KAMPIOENSCROSS GEMERT

WOLSINK TOONT ZICH WAAR KAMPIOEN

áááááá 22 augustus 1976ááááááááá bron: weekblad motor

Ter ere van zijn vorige week behaalde kampioenschap werd Gerrit Wolsink voor het begin van de wedstrijden door het bestuur van de 30 jaar oude MC Sint Christoffel in de bloemetjes gezet. Of men diep in het hart ook blij met zijn succes was mag betwijfeld worden, omdat het beslist zijn van het kampioenschap duidelijk invloed had op wedstrijdverloop en publieke belangstelling. De status van deze laatste kampioenscross was dus niet die van beslissende wedstrijd, maar meer die van een gewoon crossje, waarbij het publiek vooral ge´nteresseerd was in de prestaties van beide streekgenoten Frans Sigmans en Peter Herlings. Hoopte men voor Frans dat deze op min of meer eigen terrein Wolsink de baas zou kunnen zijn, Peter zag men in beide manches het liefst zo ver mogelijk vˇˇr Toon Karsmakers finishen. Lukte hem dit namelijk dan zou hij de derde plaats in het Nederlandse Kampioenschap van Karsmakers overnemen. Deze laatste tweestrijd was het die de laatste kampioenscross van het seizoen op het Wolfsbosch circuit in Boekei toch nog een glans van belangrijkheid gaf.

Eerste manche Al direct na de start van de eerste manche was het duidelijk dat voor de zoveelste keer dit jaar het duo Sigmans-Wolsink een daverende two-men-show ren beste zou gaan geven. Na de tweede ronde al hadden zij een voorsprong van 20 seconden op de rest van het veld, dat werd aangevoerd door Toon Karsmakers (de enige van het illustere drietal die aan de start kwam; Frans en Paul waren beiden geblesseerd), Mat Hensen en de na een slechte start snel opgeklommen Peter Herlings.

Met het vorderen van de wedstrijd bleek wel waarom Wolsink vorige week Nationaal kampioen werd en hij de wereldtitel slechts op een haar miste. Ronde na ronde liep hij verder op Frans Sigmans uit, terwijl Sigmans op zijn beurt weer uitliep op Karsmakers, die een duidelijke voorsprong op Herlings, na zijn slechte start opgeklommen naar de vierde plaats, opgebouwd had. Drie ronden voor het einde van de eerste manche kreeg Karsmakers wet moeilijkheden met zijn schakelpedaal, waardoor hij een snelle stop moest maken. Hierdoor kwam Herlings dicht achter hem te liggen, en bij het ingaan van de laatste ronde zag hij zijn kans schoon en voor de jurybus snelde Peter naar de derde plaats. Toon probeerde in de bocht na het startterrein wanhopig zijn plaats te verdedigen, maar het enige resultaat daarvan was dat hij Peter toucheerde en hij, mede ten gevolge van het feit dat hij last had van buik- en gewone griep waardoor zijn conditie aangetast was en hij uiterst vermoeid was, ten val kwam. Zijn voorsprong op de andere rijders maakte het mogelijk om nog ruim op tijd overeind te krabbelen, zodat hij toch nog vierde werd. Winnaar dus Wolsink, voor Sigmans en Herlings.

Tweede manche Direct na de start van de tweede manche zag het er even naar uit dat er een verrassing zou gebeuren. Sigmans dook als eerste de bocht na het startterrein in, terwijl Wolsink enigszins ingesloten dreigde te raken. Na de eerste ronde kwam dan ook "Franske" als eerste door, met aan zijn wiel Gerrit, die op al wat grotere afstand werd gevolgd door de ditmaal goed gestarte Herlings. Twee ronden lang ging dit zo en toen Vond Gerrit dat de tweede plaats niet in overeenstemming was met zijn nationaal en vice-wereld- kampioenschap. In enkele ronden

tijd bouwde hij een voorsprong op Sigmans van vele seconden op, en won even gemakkelijk als in de eerste manche. Achter de twee koplopers was het spannender: Herlings bezette constant de derde plaats, maar Karsmakers had duidelijk moeite met het tempo van de mannen voor hem en de jagende Mat Hensen achter hem. Dank zij zijn ziekte, en daardoor zijn gebrek aan conditie kon hij het tempo niet helemaal meer aan en viel hij terug naar de vijfde plaats, als laatste die niet door Gerrit gelapt werd (of het ook hard ging, al was alles al beslist. . .).

