Maart 1977

Internationale Cross op de Herikerberg


Onder barre weersomstandigheden in het Overijsselse Markelo heeft vooral Gerrit Wolsink er voor gezorgd dat de vele toeschouwers toch tot het eind van de races bleven. Bovendien zorgde Gerard Rond voor voldoende spekt

akel en was het optreden van de buitenlanders Lindfors, Noyce, Lackey en Aberg hartverwarmend.

Het trio Lindfors, Wolsink en Noyce v.l.n.r. bezette de ereplaatsen.


De beide manches 500 cc werden overtuigend door Wolsink op zijn naam geschreven, terwijl verrassend de Zweed Arne Lindfors als tweede finishte. Bij de kwartliters won Jac Verwaayen na een snelle start onbedreigd de eerste manche en hij had aan een tweede plaats in de tweede race, achter Bennie Wilken, genoeg om totaalwinnaar te worden.
De zijspanjunioren reden twee series, waarna de finale werd gewonnen door het duo Jan Zeevalking-Henk Bruggink.
Gerrit Wolsink was de niet te kloppen man op het circuit de "Herikerberg". Z'n Suzuki was na verschillende tests uitgerust met White Power-schokdempers in plaats van de Japanse Kayaba's en in een strak ritme bouwde de man uit het naburige Lochem in beide manches een riante voorsprong op.
De start was ditmaal omgekeerd; werden de rijders vroeger direct het bos ingestuurd, nu werd eerst een ronde op het startterrein afgelegd. Kopman voor vier ronden was Stef van der Sluis die z'n KTM als eerste de bospaden op stuurde. Tot veler verrassing wist hij een positie in de voorste gelederen zo'n 15 minuten te behouden, maar moest dan het tempo laten zakken, nog altijd gehinderd door een blessure aan de rechterhand. Vanaf de vierde ronde dus Gerrit Wolsink aan de leiding, die al in de trainingen had laten blijken gebrŠnd te zijn op de overwinning.

Brad Lackey voor het eerste op Honda.

De enige die hem kon volgen, weliswaar op afstand, was Gerard Rond. Met een pingelende Yamaha leek hij af te stevenen op een tweede plaats; in de allerlaatste ronde echter werd die verwachting teniet gedaan door een val. Arne Lindfors, de Zweedse Huskyrijder, werd daardoor tweede. Vorig jaar heeft hij in juni een meniscusoperatie ondergaan en had sindsdien niet gereden tot Sint Anthonis.

In zijn derde wedstrijd dit jaar stak hij in glanzende vorm waardoor hij uiteindelijk hoog in de eindklassering is terug te vinden.

 

Daar achter speelde zich het meest interessante duel af tussen Sigmans, Noyce en Lackey. Bengt Ňberg op de viertakt Yamaha" ontworpen en gebouwd door oud-wereldkampioen Sten Lundin, bevond zich korte tijd voor dit drietal, maar kwam op de rechte stukken iets aan snelheid te kort.

 

Desondanks liet de Zweedse meester enige zeer fraaie staaltjes Motocross van hoog niveau zien. Nadat Noyce en Brad Lackey, nog 22ste na een ronde, zich voorbij de Zweed hadden gewerkt, ontstond de bedreiging voor Frans Sigmans.

Gehinderd door de vette modder kon hij de aanval van de buitenlanders niet weerstaan. Met nog een ronde te gaan lag Frans tussen Noyce en Lackey, maar in een schitterende eindsprint passeerde Brad hem en maakte het huzarenstuk compleet door in de laatste meters ook Noyce nog te verdringen, toen deze van de snelle lijn moest afwijken.

 

Stef van der Sluis eindigde als elfde, twee plaatsen voor Peter Herlings. Deze had een slechte start en viel bovendien nog in de eerste ronde; tot halfweg deze manche ging het in opwaartse richting maar Peter moest met een bescheiden plaats genoegen nemen.

De tweede manche gaf een leidende Ňke Jonsson te zien gedurende drie ronden, achtervolgd door Rond en Wolsink. Eerstgenoemde trachtte met een formidabele sprong de Zweedse Maico-rijder te verschalken; schouder aan schouder kwamen zij neer, waarbij Ňke totaal verrast even het gas afsloot en door Rond werd gepasseerd.

Ook Wolsink ging Jonsson bij het ingaan van het bos voorbij. Een ronde kon Gerard Rond zich handhaven op de eerste plaats en opnieuw speelde zich een fraai duel af voor de ogen van de meeste toeschouwers. Gerrit stak z'n Suzuki namelijk bij het ingaan van de wijde bocht op het startveld voorbij de Yamaha, maar toch wist Gerard zijn machine bij het uitgaan van diezelfde bocht weer voor die van Gerrit te drukken. Niettemin was het Wolsink die daarna aan de leiding doorkwam en glansrijk een dubbele zege behaalde.

Oppermachtig dit keer: Gerrit Wolsink.

Noyce bevond zich tussen Rond en Lindfors op de derde plaats en trachtte door Gerard te passeren een tweede plaats in de eindrangschikking zeker te stellen.

 

Bij die poging ramde hij echter de Yamaha, waarbij Rond ten val kwam en zeer ontstemd de wedstrijd verliet. Daarmee was de weg vrij voor Arne Lindfors om met een derde plaats zeker te zijn van een uiteindelijke tweede positie in het totaalklassement.

Bengt Aberg op de schitterend ogendť Yamaha zorgde alleen in de eerste manche voor strijd; z'n conditie liet het niet toe voor de tweede keer te vlammen.

