Mei 1977
Kampioenscross te Amsterdam.

De beide manches van de eerste kampioenscross in de 500 cc-klasse werden gekenmerkt door opvallende gebeurtenissen. In beide races was daarbij betrokken Gerrit Wolsink. Door een valpartij in de eerste manche moest hij als laatste hervatten, terwijl hij in de 2e heat tegen het starthek reed en dus bleef staan.

Bovendien was er de affaire Herlings. Hij had zich in de eerste manche naar de leidende positie opgewerkt tot gebrek aan benzine hem in de laatste ronde terugwierp naar de elfde plaats. Opnieuw liet de publieke belangstelling voor dit aantrekkelijke crossprogramma te wensen over. Waarschijnlijk waren er evenveel toeschouwers als rijders plus aanhang!
 

Frans Sigmans (2) scoorde de meeste kampioenspunten in Amsterdam. Herlings (5) kwam zonder benzine te staan. 


Alleen langs het startveld stond een handjevol kijkers. De eerste start 500 cc leverde verrassend Frans Sigmans als kopman voor Toon Karsmakers, Mattie Ghielen en Peter Herlings. Wolsink lag zestiende tot halverwege de eerste ron

de.

 

Hij viel terug toen hij bij een val van andere rijders betrokken raakte. Vanaf de laatste plaats vocht hij zich naar voren tot de vierde plaats.

Met nog zes ronden te gaan werd hij echter geplaagd door een leeglopende achterband en hoewel hij nog naar de derde plaats klom, streed hij voor een verloren zaak.

 

Drie ronden voor het eind moest hij het tempo laten zakken om ten slotte één ronde voor het eind terug te keren naar het rennerskwartier.

 

De strijd om de eerste plaats ging tussen Sigmans en Herlings nadat Peter voorbij Toon was gegaan in de zesde ronde.

In de tweede ronde had Peter het al geprobeerd, maar miste toen de zandwal en hij kwam ten val. Bij het ingaan van de negende ronde plaatste Herlings de aanval op Sigmans. Eerst aan het eind van het startveld, waarbij Peter alle moeite had de zaak overeind te houden.

In de twee volgende bochten passeerde hij evenwel de Husqvarna van Frans, die verrassend binnen enkele honderden meters opnieuw de leiding overnam. De ontknoping volgde nog die zelfde ronde. Op het achterste gedeelte van de Amsterdamse baan ligt een lastige bult waar direct achter een 180 graden linker bocht volgt. Herlings kwam op volle snelheid op die bult aanrijden en ramde daar Frans Sigmans van achter. Beiden kwamen) met achterblijver Van de Nieuwenhof, ten val.

Herlings was als eerste weer op de motor en leidde vanaf dat incident voor Sigmans, tot in de laatste ronde de tank leeg was. Dat leverde Frans alsnog de eerste plaats op, terwijl Peter als elfde kon finishen, nadat z'n helpers hem een paar liter benzine waren komen brengen. Mogelijk was er bij z'n eerste val enige benzine uit de tank gelopen, hoewel het niet de eerste keer was dat hem dit overkwam.

Bovendien had hij een grotere tank (verhoogd als bij de fabrieks-Suzuki's en Honda) bij zich, die hij dan ook in de tweede race gebruikte. Toon Karsmakers was door een kontwip op het startveld gevallen, maar herstelde zich goed.

In de laatste ronde klopte hij nog Johan Scheele, die zich samen met Henk Aarts, na een goede start, uitstekend wist te handhaven in de kopgroep. Vijfde Math Hensen voor Mattie Ghielen. Laatstgenoemde ging weer als vanouds na een rustperiode van ruim twee jaar. Als zevende vindt u Ad Verstegen in de uitslag; bij de eerste doorkomst noteerden we hem nog als 34ste!

De snelle start van Frans Sigmans bleek geen verrassing, want opnieuw pakte hij de koppositie in de tweede manche. Voor de eerste keer dit seizoen zagen we Frans weer als vanouds over een circuit boenderen. Door een val in de tweede ronde verspeelde hij de leiding aan opnieuw Herlings.

Ook Toon Karsmakers passeerde Frans, slechts voor korte duur, want een gebroken schakelpook was er de oorzaak van dat z'n Maico in de tweede versnelling bleef staan. Inmiddels kwam Wolsink als een komeet naar voren, na wederom als allerlaatste te zijn vertrokken. Een fantastische opmars bracht hem na slechts vier ronden op de vijfde plaats. Per ronde klom hij een plaatsje op tot de tweede positie was bereikt.

Herlings had toen inmiddels een halve minuut voorsprong opgebouwd, hetgeen toch niet genoeg bleek. In minder dan zeven ronden was dit verschil overbrugd en zeer knap behaalde Gerrit de zege. Verstegen was ditmaal beter vertrokken en lag vierde toen een defecte zuiger hem uit de wedstrijd haalde.

