KAMPIOENSCROSS 500cc RIETHOVEN 28 september 1980


De eerste manche leverde een overtuigende overwinning op voor titelverdediger Rond, die voor het Riethovense zand zijn „oude" stereogedempte Suzuki uit de kast had gehaald. Rond maakte kopstart, en tijdens het verdere verloop van de race bleef hij daar.

In zijn kielzog Jan Lemmens en Toon Karsmakers. Jan Lemmens bleef zijn 495 cc KTM geprepareerd door Henk Vosters voortreffelijk strak door het Brabantse zand sturen, moest in de beginfase van de strijd Toon Karsmakers weliswaar voor laten gaan, doch wist zijn derde plaats uitstekend tegen de aanvallen van de in onderling duel verwikkelde Frans Sigmans (nog steeds geplaagd door een oude blessure aan de wervelkolom) en Klaas Poppinga te verdedigen.

Nadat Toon Karsmakers in zijn haast om Rond bij te blijven zijn „Maico" een keer van de baan stuurde, kwam Lemmens twee ronden lang achter Rond op de tweede plek door, maar moest even later voor de tweede keer zijn meerdere erkennen in Toon. Laatstgenoemde zag geen kans meer Rond serieus te bedreigen.

Rond won dus, Toon werd tweede, Lemmens drie, terwijl Poppinga op de één of andere manier het duel met Frans Sigmans won, en vierde werd, terwijl de plaatsen achter hem werden opgeëist door achtereenvolgens Sigmans, Hensen, Van Zoggel, Ghielen en Scheele. De pechvogels van de eerste manche heette Peter Klomp, die bij de start een bougie moest vervangen. Ook Math Ghielen, die, gelegen op een plek met goede toekomstmogelijkheden, weer eens last kreeg van een hardnekkige aanhoudende voorhoofdsholteontsteking, kelderde een flink aantal klasseringen.

Tweede manche

In de tweede manche sloeg het pechduiveltje minder vaak toe, en de saaie eerste race kreeg een spannende opvolger. Aanvankelijk vertoonde deze achtste manche om het kampioenschap hetzelfde beeld als zijn voorganger. Rond joeg zijn Suzuki het snelst over het startveld en voerde het veld zes ronden lang aan, gevolgd alweer door Jan Lemmens, Peter Klomp, die even later terug zou vallen naar de zesde klassering, en Toon Karsmakers.


Lange tijd wist Jan Lemmens een serieuze bedreiging te vormen voor Gerard Rond, terwijl Toon Karsmakers zich even later, nadat hij zich hersteld had van een val, met de strijd om de ereplaatsen kwam bemoeien. De aan kop rijdende Rond ging even later in de fout, zakte door die ongeschiktheid een paar plaatsen af, terwijl zijn opponent Karsmakers er op dat moment een beetje gas bijgaf en de eerste plek van hem overnam.


Hoewel Jan Lemmens dicht bij de op de tweede plaats rijdende Rond in de buurt kwam, zag hij toch geen kans om die plek van hem af te pakken. Later zou Lemmens veel op Rond moeten prijsgeven. Toon won deze manche, Rond bleef tweede, Lemmens drie, en Klaas Poppinga op ruime achterstand vierde.

Peter Klomp verloor het duel met Poppinga om de vierde plek en werd vijfde, terwijl Sietze de Boer na een constante race beslag wist te blijven leggen op de zesde plek. Peter Herlings tot slot, reed in Riethoven voor de eerste keer sinds zijn val aan het begin van dit seizoen weer mee in een kampioenswedstrijd. Hoewel hij nog erg geplaagd werd door hevige pijnen, reed Peter de beide manches toch uit.
Zijn streven: proberen het H-nummer met punten veilig te stellen.

Uitslagen
Eerste manche: 1. Gerard Rond; 2. Toon Karsmakers; 3. Jan Lemmens; 4. Klaas Poppinga; 5. Frans Sigmans; 6. Math Hensen; 7. Gieljo van Zoggel; 8. Math Ghielen; 9. Johan Scheele; 10. Peter Herlings; 11, Gerard Verhoeven; 12. Henk Poorte; 13. Johan Bensing; 14. Hans van Ingen; 15. Mario Beekmans; 16, Wim Gouweleeuw; 17. Bert van Doorn; 18. Fons Nijhof; 19. Harrie Koops; 20. Bert van Duimen.

Tweede manche: 1. Toon Karsmakers; 2. Gerard Rond; 3. Jan Lemmens; 4. Klaas Poppinga; 5. Peter Klomp; &. Sietze de Boer; 7. Gieljo van Zoggel; 8. Frans Sigmans; 9. Math Hensen; 10. Gerard Verhoeven; 11. Ad Verstegen; 12. Peter Herlings; 13. Mario Beekmans; 14 Sjaak Verwaayen; 15. Rene van de Made; 16. Johan Bensing; 17. Henk Poorte; 18. Johan Scheele; 19. Louis Vosters; 20. Harrie Koops.