Kampioenscross 500cc Lochem

5 oktober 1980


Met twee overtuigende overwinningen tijdens de vijfde 500 cc kampioenscross in het Gelderse Lochem, heeft titelverdediger Gerard Rond enige afstand genomen van de man die hem gedurende de eerste vier wedstrijden als een schaduw volgde, Toon Karsmakers. Was het dat de beide coureurs in die eerste vier wedstrijden steeds weer opnieuw de eerste en tweede plaatsen in gelijke porties onderling verdeelden, in Lochem scoorde Gerard rond zestig punten, terwijl Toon Karsmakers met twee tweede klasseringen 54 streepjes achter zijn naam kon zetten. Dat betekent dat de Suzuki-coureur zich momenteel erg dicht in de buurt van een titelprolongatie bevindt. Tijdens de laatste kampioenscross, die op zondag twee november in Makkinga wordt verreden, heeft Rond aan één overwinning genoeg. Wil Toon Karsmakers zich kampioen van Nederland kunnen noemen, dan zal hij de beide Friese manches moeten winnen. Dan namelijk heeft hij zijn aantal overwinningen op gelijk niveau gebracht als dat van Rond, en in dat geval is de uitslag van de laatste race doorslaggevend. Hoewel het moeilijk zal gaan worden voor Toon, mag toch wel gesteld worden dat de strijd om het vaderlandse halve literkampioenschap nog open is.


Rond één...

Het winnen in Lochem ging Gerard Rond vrij gemakkelijk af. Voor de ogen van naar schatting ruim 5000 bezoekers reed hij zijn Suzuki direct na de start al een aantal meters van zijn concurrenten los, om gedurende de dertig minuten en twee ronden een voorsprong van twintig seconden op de tweede man op te bouwen. en die tweede man was - hoe kan het ook anders - Toon Karsmakers.

Toch leek die tweede plek heel even in gevaar te komen toen de bebaarde man uit Waalre in z'n haast om in de buurt te komen van koploper Rond met zijn voorwiel over een walletje heen schoot. Toon kwam te vallen, en op het moment dat hij het Achterhoekse zand van zijn Snickers-shirt had geklopt, had de als tweede gestarte Peter Klomp kans gezien hem voorbij te steken. Vier ronden lang bleef Klomp op die tweede plaats rijden. Daarna moest hij voor de tweede keer die dag zijn meerdere erkennen in Karsmakers, die hem in de tweede ronde voor de eerste keer die tweede plek afhandig maakte. Met ruime achterstand op Rond finishte Toon als tweede, terwijl Peter Klomp veel terrein op Karsmakers moest prijsgeven, en derde werd. Hij werd wel onbedreigd derde, want van achteren kwamen er nog nauwelijks aanvallen. Die hadden dan moeten komen van klaas Poppinga, die bij de start als achtste het bos indook.

Jaak Verwaayen reed in Lochem een uitstekende race. De coureur uit Herreveld verprutste weliswaar de start, maar rukte, nadat hij enkele felle gevechten met Math Ghielen en Frans Sigmans tot een voor hem positief einde had gebracht, op naar de vijfde klassering. Achter hem finishte good-old Frans Sigmans op de zesde plek. Gedurende de hele race was Sigmans het middelpunt van een aantal erg spannende duels. Eerst had hij het aan de stok met Gieljo van Zoggel, die later zou terugvallen, daarna was Frans ronden lang een lekker robbertje aan het vechten met Math Ghielen en Sjaak Verwaayen, om op het moment dat hij met deze heren klaar was, in Gerrit Wolsink een ideale gevechtspartner vond.

De grote kleine man uit Bakel won het duel met Wolsink, die tijdens de wedstrijd zijn negende plaats in de openingsronde met toch nog (zijn gas bleef hangen) twee klasseringen verbeterde, en als zevende op de uitslagenlijst werd genoteerd.

Achter Wolsink eindigde René van de Made op de achtste plek, terwijl de klasseringen achter hem voor rekening werden genomen door Ad Verstegen, die een prima inhaal- race ten tonele voerde, en Jan Lemmens, die, in tegenstelling tot de week daarvoor, in Lochem niet tot een dergelijke prachtprestatie kon komen.


hoewel in de slotfase van de strijd Klaas Poppinga gevaarlijk dicht bij hem in de buurt kwam. Sjaak Verwaayen zag geen kans zijn derde plaats te behouden. Halverwege de strijd brak de linker achterschokbreker finaal doormidden, en onder die omstandigheid is het uitrijden alleen al een kunst. Sjaak reed wel uit, maar moest toch toezien hoe zeven rijders voor hem door de finish gingen. Ad Verstegen, die er ditmaal bij de start goed bijzat, finishte als vierde, terwijl Gerrit Wolsink, die als 1e startte, op de vijfde plek werd afgevlagd.

Peter Klomp, die ook deze keer goed van zich deed spreken, reed halfkoers zo ongeveer alle spaken uit zijn voorwiel, en was daarna zo onverstandig (nou ja, want wat moest-ie anders?) om zijn hele motorfiets te verruilen met een reservemachine. Dat had diskwalificatie tot gevolg. Ook Henk Poorte, die nogal wat moeite leek te hebben met het Lochemse zand, werd na de wedstrijd uit de uitslag gestreept.

In de slotfase van de strijd kwam de Montesa-rijder ten val, en zowel hij, alsmede zijn motorfiets, werden door derden op de been geholpen. En dat mag niet. . . Math Ghielen, die in de tweede manche zesde werd, komt in de uitslagen van de eerste manche niet voor.

In vijfde positie liggend liep zijn achterwiel stuk, en hij moest de strijd staken. Ook Jan Lemmens moest voortijdig opgeven omdat hij één van de vele coureurs was die de spaken uit zijn wiel verloor.

---EDDY MASSELINK---


En Rond twee

De tweede manche werd met spanning tegemoet gezien. Niet in de laatste plaats natuurlijk omdat men nieuwsgierig was naar de verrichtingen van het duo Rond en Karsmakers, ook omdat men hoopte dat die tweede race wél strijd over de gehele breedte te zien zou gaan geven. Het zou anders uitpakken. Net als de eerste manche werd ook deze tiende manche om het Nederlandse kampioenschap een saaie vertoning.

Rond pakte weer kopstart, en schoot weer met een voorsprong van circa twintig seconden als eerste over de meet. Toon Karsmakers, die achter Sjaak Verwaayen als derde startte, werkte zich al vrij snel op naar de plaats achter Rond, maar kwam - in zijn poging om het behoorlijke gat tussen hem en de titelverdediger te dichten - voor de tweede keer die dag (overigens met een sierlijke sliding) ten val. Bij die val liep weliswaar niet hij, maar wel zijn voorrem een blessure op; met een aanlopende rem - zag hij geen kans het nu nog groter wordende gat tussen hem en Rond dicht te rijden. Zijn voornaamste taak was het consolideren van die tweede plek, hetgeen hem aanvankelijk goed lukte,


foto: Gerrit Wolsink (2) en Frans Sigmans vonden elkaar na jaren weer terug.

Sigmans zou het duel winnen.