26 september 1976 bron: weekblad motor

Onder deze noemer organiseerde MAC "De Helm" een uitwisselingswedstrijd tussen toprijders van KNMV en NMB, die een gemakkelijke overwinning heeft opgeleverd voor zandspecialist Peter Herlings. Doordat Sigmans in de training z'n knie verdraaide kon Peter in beide manches op grote afstand van de tweede man finishen. Van de NMB-rijders werd Vosters derde in de eerste manche, maar zakte in de tweede manche ver terug; ook hij was voor de aanvang reeds geblesseerd aan de knie.

EERSTE MANCHE.  Als lid van de organiserende vereniging reden Herlings en Sigmans op bekend terrein en namen dan ook direct een riante voorsprong met Peter in eerste positie. Frans moest de H17 laten gaan en op superieure wijze nam Peter binnen enkele ronden een grote afstand van de overigen, die aan de eindstreep tot 45 sec. was opgelopen. Frans deed het kalm aan maar behield voldoende voorsprong op Vosters wiens derde plaats ook nauwelijks in gevaar was geweest. Daarachter voltrok zich een fraaie duel tussen Verhoeven en Peter Willems. Op het betrekkelijk korte circuit waar in 25 minuten plus twee ronden achttien keer de jurywagen werd gepasseerd, eindigden slechts de eerste vijf in dezelfde ronde. Bij het ingaan van de laatste ronde zat Willems aan het wiel van Verhoeven maar kwam in die ronde op achterstand toen een achterblijver hem over de wal drukte.

TWEEDE MANCHE Opnieuw reed Herlings direct weg van de concurrenten met nu Vosters, v. d Nieuwenhof en Sigmans achter zich. Na twee doorkomsten zat Frans derde wat een tweede positie werd door het afzakken van Vosters naar de elfde plaats. Peter Klomp, in de eerste manche na vijf ronden uitgevallen, klom van een zesde naar de derde plaats. Sigmans draaide op het eind, de kraan iets verder open na een rustige race waardoor Klomp geen bedreiging kon vormen. Als vierde eindigde Ad Verstegen na een geweldige opmars vanaf de 23ste plaats bij eerste doorkomst. Hij Was tevens de laatste die in dezelfde ronde als de winnaar finishte. In deze tweede manche reed men twee ronden minder; halfweg viel Herlings nog bij het passeren van een achterblijver. Dit had geen consequenties voor de overwinning die Peter behaalde en hem een imposante beker opleverde van 71 cm hoogte. Willems kon de tweede wedstrijd al in de start staken toen de ketting finaal brak.

Harry van Hemmen

Boven: Start tweede manche met o.a. v. d. Nieuwenhof (31), Sigmans (4), Herlings (17) en Klomp (26).

Hiernaast: Specialist in het zandrijden: Peter Herlings.

Onder: Enigszins beduusd ontving Peter Herlings een enorme beker.

Uitslag Sterrencross Helmond.

1. Peter Herlings KNMV; 2.Frans Sigmans KNMV; 3. Ger Verhoeven NMB; 4. Henk Vosters NMB; 5.Peter vd Nieuwenhof NMB; 6. Van Vleuten NMB; 7. Karel Hulsen NMB; 8. Peter van Brussel NMB; 9. Wieger Boersma KNMV; 10 Peter Klomp, 11. Jo Cabo;12. Ad Verstegen;13. Henk van Poppel; 14.Henk van Limpt;15. Arie den Haan;16. Peter Willems KNMV;17. Westerveld;18. Vervoort;19. Polsvoort;20. Admiraal.

Eerste manche: 1.Herlings;2.Sigmans; 3. Vosters; 4. Verhoeven; 5. WilIems; 6. v. d. Nieuwenhof; 7. v. VIeuten; 8. Hulsen; 9. Vervaart; 10. Polsvoort. Tweede manche: 1. Herlings; 2. Sigmans; 3. KIomp; 4. Verstegen; 5. Verhoeven; 6. vd Nieuwenhof; 7. v. Vleuten; 8. HuIsen; 9. WesterveId; 10. v. Poppel.