Besonhé en Massant de winnaars in ’s-Gravenbrakel

            Bron: Moto73  mei 1975

Terwijl een aantal Belgische top crossers in het buitenland aan de slag was werd op 1 mei op de steile hellingen van de omloop van Gravenbrakel eveneens koers geleverd.

In 250 cc werd het een spannende tweestrijd tussen Luc Besonhé (de seniorskampioen 250 cc van vorig jaar) en André Malherbe (de tweevoudige FIM-Cup winnaar 125 cc). Zij verdeelden netjes de eerste en tweede plaatsen der beide reeksen. De Brit Ainsworth had tijdens de eerste manche wel een poot de leiding maar dan kreeg hij pech (voor vork). Besonhé bleef van dan af zeer dicht bij leider Malherbe. In de tweede reeks - nadat Jordant (af gebroken voetsteun) en Sigmans de leiding hadden gehad - zou Besonhé voldoende voorsprong nemen op Malherbe om eindwinnaar te worden.

Voor Frans Sigmans werd het een krachtenslopende zaak vermits hij daags voordien in het noorden van Nederland in Eenrum een kampioenschapscross had gereden (en gewonnen! ( en in ‘s Gravenbrakel zo laat toekwam dat hij slechts één oefenronde kon maken.

Ook in 500cc werd het spannend. Julien De Roover (defecte versnellingsschakelaar) viel weg als afgetekend leider tijdens de eerste reeks die gewonnen werd door Jean Claude Laquaye voor de fel teruggekomen André Massant die in de start ten val was gekomen. Gilbert De Roover (die er een training van maakte alvorens deel te nemen aan de Engelse Grote Prijs 125 cc) wat nummer drie in deze eerste reeks. Met vijf (Gremmelprez, Lacquaye, Heeren, Van Loon, Massant) werd het een erg aantrekkelijk begin in de tweede manche 500 cc. Lacquaye veroverde de leiding maar moest dan afrekenen met een vastloper. Massant werkte zich nu onweerstaanbaar naar voren om de reeks én de wedstrijd op zijn naam te brengen. Zijn eerste succes van dit seizoen. Gilbert De Roover kwam uiteindelijk in deze tweede reeks nog verrassend opzetten in de slotminuten. Willy De Witte bleek te sterk in de seniorsreeksen en moest alleen de tweede manche aan Decendre laten wegens een defect aan de versnellingen. Knappenberg won de juniorsfinale.

1e reeks: 1. Malherbe, 2. Bescsnhé, 3. Lodal, 4.M.Wiertz, 5. Sigmans, 8, Lammers.

2e reeks: 1. Besonhé, 2. Malherbe, 3. Lodal, 4. Sigmans, 5. Wiertz.

Eindstand 250 cc: 1. Besonhé 1.01.59.9), 2. Malherbe (1.02.05.7), 3. Lodal, 4. Sigmans, 5. Wiertz, 6. Huynen, 7. Minne, 8. Lammers, 9. Ainsworth, 10. Schroyen.

le reeks 500 cc: 1. Lacquaye, 2. Massant, 3. G.De Roover, 4. Wellens, 5. Van Loon.

2e reeks 500 cc: 1. Massant, 2. G. De Roover, 3. Wellens, 4. Van Loon 5. J. De Roover.

Eindstand 500 cc: 1. Massant 3p, 2. G. De Roover 5p, 3. Wellens 7p, 4. Van Loon 9p, 5. Van Bellingen 14p, 6. Y. Van den Broeck 15 p.