KAMPIOENSCROSS 500CC LOENEN

VREUGDE EN LEED OM H-NUMMERS


Dat de laatste kampioenswedstrijden altijd een vrij zenuwachtig verloop hebben, is al jaren bekend, maar dat in Loenen de rijders hun zenuwen zo slecht de baas konden. Dat er in de beide manches een valse start veroorzaakt werd. mag dan wel helemaal typerend zijn voor het enorme belang van een H-nummer: een beloning die de deuren naar vele mogelijkheden opent. De kampioen (Gerard Rond) was al bekend. Maar de H-nummers achter hem waren nog niet definitief verdeeld. Vooral de strijd om de H2 beloofde veel spanning. De twee kandidaten voor dat nummer, Gerrit Wolsink en Toon (of Tony, zoals hij zich in Loenen noemde) Karsmakers. zouden dan voor die spanning moeten zorgen. Maar zover kwam het niet; Wolsink besloot de Loenense kampioenswedstrijd met een tweede en een eerste plaats, terwijl Toon Karsmakers geen van beide keren de finish haalde (hoofdzakelijk door valpartijen), en daardoor absoluut geen kans meer had op de H2. Peter Herlings, zoals bekend door blessures uit de strijd geworpen. zal volgend jaar met de H4 aan de start verschijnen. het oude nummer van Frans Sigmans, die het dan met de H5 zal moeten doen. Math Ghielen klom door twee fantastische resultaten op naar de zesde plaats in de eindrangschikking,terwijl Klaas Poppinga van de H11 naar de H7 opklom. Ad Verstegen zakte wat vergeleken met vorig jaar. De Volkelse Suzuki-rijder zal in '80 met de H8 ten strijde trekken. Arie van Herpen de eerste nieuwe internationaal, en terecht. Hij zorgde de laatste tijd voor veel verrassingen. die beslist niet op toeval lijken te berusten. De H9 voor hem. De (niet officiéle) opsomming van H-nummers wordt besloten door de H10. de H11 en H12 en de H13 (!) voor resp. Sietse de Boer, Math Hensen, Johan Scheele en Adri van Beers. De evenveel punten volgens onze berekening (100), waardoor beiden waarschijnlijk het H-nummer zullen krijgen. Vreugde bij deze rijders, maar leed bij de rijders die hun internationale licentie (door tal van oorzaken) de mist in zagen gaan. Sjaak Verwaayen is er daar een van. De Maico-rijder uit Herveld zag door veel blessures vele keren nul punten achter zijn naam geschreven. en daardoor zijn H30 verdwijnen. Daar kon ook die prima derde plaats in de tweede manche in Loenen maar weinig veranderen. Henk Poorte trof zo ongeveer hetzelfde lot. hoewel de enige Montesa-rijder nog enige hoop heeft op het behouden van de H25 in verband met dat ene behaalde GP-puntje in Markelo. Andere ex-H-nummers zijn Gerard Verhoeven, Arno Bosch, Henk Aarts en Peter Klomp.

Topduel

Qua wedstrijden kunnen we de laatste kampioenscross in Loenen wel vergeten. Op een enkel gevecht na gaven de wedstrijden totaal geen spanning te zien. Die ene uitzondering betrof het adembenemende duel tussen Gerard Rond en Gerrit Wolsink in de wisselden hierin maar liefst vier keer van positie en de uiteindelijke eer ging naar Gerrit Wolsink. Gerard Rond won de eerste manche overtuigend. Om Math Ghielen niet te kort te doen moet ten slotte ook zijn geweldige inhaalrace in de eerste manche genoemd worden. GhieIen kwam bij de eerste doorkomst op de zevende klassering door, maar vocht zich voortreffelijk naar voren, om, nadat Klaas Poppinga in de laatste ronde een plaatsje teruggewezen had, als derde te finishen. In de tweede manche zette Math met alles op alles. dit in verband met de bruto/netto regeling, en reed de race op de zesde plaats uit. Tot slot willen we nog even met nadruk vermelden dat de hierboven genoemde H-nummers officieus zijn, gebaseerd op ons persoonlijk wedstrijdoverzicht. Voor de definitieve uitslag raadplege men ,,KNMV-nieuws".

EDDY MASSELINK


Uitslagen

Eerste manche: 1. G. Rond. Suzuki; 2. G. Wolsink. Suzuki; 3. M. Ghielen. Maico; 4. K. Poppinga, Maico; 5. J. Lemmens. KTM; 6. J. Scheele. Maico; 7. A. v. Herpen. Maico; 8. F. Sigmans. Maico; 9. S. de Boer; 10. M. Hansen, Maico; 1 1 . G. Verhoeven, Maico; 12. B. v. Dulmen, Maico; 13. J. Nihot. Maico; 14. B. Haaker, Maico; 15. W. Gouweleeuw. Suzuki; 16. R. v. d. Made. Maico; 17. H. Aarts. Maico; 18. J. Oosterink. Kramer: 19. A. Bosch. Suzuki; 20;..H. Polsvoort, Maico; 21. H. Brans, Maico; 22. M.vd. Berg, Suzuki; 23. A. Pankras, Maico. 24. k. v.d.Ven KTM; 25. J. Bensing. Maico.

2e manche : 1. G. Wolsink. 2.; G. Rond, 3.J. Verwaayen 4. H. Poorten. 5. A. Verstegen, 6. M. Ghielen,; 7. J. Lemmens; 8. S. de Boer; 9.J. Scheele; 10. A. v. Beers; 11.P.de.Vries; 12. J. Bensing; 13. J. Nihot; 14. H. Polsvoort; 15. S. Schram; 16. H. Aarts; 17. B. Haaker; 18. A. Pankras; 19. R. v. Veen; 20. M. v. d. Berg; 21. W. Gouweleeuw.