 

Ook Brad Lackey haalde de eindstreep niet, een rammelende Honda staakte ten slotte met een opgeblazen motor alle verdere diensten. Opnieuw zat Peter Herlings er niet bij na een minder goede start. Het kostte hem veel moeite om Sigmans en Massant te passeren en Peter kwam net iets te kort om Jonsson de vierde plaats afhandig te maken.

 

In deze tweede manche werd de baan erg slecht en veel rijders hadden moeite de machines overeind te houden. Stef van der Sluis ondervond veel hinder van z'n blessure en stopte na zes ronden. Bij een onschuldig lijkende val liep Fons Nijhof een duimblessure op.

Internationalen en Senioren 250 cc.

Vanaf de rechterzijde van het starthek nam Maico-rijder Jac Verwaayen de leiding in deze klasse. Hij was de enige die zijn shirt schoon wist te houden, want geen moment kwam zijn overwinning in gevaar. Achter z'n rug ontspon zich een bikkelhard duel tussen Jappie de Jong, Gerrit de Haan, Harry Koops en Kees van der Ven.

Van dit viertal was Kees het slechts vertrokken maar toonde zich de sterkste door vanaf de elfde notering bij eerste doorkomst op te klimmen naar de tweede plaats. Gerrit de Haan draaide in de eerste ronden erg goed, maar kon Jappie de Jong niet verdringen. Koops bleef goed volgen, echter onverdroten kwam Van der Ven naar voren.

In de allerlaatste ronde achterhaalde de Husqvarna rijder zowel De Haan als De Jong en legde daarmee de basis voor een eventuele eindzege. Daar kwam het tot zijn spijt niet van; in de tweede manche lag hij namelijk midden in het veld en kon niet hoger klimmen dan een vierde plaats.

Aan de leiding reed Bennie Wilken in een soepel tempo weg van Jac Verwaayen, die zich met de tweede plaats tevreden stelde, in de overtuiging dat dit voldoende was om de totaalzege te behalen. De enige bedreiging had van Kees van der Ven kunnen komen, want Wilken had de eerste manche als achtste beŽindigd na een heel slechte start.

Jappie de Jong zakte ver terug en gaf op, terwijl ook Gerrit de Haan met minder genoegen moest nemen, namelijk de twaalfde plaats.

Zijspan junioren

In beide series ging vanaf de eerste doorkomst hetzelfde duo aan de leiding. In de eerste race was dat het dubbel Oude Ophuis en in de tweede het span Groothuis-van Mook.

De latere winnaars Zeevalking-Bruggjnk moesten in die tweede serie vanaf de laatste positie terug komen, maar in de latere finale lieten zij geen twijfel bestaan over hun capaciteiten door van start af te leiden. Leferink met Stapelbroek in de bak bezette constant de tweede plaats.

UITSLAGEN INTERNATIONALE MOTOCROSS MARKELO

Internationalen 500 cc: 1. Gerrit Wolsink, Suzuki; Nederland; 2. Arne LIndfors, Husqvarna, Zweden; 3. Graham Noyce, Engeland, Maico; 4. Ňke Jonsson Zweden, Maico; 5. Frans Sigmans, Nederland, Husqvarna; 6. Andrť Massant, BelgiŽ, Yamaha: 7. Francois Wellens, BelgiŽ, Maico; 8. Peler Herlings, Nederland, Maico; 9. Ad Verstegen, Nederland, Villa: 10 Vic Allan, Engeland, Husqvarna; 11.Neil Hudson; 12 Gerard Rond, 13 Jan Woessink; 14 Anntie Oksanen; 15.
Rolf Dieffenbach; 16. Oby Hiemstra; 17.Mike Pearce; i8,Roger vd broek.
Internationalen en Senioren 250 cc: 1 Jac Verwaayen, Herveld, Maico; 2. Kees van der Ven, 8akel, Husqvarna;3. 8ennie Wilken, Nw. Schoonebeek, Maico; 4 Jo Lammers, Schijndel, Maico; 5. Robert Vels, Westendorp, Maico; 6 H Bloemert; 7, G. de Haan; 8. H.Koops;9. J, v d. Bungelaar; 10, H, Pauw; 11. J v. Beek; 12. J. Oosterink; 13. R. v. d. Made; 14. J. v d. 8rom; 15. J. Braakhekke; 16. A. Lammers; 17. J. Nihot; 18 D Zijlstra; 19. G. Willemsen; 20 J.Flonk; 21. W.v.d. 8rink; 22. J. de Jong; 23. M. Deibergen; 24. H. Teerink; 25. J. Nekkers; 26. G. 8essels; 27 J 8esselink; 28. H.Hamhuis; 29. W.Roosendaal; 30. F v. d. Hengel; 31 R. Huisman; 32.J. Haaker; 33 S. de Boer; 34 M; Ghielen; 35. N Maassen; 36 J. Timmermans; 37. J Tuenter; 38 M SchalkWijk; 39. K. Pruisscher; 40. H Homan; 41 J. Kerkhof; 42. D de Kunder
Zijspannen junioren: 1 Zeevalking-8ruggink; 2.
Leferink-Stapelbroek; 3 Vroom- Dijkhuis; 4 v. Zon-v. Zon; 5. Wassink-Siers; 6. Reijmer-Magnin; 7 De Vogel-Menger; 8. Vink-Kok; 9. v. Leeuwen-Hannema; 10. Bijsterboach-Chaigneau; 11 Uytdewiliigen-Uytdewilligen; 12 Oude Ophuis-Oude Ophuis; 13. Oude Ophuis- Qude Ophuis; 14. TenHave- Lansink; 15 De Wit- De Wit; 16.De Koning -De Koning, 17, Leeuwenkamp; 18 Raasing-v. d, Borrie; 19.Pol-Koenderink; 20.LŲwental- LŲwental.