry en Barry door Van Gastel en Hurkmans van de derde plaats verdrongen en een ronde later pakten Bakens/Van Heek de vierde plaats ten koste van de Engelsen. Jan en Henk reden een uitstekende wedstrijd. Zij voelden zich in het zware zandcircuit thuis als een vis in het water. In de laatste ronden werden Rijn en Eric gepasseerd, waarna ook nog even Bëchtold en Jung van de tweede plaats werden verdrongen.
August Muller en Cor v.d. Bijl brachten het niet verder dan vijf ronden, toen moesten zij de machine met storing aan de kant zetten. De Belgen Van Belling- hen/D'Hollander, die ook echte zandrijders bleken te zijn, kwamen vanaf de 14e plaats terug en finishten op de zesde, wat toch zeker een geweldige prestatie mag heten. Böhler en Misz kwamen in het geheel niet uit de verf. Het duo is begrijpelijk nog niet op elkaar ingespeeld en zij reden

Uitslagen:

1e manche: 1. Van Heugten/Kiggen (NL); 2. Muller/v.d. Bijl (NL); 3. Bakens/v. Heek (NL); 4. Van Bellinghen/D'Hollander (B); 5. Van Gastel/Hurkmans (NL); 6. Bens/de Wildt (NL); 7. Brock- hausen/Rebele (D); 8. Good/Williams (GB); 9. Grogg/Husser (CH); 10. Vels/Godschalk (NL).

2e manche: 1. Van Heugten/Kiggen (NL); 2. Bakens/v. Heek (NL); 3. Bachtold/Jung (CH); 4. Van Gastel/Hurkmans (NL); 5. Good/Williams (GB); 6. Van Bellinghen/D'Hollander (B); 7. Bens/de Wildt (NL); 8. Bollhalder/Busser (CH);9. Brockhausen/Rebele (CH); 10. Knuiman/Martens(NL).

WK-tussenstand na 6 manches:

1. Van Heugten/Kiggen 74 pnt.; 2.Bakens/v.Heek 49; 3. Brockhausen/Rebele 41; 4. Böhler/Misz 37; 5. Grogg/Hüsser 27; 6. Bächtold/Jung 24; 7. Muller/v.d. Bijl 20; 8. Van der Laan/Hoogervorst 18; 9. Van Bellinghen/d'Hollander 17; 10. Van Gastel/Hurkmans en Bens/de Wildt 15.