GP500

MOTOCROSS

FINLAND

Lackey en De Coster winnen

in Finse Grand Prix †††† 23 mei 1976††††† bron: weekblad motor

Gerrit Wolsink werd tweemaal tweede, maar krijgt steeds minder kans op de wereldtitel.

Zondag, jl. won de Amerikaan Brad Lackey de eerste manche van de Finse motocross Grand Prix die werd verreden op het circuit van Tikkurrila, zo'n tien kilometer ten noorden van Helsinki. De Husqvarnarijder scoorde daarmee pas voor de derde keer dit seizoen punten voor het wereldkampioenschap. Achtervolgd door pech had Brad al de bijnaam "Bad Lucky" gekregen, maar deze overwinning zou zijn zelfvertrouwen ten goede komen. Evenals in de Zweedse Grand Prix nam Graham Noyce de leiding in de tweede manche. Vorige week ging Graham vier ronden aan de kop en maakte toen veel fouten, maar nu in Finland reed hij al een stuk vaster en kon de leiding vijftien ronden in handen houden. Zijn voorsprong op achtervolgers Wolsink en De Coster liep op tot elf seconden, maar de zeer getalenteerde Britse rijder moest Roger en Gerrit toch laten passeren. De Nederlandse deelnemers Wolsink en Sigmans zorgden voor een totaalscore van 38 Grand Prix punten. Gerrit nam het grootste deel voor zijn rekening met twee tweede plaatsen, is 24 punten, en Frans verdubbelde zijn tot nu toe behaalde puntentotaal van veertien. Zonder meer verrassend was de derde plaats van Vic Eastwood, die op de viertakt CCM een valpartij in de eerste start kon ontwijken en in zijn eigen tempo de wedstrijd reed. Bijna had Bengt Aberg hem deze plaats nog afgepakt, toen hij in de laatste drie ronden het tempo zů wist te verhogen dat hij Vic op de springschans op het startveld voorbij sprong. De man met de geblokte vlag stond bovenop die schans, zodat voor beiden dezelfde tijd was genoteerd maar Eastwood voor Aberg werd geplaatst.

Eerste manche: De snelheid van Pierre Karsmakers werd opnieuw getoond door de beste trainingstijd en de snelste start in de eerste manche, voor de Zwitser Ristori. Deze onbekende rijder ging aan het eind van het startveld in de linkerbocht rechtuit en kaatste via een boom terug op de baan. Graham Noyce moest hierdoor sterk afremmen en werd daarbij van achteren aangereden door o.a. De Coster. Hierdoor ontstond een enorme opstopping aan de rechter kant van de baan. Aan de binnenkant zaten Lackey, Wolsink, Eastwood en Weil en zij zetten de jacht in op kopman Karsmakers. De Amerikaan kon al spoedig het gat dichten en nam in de zevende ronde de leiding over. Daarna duurde het tien ronden voor Wolsink zijn achterstand had goedgemaakt en Pierre voorbijging, die spoedig hierna met een vastgelopen zuiger de rode machine aan de kant moest zetten.

Sigmans rijdt altijd goed op deze baan in Finland en kwam na, de eerste ronde als tweede door. Bij de start ging de koppeling stuk en moest Frans de Maico in de versnelling rammen. Toch zette hij goed door, en omdat er een flink gedeelte zandcircuit aanwezig was; kon hij oprukken tot de vierde plaats. Gehinderd door het fijne zand en daarbij het verlies van zijn bril, kostte het hem erg veel moeite het tempo vol te houden. Daardoor kon Bengt Aberg hem nog terugpakken. Hoe zwaar het was bleek toen de volle tank waarmee Frans van start was gegaan, helemaal leeg was na het vallen van de vlag.

Aan de kop kwam Wolsink steeds dichterbij Lackey. In de een na laatste ronde ging Gerrit inderdaad voorbij Brad maar kon de leiding niet tot het eind behouden, want Lackey zette zijn machine in een alles-of-niets poging naast de Suzuki. Om het stof tegen te gaan was er erg veel gesproeid, waardoor het zand op het achterste gedeelte van het circuit erg nat was en op dit stuk pakte Lackey de leiding terug. De Coster en Noyce kwamen nog goed terug op een zevende en achtste plaats.

Tweede manche: Dat Graham Noyce erg snel leert, toonde zijn snelle start in de tweede manche. Er zal danig rekening moeten worden gehouden met deze negentienjarige Brit die via de "schoolboy scramble" opklom tot Grand Prix rijder. In de vierde ronde kwam Roger de Coster 'bij een poging Graham te passeren ten val en verloor drie plaatsen aan Sigmans die de tweede plaats had na de start, en Wolsink. Toch vond Roger geen al te grote tegenstand om de verloren gegane plaatsen te herwinnen en deze manche als overwinnaar te beŽindigen. Wolsink nam in dezelfde ronde waarin De Coster de kop greep de tweede plaats. Door moeilijkheden met de schokbrekers kon hij geen bedreiging vormen voor Roger. Frans Sigmans had het geweld aan de kop moeten laten gaan en werd een goede vierde voor Ake Jonsson. Herbert Schmitz kwam er met zijn zeer snelle Puch niet aan te pas in het zand. Hij werd zesde, na in de eerste manche te zijn uitgevallen met een gebroken rempedaal.

Ook Adolf Weil kon weinig punten scoren. Eerst viel hij uit in de eerste manche en werd slechts zevende in de tweede. Lange tijd was Adolf in een boeiend gevecht gewikkeld met Lackey, dat ten einde kwam toen Brad met een uitgevallen motor opgaf. Ook Karsmakers kampte met problemen, hij kon niet hoger eindigen dan een negende plaats. Door opnieuw een manche te winnen, gaat het er sterk op lijken dat De Coster zijn wereldtitel zal behouden.

Aberg voor Graham Noyce

UITSLAGEN

Eerste manche: 1. Brad Lackey, USA; 2. Gerrit Wolsink, Nederland; 3. Vic Eastwood, Engeland; 4. Bengt Aberg, Zweden; 5. Frans Sigmans, Nederland; 6. Ake Jonsson, Zweden; 7. Roger de Coster, BelgiŽ; 8. Graham Noyce. Engeland; 9. V. Korneiev, Rusland; 10. A. Bochkove, Rusland.

Tweede manche: 1. Roger de Coster; 2. Gerrit Wolsink; 3. Graham Noyce; 4. Frans Sigmans; 5. Ake Jonsson; 6. Herbert Schmitz. Duitsland; 7. Adolf Weil, Duitsland; 8. Arne Lindfors, Zweden; 9. Pierre Karsmakers. USA; 10. Christer Hammergren, Zweden.

†Nieuwe stand wereldkampioenschap

1. De Coster, 124 pnt.; 2. Weil, 103 pnt.; 3. Wolsink, 99 pnt.; 4. Jonsson. 59 pnt.; 5. Karsmakers en Noyce, 54 pnt.; 7. Schmitz, 53 pnt.; 8. Bauer. 38 pnt.; 9. Aberg. 33 pnt.; 10. Lackey, 29 pnt.; 11. Sigmans. 28 pnt.

†Frans Sigmans die bezig is aan zijn beste G.P.-selzoen. (Foto's van G.P. Zweden).