Ondanks zijn snelle rijden en de aanmoedigingen van zijn plaatsgenoten dus geen tweede of eerste plaats voor Herlings, waardoor hij net niet genoeg punten behaalde om de derde plaats in het kampioenschap op te eisen.

Voorprogramma De omlijsting van de "grote cross" werd gevormd door 125 en 250 junioren, die ieder twee series

en een finale reden. Bij de 125-ers was het Wilmerink uit Okkenbroek, die eerst zijn serie en vervolgens, de finale won. In deze finale werd Sappenwoolde tweede en de winnaar van de eerste serie, Rieks van de Wal vierde, achter Seggers.

Ook de winnaar van de tweede serie der 250-ers werd totaal winnaar. Huisman uit Gouda had op zijn Beta geen moeite met de concurrenten, die vreemd genoeg allen uit de tweede serie stamden. Winnaar van de eerste serie werd Scheele die in de finale uitviel.

CO WICHARD

á

Uitslagen finale Junioren 125 cc: 1. F. Wilmerink, Okkenbroek, Honda; 2. H. Sappenwoolde, Rijssen, Honda; 3. P. Seggers, Assen, Yamaha; 4. R. v. d. Wal, Staphorst, Honda; 5. H. Horstede, Rouveen, Kawasaki; 6. J. Sikkens, Assen, Suzuki; 7. J. V. Heek, Rijssen, Yamaha; 8. M. Dijkhuizen, Niebert, Yamaha; 9. L. Brand, Staphorst, Husqvarna; 10. R. Bouman, Enschede, Honda; 11. R. v. d. Wal, Sexbierum, Yamaha; 12. H. Steenbergen, Hoogeveen, Kawasaki; 13. G. Leunk, Holten, Aspes; 14. S. Drent, Hoornsterzaag, Honda; 15. J. Bisschop, Emmen, Yamaha.

Finale junioren 250 cc: 1. R. Huisman, Gouda, Beta; 2. C. Noorlander, Rotterdam, Montesa; 3. D. Janssen, Mook, Ossa; 4. J. Haaker, Badhoevedorp, Maico; 6. J. Compier, De Kwakel, Suzuki; 7. Rijndert Molenaar, Doorn, Husqvarna; 8. A. v. Eyden, Amersfoort, Bultaco; 9. C. v. Reijendam, Haarlem, KTM; 10. J. Sonder van, Langbroek, Yamaha; 11. F. de Haan, Zaandam, Maico; 12. M. v. d. Burg, Amsterdam, Montesa; 13. S. Meulmeester, Koudekerke, Maico; 14. B. Hagen, Wassenaar, Yamaha; 15. G. Mol, Amsterdam, Bultaco.

Senioren en internationalen 500 cc, 1e manche: 1. G. Wolsink, Lochem, Suzuki; 2. F. Sigmans, Bakel, Maico; 3. P. Herlings, Gemert, Maico; 4. T. Karsmakers, Waalre, Maico; 5. M. Hensen, Ulestraten, Maico; 6. H. Polsvoort; 7. H. Koops; 8. S. de Boer; 9. J. Boer; 10. A. Bosch; 11. J. Oosterink; 12. W. Boersma; 13. R. Vels; 14. W. Gouweleeuw; 15. M. Wasslnk; 16. A. Lammers; 17. J. Keizer; 18. H. Beekmans; 19. B. Haaker; 20. H. Rietman; 21. F. Hofma.

2e manche: 1. G. Wolsink; 2.- F. Sigmans; 3.P.Herlings; 4. M.Hensen; 5. T. Karsmakers; 6. W. Goudeleeuw; 7. H.Polsvoort

8. S. De Boer; 9. W. Boersma; 10. O. Hiemstra; 11.J.Oosterink: 12. A. Lammers; 13. M. Wassink; 14. H. Koops; 15. B. Haaker

16. B. Wassink; 17. A. Willems; 18. H. Beekmans; 19.R.Vels; 20. H. Rietman; 21. D. J. Lesman; 22. J. Keizer.