Karsmakers winnaar in Venray

maar v.d. Ven maakt de wedstrijd

Een grandioze motorsportmiddag, dat is wat de vele duizenden toeschouwers afgelopen zondag in het Limburgse Venray hebben kunnen zien. Spannende wedstrijden, prima weertje en coureurs die er vol tegenaan gaan, dat is wat de motorsportfans voorgeschoteld kregen. Toon Karsmakers was de man die na afloop van de wedstrijd de Ranks Xerox trophee in ontvangst mocht nemen, maar de meeste waardering in deze wedstrijd ging toch eigenlijk uit naar Kees v.d. Yen, die weer een fraai staaltje motocross ten beste gaf.

Helaas verliep de wedstrijd niet voor iedereen even succesvol en helemaal tegen zat het weer bij Peter Herlings. Peter kon zelfs niet in de wedstrijd starten omdat hij een paar dagen eerder tijdens een conditietraining een blessure had opgelopen aan zijn been. Vanwege een spierscheurtje was er een opeenhoping van vocht ontstaan wat een dusdanige belasting voor hem vormde dat hij de wedstrijd wel kon vergeten. Alsof de man uit Gemert nog niet genoeg tegenslag te verwerken heeft gehad.

Honda tandem voorop

Toon Karsmakers Gerrit Wolsink

Toon Karsmakers weet Gerrit Wolsink buitenom te passeren, maar dit was slechts van korte duur voor de latere totaalwinnaar.

Wat niemand verwacht had na het debacle in Valkenswaard gebeurde al direct bij de start van de eerste manche;  Wolsink en Karsmakers op kop en wel met een dusdanige voorsprong dat ze meteen bun naaste belagers al van zich af hadden geschud. De Honda tandem maakte er een spannend onderonsje van maar bet was toch meestal Wolsink die als eerste uit bet bos te voorschijn kwam. Twee rondjes mocht Karsmakers aan de overwinning ruiken maar daarna pakte Wolsink het heft weer stevig in handen en won zodoende zijn eerste wedstrijd op Honda. Het verschil met Toon Karsmakers was op de streep niet meer dan een paar centimeter en dat zegt genoeg over de spannende strijd die deze twee ten toneIe hadden gevoerd. De mogelijk grootste belager van dit tweetal, Kees v.d. Ven, komt in het hele stuk niet voor omdat hij niet vertrokken was. Een hangende gassschuif was er de oorzaak van dat hij vanuit de fuik niet naar de start maar naar het rennerskwartier moest vertrekken. Benny Wilken reed een knappe eerste manche want hij wist als derde de finish te passeren. Achter hem leverde de buitenlandse deelnemers een verbeten strijd om een zo hoog mogelijke klassering. Uiteindelijk was de volgorde achter Wilken: Pikkarainen, Bruno en Mayes. Zoals u weet waren Jobe en Noyce niet in Venray aanwezig, dit buiten de schuld van de organisator om, maar gelukkig maakten de wel aanwezige buitenlanders zich er niet met een "Jan boeren fluitje" vanaf. Het rijtje van de eerste tien werd vol gemaakt door Poppinga, Sigmans (die later nog van zich deed spreken), Henk v.Mierlo en de met een niet goed

Kees van der Ven

lopende motor sukkelende Gerard Rond. Rond reed met zijn fabrieksfiets (mono-vering en schijfrem) maar de afstelling van deze KTM klopte nog met helemaal. In de 2e manche gaf hij daarom ook op en hield het in de derde manche wel voor gezien. Jack Verwaayen blesseerde in deze manche zijn voet toen deze klem kwam te zitten tussen een tak en z'n voetsteun.

v.d. Ven verslaat Honda mannen Kees van der Ven liet in Venray een fraai stukje motocross zien.

Ook nu waren de twee Honda coureurs weer het snelste uit hun startblokken vertrokken met dit verschil dat nu Karsmakers de positie in handen had. Kees v.d.Ven kwam als vierde uit de openingsronde tevoorschijn maar zijn achterstand op Karsmakers en Wolsink was al meteen vrij groot. Nadat hij echter Benny Wilken van de derde plaats verdrongen had begon hij pas aan bet grote werk wat wilde zeggen dat hij een gat van een paar honderd meter dicht moest rijden. Geen probleem echter voor Kees want ronde na ronde werd zijn achterstand kleiner. Wolsink werd het eerste slachtoffer en een ronde later moest ook Toon "Snickers" Karsmakers er aan geloven. Schijnbaar met het grootste gemak van de wereld stevende Kees op deze manier regelrecht op de overwinning af voor Karsmakers en Wolsink die naarmate de wedstrijd vorderde steeds verder terugzakte. Frans Sigmans had er echt zin in want zo mag je dat wel noemen als je vanuit 9e positie op weet te klimmen naar de 4e plaats. Benny Wilken, Henk v.Mierlo en Jan Lemmens maakten het elkaar de gehele wedstrijd zo moeilijk mogelijk maar het was uiteindelijk toch genoemde volgorde waarin ze over de finish kwamen.

Ad Verstegen, Dinant Zijlstra en Peter Klomp maakten de eerste tien kompleet.

De buitenlanders waren in deze tweede manche alIen slecht vertrokken maar ze gaven niet op en wisten veelal op te klimmen tot plaatsen in de middenmoot. Gerard Verhoeven verloor in deze wedstrijd zijn buddysit en kon het daarna wel vergeten.

Sigmans is 't vak nog niet verleerd

Frans SigmansFrans Sigmans, na bijna twintig jaar nog altijd even fanatiek en behendig.