Sigmans had problemen met de voorvork waar de olie uit lekte. Daarom liet hij Aarts passeren, bleef aan z'n wiel hangen en pakte hem op het eind weer terug. Hensen en Scheele werkten zich vanuit de middengroep op naar de vijfde en zesde plaats.


Hans Polsvoort zorgde deze keer voor de grootste stijging door van de 29ste naar de achtste plaats op te klimmen. Grote tegenslag voor Mattie Ghielen, opnieuw voortreffelijk gestart, die bij een sprong ten val kwam toen Scheele z'n voorwiel raakte. Alsof dit nog niet erg genoeg was werd Mattie bovendien aangereden door Jo van Ham toen hij opstond. Niet alleen kostte dit hem de zevende plaats, maar waarschijnlijk ook een aantal gekneusde ribben.

Voor de eerste maal waren er zijspannen in actie te zien in Amsterdam en wel de Senioren en Internationalen. De toppers zaten in de Franse Grand Prix, zodat de Knuimannen de toppers werden in de hoofdstad. In beide manches pakten ze de leiding, die echter alleen in de tweede manche tot een riante zege zou leiden.

Een eerdere zege ging verloren toen na twee ronden de boutjes van de vlotterkamer los waren gelopen. Daardoor won de combinatie Dick van Schooten-Nico Schats de eerste race. Aan een derde plaats in het tweede optreden hadden zij genoeg om totaalwinnaar te worden. Verwey met Overes in de bak startte in beide manches als zevende om vanuit die positie naar de vierde en de tweede plaats op te klimmen om daarmee tweede in de eindstand te worden voor v. d. Mee-Bens, die als tweede en vijfde finishten.

Na twee series (winnaars De Haan en Van Mierlo) ging de finale 250 cc junioren tussen Eddy Meurs (kopstarter) en Henk van Mierlo. In de tweede ronde nam Henk de kop over van Eddy. Laatstgenoemde kon nog enige ronden goed volgen, maar Van Mierlo won ten slotte onbedreigd.

Uitslagen:

 

250 cc Junioren: 1 H. van Mierio; 2. E. Meurs; 3. F. Oskam; 4. F. de Haan; 5. L. Ovaa; , 6. R. de Beer; 7. G. Koning; 8.H. Wesdorp; 9. W. de Wit; 10.J.Droog; 11.F. Haaker; 12.J.Sondervan; 13.J. Bakker; 14. L. Murre; 15.J. Bouten; 16.J. Verton; 17 .G.Aantjes; 18. B. Hagen; 19. M. v. d. Burg; 20. A. v. d. Eijden; 21. C. van Reyerdam; 22 Sj. Meulmeester; 23. J. Aelmans; 24. J. v. d. Steen; 25. G. Mol; 26. H. Haemers; 27. A. Stam; 28.J.Koolhaas; 29.A.Cooiman; 30.J.Duiker; 31.G.Doms.

Senioren+lnt.Zijspan: 1. D van Schooten/N. Schats; 2. W. Verwey/R. Overes; 3. J. v. d. Mee/W. Bens; 4. K. Lek/K.Hogervorst; 5. A. Dreezen/P. Klijnen; 6. H. Lammertink/R. van Leeuwen; 7. H. Knuiman/G. Knuiman; 8. H. Verstegen/H. Martens; 9. F. Scholten/F. Scholten; 10. A. Brus/B. Brethouwer; 11. J.van Heugten/D. v. d. Wolf.

Senioren + Int. 500 cc, eerste manche: 1. F. Sigmans; 2 T. Karsmakers; 3. J. Scheele; 4. H. Aarts; 5. M. Hensen; 6. M. Ghielen; 7. A. Verstegen; 8. J. van Ham; 9. S. de Boer; 10. A. Bosch; 11. P. Herlings; 12. H. Brans; 13. A. van Beers; 14. M. Schalkwijk; 15. R. Vels; 16. A. van Herpen; 17. H. Koops; 18. H. Polsvoort; 19. B. Haaker; 20. P. v. d. Vleuten; 21. P. van Brussel; 22. R. v. d. Made; 23. W. Boersma; 24. J. Timmermans; 25. W. Gouweleeuw; 26 A. Willems: 27. G. Verhoeven; 28. F. Karsmakers; 29. P. v. d. Nieuwenhof.

Tweede manche:1. G. Wolsink; 2. P. Herlings; 3. F. Sigmans; 4. H. Aarts; 5. M Hensen; 6. J. Scheele; 7. A. Bosch; 8. H. Polsvoort; 9. M: Schalkwijk; 10. H. Koops; 11. A. van Beers; 12. P. v. d. Nieuwenhof; 13. J. van Ham; 14. A. van Herpen; 15. B. Haaker; 16. H. Brans; 17. R. Vels; 18. P van Vleuten; 19. B. Bussers; 20.W. Gouwe1eeuw; 21. P. van Brussel; 22. A. Willems.