INTERNATIONALE MOTOCROSS NORG

            4 mei 1975        bron: weekblad motor

Tot in de allerlaatste meters van de derde en laatste manche streden Frans Sigmans, Arne Kring en Gerrit Wolsink om de eer, en Sigmans en Kring ook nog, beter gezegd voornamelijk, om de overwinning. Voor de uiteindelijke ereplaats was Gerrit Wolsink al na een paar ronden in de eerste manche uitgeschakeld op een wel tamelijk ongebruikelijke manier; in gevecht met de op dat moment voor hem rijdende Sigmans en Kring schoot hij in een bocht over de wal, de Suzuki schoof tegen een van de zeer vele bomen langs de baan, en de complete voorvork brak er onder uit! Op een aanhangwagen moest de machine na de manche opgehaald worden, maar gelukkig slaagden Gerrit en zijn twee fabrieksmonteurs er in om in de korte resterende tijd een nieuwe vork in te bouwen zodat hij in de volgende manches weer van de partij was.

Had Wolsink grove machinepech, veel ernstiger pech had de Duitser Manfred Blumhoff. Tot stilstand gekomen precies achter een van de snelle springschansen op het startveld werd hij, vol getroffen door Oby Hiemstra die hem niet meer kon ontwijken. Blumhoff brak beide benen, een op meerdere plaatsen, en liep ook nog een hersenschudding op! Hiemstra, die er niets aan kon doen, kwam er gelukkig met slechts een lichte voetblessure vanaf.

De eerste manche eindigde na een snelle start van Arne Kring toch in een overwinning voor Frans Sigmans, die in de zesde ronde de leiding over nam, en enkele seconden winst wist te behalen op Kring. Ver daarachter eindigde Math Hensen op de derde plaats, na Andy Roberton verslagen te hebben.

De tweede manche verliep zeer regelmatig, maar daardoor niet bijster spannend. Wolsink nam direct de leiding voor Sigmans en Kring, en daar kwam geen verandering meer in. Sigmans brak het topje van het schakelpedaal af, en kon daardoor vrijwel niet meer schakelen, maar in de derde versnelling boekte hij toch nog een royale tijdwinst op Kring, een winst die achteraf de beslissing zou brengen.

Weer reden de drie koplopers ver voor de anderen uit, en daarvan was in deze manche Stef v.d. Sluis na een vlotte start de snelste. Math Hensen had het weer even aan de stok met Andy Roberton, en was weer de sterkste, maar ditmaal moest Roberton ook in Arne Lodal zijn meerdere erkennen.

In de derde manche zou Frans Sigmans aan een derde plaats voldoende hebben voor de eindoverwinning, mits hij niet te ver achter Kring zou eindigen. De Fin vocht er hard voor, en in verreweg de mooiste wedstrijd van de middag wist hij ook de overwinning te behalen.

Maar hij moest er hard voor vechten; Wolsink en Sigmans, die in het begin beurtelings aan de leiding reden, gaven hem niet veel voorsprong. Pas tegen het einde kreeg Kring wat lucht, maar zijn voorsprong was in tijd te gering om Frans Sigmans van de eindoverwinning af te houden. Math Hensen was weer de beste van de "rest", en door het eenmaal uitvallen van Wolsink bracht dit hem op de derde plaats op het ereschavot je;

De overwinning. bij de 250 cc-junioren leek regelrecht naar de winnaar van de eerste manche, Klaas Poppinga te gaan, maar voor het einde van de tweede manche werd hij gepasseerd door Hans Noorman en Jan Dorenbos, waardoor hij met twee punten verschil de overwinning aan Noorman kwijt raakte.

Wiebe Plötz won gemakkelijk de finale van de 500 cc-junioren toen kopman Johan Besselink, waarmee hij ver voor de rest in duel lag, met pech uitviel.

GUUS VAN DE BEEK

UITSLAGEN: Klasse junioren 250 cc: 1. H. Noorman, Exloo, Yamaha; 2. K. Poppinga, Marum, Maico; 3. J. Dorenbos, Norg, Bultaco. 4. E. Boerma, Musselkanaal, Yamaha; 5. R. Koops, Assen, Ossa; 6. B. Knip, Groningen, Bultaco; 7. W. Kuipers, Schoonoord, Bultaco; 8. J. Moesker, Hogersmilde, Maico; 9. G. Cramer, Barger Oosterveld, Maico; 10. H. Ploeg, Roden, Husqvarna; 11. J. Jansingh, Westerlee, Husqvarna; 12. J. Arkema, Baflo, Maico; 13. P. Veldkamp, Hoogkerk, Maico; 14. K. Mulder, Veendam, Bultaco; 15. H. de Vries, Groningen, Maico.

Klasse junioren 500 cc: 1. W. Plötz, Assen, Yamaha; 2. T. Koopman, Wapenveld, Husqvarna; 3. R. Elting, Eefde, Maico; 4. M. v. Laar, Dieren, Husqvarna; 5. R. Vels, Westendorp, Maico; 6. H. Teerink, Westendorp, Husqvarna; 7. T. Hofma, Jubbega, Bultaco; 8. H. v. Drie, Voorthuizen, KTM; 9. M. Diever, Noordwolde, AGS; 10. K. Pruisscher, 2e Exloërmond, Maico; 11. T. de Jong, Jubbega, Bultaco; 12. G. Polsvoort, Lochem, Maico; 13. H. Pruisscher, 2e Exloërmond. Maico; 14. W. Boerkamp, Apeldoorn, KTM; 15, O. Oostra, De Wijk, Husqvarna.

Klasse internationaal 500 cc: 1. Frans Sigmans, Ned., Maico; 2. Arne Kring, Zweden, Husqvarna; 3. Math. Mensen, Ned., Yamaha; 4. Hans Polsvoort, Ned, Maico; 5. Tiny v. Erp, Ned, Husqvarna; 6. Arne Lodal, Denemarken, Maico; 7. Gerrit Wolsink, Ned, Suzuki; 8. Andy Roberton, Engeland, Bultaco; 9. Wieger Boersma, Ned, Maico; 10. Jo Lammers, Ned, Bultaco; 11. ave Moller Hansen, Denemarken, Bultaco; 12. Stef v. d. Sluis, Ned, Bultaco; 13. Harry Wouters, België, KTM; 14. Jan Woessink, Ned, Bultaco; 15. Frank Svendsen, Denemarken, Maico.

Eerste manche: 1. Sigmans; 2. Kring; 3. Hensen; 4. Roberton;

5. Lodal; 6. Lammers; 7. Polsvoort; 8. v. Erp; 9. Svendsen; 10.

Hansen.

Tweede manche: 1. Wolsink; 2. Sigmans; 3. Kring; 4. v. d. Sluis; 5. Hensen; 6. Lodal; 7. Roberton; 8. Lammers; 9. v. Erp; 10. Liljegren.

Derde manche: 1. Kring; 2. Wolsink; 3. Sigmans; 4. Hensen; 5. Polsvoort; 6. Sundstrsum; 7. v. Erp; 8. Boersma; 9. Wouters;

10. Woessink

Startfoto: start van een van de manches met Sigmans op kop, naast Kring, en daartussen Wolsink.

Hieronder Kring