Vlak voor de start van de derde en laatste manche stond Franske Sigmans nog tegen zichzelf te vloeken, zo van "Verdomme, als ik nu maar eens een goede start had, dan weet ik zeker dat ik een goede kans had op de overwinning". En wat gebeurde er toen in die derde manche? Juist, Frans had een goede start en nu moest hij zijn woorden ook waar maken maar dat valt niet mee als Toon Karsmakers achter je zit te jagen. Frans bleef echter stug het gas erop houden en onder luide toejuichingen van zijn vele fans kon Frans zijn belager van zich af schudden. Het gevaar was echter nog niet geweken want Kees v.d.Ven was druk doende om een slechte start goed te maken. Poppinga en Pikkarainen waren hierdoor al een plaatsje terug gewezen maar toen ging het fout. Dat ook bij een vice-wereldkampioen wel eens wat mis kan gaan bewees Kees op het startveld toen hij na bet neerkomen van een springschans finaal over de kop sloeg. Gelukkig wist de aanstormende Pikkarainen hem nog te ontwijken, anders waren de gevolgen niet te overzien geweest. Nu was bet alleen maar een kwestie van motor oprapen, starten en verder het koppie erbij houden. Vanuit 7e positie begon hij opnieuw aan een inhaalrace. Ondertussen had Frans Sigmans zijn voorsprong op "de Kars" steeds verder uit weten te breiden en dat hield in dat hij verdiend winnaar werd voor Toon Karsmakers die met drie keer een 2e plaats de eindoverwinning voor zich opeiste. Gerrit Wolsink, die tot dan toe ook nog een kansje op de eindzege had gehad maakte in de tweede ronde een foutje en kwam hierdoor niet verder meer dan de 13e plaats. Kees v.d. Ven perste er tegen het einde van de wedstrijd nog een paar ijzersterke rondjes uit en zo kwam hij op de finish nog maar een metertje tekort om Karsmakers de tweede plaats afhandig te maken. Ad Verstegen gaf z'n Yamaha goed de sporen en zo kon hij na een goede start de vierde plaats in handen houden. Pikkarainen was ook nu weer de beste buitenlander met een vijfde plaats. Henk v.Mierlo won dit keer op z'n nieuwe Suzuki het duel met Benny Wilken en Peter Klomp. Dinant Zijlstra, de man die zo verschrikkelijk hard met een 125cc machientje over de knippen kan gaan blijkt ook op een zware 500cc goed uit de voeten te kunnen getuige zijn 9e plaats voor Bruno.

Kees Roelands

Kees Roelands, winnaar van de superklasse.

Nieuw in Venray was de dit jaar voor het eerst ingevoerde superklasse waar sen. uit de 250-500 klasse tegen elkaar uitkomen, dit aangevuld met enkele H-nummers. Zodoende krijgen deze knapen meer startgelegenheid en voor bet publiek kan dit een aantrekkelijke wedstrijd opleveren wat al meteen bleek afgelopen zondag. Kees Roelands en Henk Seppenwoolde waren de twee smaakmakers. Roelands rijdt op een Maico die klaar gemaakt is door de ex-monteur van Wil Hartog nml. Wil v. Wanroy. Kees had echter toch zijn handen vol om "Seppie" van zich af te schudden maar uiteindelijk lukte hem dit toch in beide manche's, Jappie de Jong, Simon Schram en Arno Bosch waren de andere rijders die zich in deze wedstrijd met de ereplaatsen bemoeiden. Ponjee, 4e in de 1e manche, ging in de 2e manche onderuit waarna Meurs (ook een 125cc rijder) boven op hem knalde. Daarna konden ze het allebei wel voor gezien houden.

Tot slot nog een woord van dank aan de organisatie die er voor gezorgd had dat het circuit er keurig bij lag, alles vlot verliep en dat het publiek tevreden huiswaarts kon keren.

Uitslag int. Motocross Venray

1e manche 500cc int. 1.Gerrit Wolsink; 2. Toon Karsmakers; 3.Benny Wilken; 4.Tapani Pikkarainen (SF); 5.Jean Jack Bruno (F); 6.Geao Mayes (GB); 7.Klaas Poppinga; 8.Frans Sigmans; 9.Henk v.Mierlo; 10.Gerard Rond; 21.Gerard Verhoeven.

2e manche 1.Kees v .d. Ven; 2.Karsmakers; 3. Wolsink;  4.Sigmans; 5. Wilken; 6. v .Mierlo; 7.Jan Lemmens; 8.Ad Verstegen; 9.Dinant Zijlstra; 10.Peter Klomp.

3e manche 1.Sigmans; 2.Karsmakers; 3.Kees v.d. Ven; 4. Verstegen; 5.Pikkarainen; 6.v.Mierlo; 7. Wilken; 8.Klomp; 9.Zijlstra; 10. Bruno; 23.Verhoeven.

Totaaluitslag 500cc int. 1. Toon Karsmakers, Honda; 2.Frans Sigmans, Maico; 3.Benny Wilken, Maico; 4.Gerrit Wolsink, Honda; 5. Tapani Pikkarainen, Maico; 6.Henk v.Mierlo, Suzuki; 7.Ad Verstegen, Yamaha; 8.Jan Lemmens, KTM; 9.Jean Jack Bruni, Suzuki; 10.Dinant Zijlstra, Yamaha.

Totaaluitslag superklasse 1.Kees Roelands, Geldrop, Maico; 2.Henk Seppenwoolde, Rijssen, Honda; 3.Jappie de Jong, Tijnje, Maico; 4.Arno Bosch, Heerlen, Honda; 5.Simon Schram, Wolvega, Honda.