Toon Karsmakers winnaar in Lienden

Donderdag 24 mei 1979 Bron Gemerts Nieuwsblad

Fans Sigmans en Peter Herlings in duel tijdens de cross in Lienden

De vrij sterk bezette int. motorcross in Liende op Hemelvaartsdag is een fraaie overwinning geworden voor Toon Karsemakers. Hiermee was hij zijn oudere en meer ervaren broer Pierre te snel af want hij bezette na het opmaken van de totaalstand de tweede plaats. Peter Herlings was de snelste in training maar hij verloor in de eerste manche alle kansen op een hoge notering toen hij zijn achterwiel in de puin reed. Gerard Rond was in de training komen te vallen waardoor er een spiertje in zijn schouder gescheurd was. Hij ging ter observatie naar het ziekenhuis maar was weer op tijd terug voor de start van de eerste manche waarin hij overigens niet verder kwam dan een ronde. Zijn deelname aan de ltaliaanse G.P. is door deze val wel op losse schroeven komen te staan.

1ste manche De eerste manche leverde een fraai duel op tussen de gebroeders Karsemakers, maar het was duidelijk de jongste die de langste adem had. Pierre viel steeds verder terug en zijn plaats werd ingenomen door eerst Watanabe die later terug zakte en plaats moest maken voor Herbert Schmitz. Wolsink deed het in de eerste manche rustig aan met een zesde plaats achter de Zweed Lasse Karlsson. De Fin Matti Autio werd 7e voor Peter Klomp en de vanuit de achterhoede opgeklommen Frans Sigmans die nog knap negende werd. Klaas Poppinga maakte het rijtje van de eerste tien vol. De baan in Lienden bestond veelal uit vette klei en vrij harde stukken, en dat is dan ook meteen de reden waarom er zoveel buitenlandse deelnemers voorin te vinden waren. Peter Herlings had in de vijfde ronde de strijd moeten staken toen er geen spaak meer in zijn wiel heel was gebleven.

2e manche† Kopstarter Klaas Poppinga moest in de derde ronde plaats maken voor de duelerende Toon Karsemakers en Peter Herlings. Halverwege de wedstrijd kreeg Peter een grote baksteen tegen zijn oog (het circuit lag op het terrein van een steenfabriek), waardoor hij wat terrein prijs moest geven op Toon. Met nog enkele ronden voor de boeg gelukte het Peter Herlings toch om voorbij Karsemakers te komen omdat hij zich even vergiste op een "modderbult" achter in het circuit. De nu beter gestarte Frans Sigmans werd achter Herlings en Toon en Pierre Karsemakers een goede vierde. De eveneens goed gestarte Wolsink zakte steeds verder terug om uiteindelijk 9e te worden. Plaats 5 t/m 8 werden bezet door Klaas Poppinga, Herbert Schmitz, Peter Klomp en Haken Anderson. Arne Lodal werd tiende. Peter Klomp was in Lienden de enige N.M.B.-deelnemer. De andere N.M.B.-ers reden in Reusel.

3e manche Gerrit Wolsink was nu de snelste starter en in tegenstelling tot de voorgaande twee manches leek hij nu wel van plan om deze positie ook te verdedigen. Hij werd aangevallen door Toon Karsemakers welke het zelfs gelukte om voor Wolsink te komen, maar de koeleman uit Lochem wist er toch nog voor te zorgen om bij het vallen van de finishvlag de eerste plaats in handen te krijgen. Toon eindigde nu als tweede voor zijn broer Pierre die met enkele centimeters verschil Herlings te snel af was. Peter Herlings was vrij slecht gestart. Voor Herlings was het dit keer wel gunstig dat de manches niet langer duurden dan 20 min. want hij ondervond in Lienden nog steeds last van zijn zware verkoudheid. Frans Sigmans was ook nu weer voorin te vinden, en met een vijfde plaats was hij weer vele jonger rijders te snel af. Op de 6e t/m 10 plaats eindigden achtereenvolgens Klomp, Andersson, Karlson, Poppinga, en Lodal.

Niet naar ItaliŽ

Wegens zijn verkoudheid heeft Peter Herlings afgezien van deelname aan de Italiaanse G.P. welke op zondag 27 mei plaatsvond. Er is ondertussen wel een klein kansje ontstaan dat Peter in de Amerikaanse en Canadeese G.P. van start gaat. De G.P. in de USA is echter op losse schroeven komen te staan wegens de heersende benzine schaarste aldaar. Er wordt nu gepoogd om die G.P. in een andere staat te organiseren.

Ook Gerard Rond heeft de G.P. van ItaliŽ moeten laten schieten vanwege zijn blessure die als het wat tegen zit enkele weken voor de nodige problemen kan zorgen.

Einduitslag Lienden.

Peter v.d.Sanden

Einduitslag Lienden

1 Toon Karsemakers NL

2 Pierre Karsemakers USA

3 Gerrit Wolsink NL

4 Frans Sigmans NL

5 Peter Klomp NL

6 Klaas Poppinga NL

7 Lasse Karlsson S

8 Arne Lodal Den

9 Gote Liljegren Fin