LUXEMBURG:

AFSLUITING VAN HET 500 CC MOTOCROSS G.P.- SEIZOEN

            10 augustus 1975          bron: weekblad motor

Met de op het fraaie circuit van Ettelbrück verreden Motocross Grand Prix van Luxemburg is op 10 augustus een einde gekomen aan het seizoen 1975 voor wat de zware klasse motoren betreft. Wereldkampioen Roger De Coster won de eerste manche en werd tweede achter de Amerikaan Brad Lackey in de tweede manche na een bijzonder mooi duel. Roger behaalde daarmede zijn twaalfde GP-overwinning in dit jaar en aangevuld met een tweede plaats betekent dit dat de Suzuki rijder op drie punten na het maximaal haalbare aantal punten in de wacht sleepte en zijn suprematie hier mede onbetwist heeft aangetoond.

In de training was de Belg met een tijd van 3.28,4 de snelste, gevolgd door Christer Hammergren (3.29,8) en Jaak van Velthoven (3.30,4). Op de vierde plaats stonden twee Britse rijders genoteerd, nl. oudgediende Vic Eastwood en het nieuwe Britse talent Graham Noyce. Beiden zetten een tijd van 3.30,9. Hierachter volgden Wolsink, Mikkola en (verrassend) onze landgenoot Wieger Boersma (zijn tijd was 3.32,9). Vermeld dient te worden dat Graham Noyce niet als vierde een plaats achter het starthek macht gaan innemen, want de organisatie had hem naar de allerlaatste stelling teruggezet. De verklaring hiervan was, dat Noyce aan het begin van het seizoen voor de 125 cc-klasse had gekozen en dat betekent, dat een rijder dan alleen in die klasse punten voor het wereldkampioenschap kan behalen.

De eerste manche

Direct in de eerste ronde nam Roger De Coster de leiding over van viertaktrijder (CCM) Eastwood, die als snelste was vertrokken. De wereldkampioen had al bij de eerste doorkomst een zeer ruime voorsprong op Van Velthoven, Mikkola, Schmitz en Eastwood. De 18- jarige Noyce had zich aan het wiel van De Coster opgesteld en boenderde op schitterende wijze door het veld. Aan zijn opmars kwam na vier ronden een einde toen hij crashte op het stuk straatweg, dat deel uitmaakt van het circuit.

De aandacht verplaatste zich toen naar Bengt Aberg, die aanvankelijk als twaalfde doorkwam, maar binnen vijf ronden met zijn Bultaco al in vijfde positie lag. Daarmee lag hij achter Gerrit Wolsink, wiens Suzuki na twee ronden met een defect aan de ontsteking kampte, waardoor Aberg hem in de laatste ronde nog kon passeren. Frans Sigmans had het de hele wedstrijd aan de stok met de Rus Vladimir Khoudiakov en toonde zich daarbij duidelijk sterker, zodat een achtste plaats zijn deel werd. Bijzonder jammer was het voor Boersma dat hij twee ronden voor het eind kwam te vallen, waarbij hij een schouderblessure opliep. Hij lag toen op een verdienstelijke zestiende plaats.

De laatste manche van 1975.

Wederom was slechts één rijder De Coster te snel af bij de start

voor de allerlaatste GP manche in de 500 cc van dit jaar: Brad Lackey reed in de eerste ronde aan de kop van het veld. In de eerste manche had hij opgegeven toen een slechte start hem helemaal achter in het veld had doen belanden, maar deze tweede manche stond volledig in het teken van de strijd tussen De Coster en Lackey. De Belg ging na de eerste ronde tot vier ronden voor het einde aan de leiding. Toen passeerde de 22-jarige Amerikaan onder luide toejuichingen van het publiek de wereldkampioen in een afdaling en hoewel De Coster, die niet geheel fit was, niet tot het alleruiterste ging maar zich toch wel verzette, behaalde de dolgelukkige Lackey voor de ogen van talrijke landgenoten zijn eerste overwinning in een Grand Prix.

Bijna zorgde Vic Eastwood voor een nog grotere verrassing toen hij in de tweede manche op de vijfde plaats lag en hierdoor in de totaalstand als derde zou eindigen. Het noodlot sloeg echter in de allerlaatste ronde toe: hij kwam zonder benzine te staan. Dit zelfde overkwam Graham Noyce, die van de vierde naar de zevende plaats zakte toen hij de laatste paar honderd meter duwend moest afleggen.

Gerrit Wolsink lag na vier ronden in derde positie. Hij reed zonder bril, omdat deze op het achterste gedeelte van het circuit ondoorzichtig was geraakt door modder, die daar door overmatig sproeien was ontstaan. Hij liet de wedstrijd voor wat die was toen hij door het slechte zicht in het publiek raakte. Frans Sigmans startte in de tweede manche niet wegens maagklachten. Ook Mikkola, die wegens gebrek aan concentratie in de eerste manche de race na vier ronden verlaten had, was in de tweede manche niet meer gestart.

HARRY VAN HEMMEN