GP 500 ZWITSERLAND

††††††††††† 13 april 1975†††††††††††† bron: weekblad motor

Roger De Coster (4) en Heikki Mikkola (1) wonnen ieder een manche inde eerste Grand Prix in Zwitserland. Hier een

beeld uit de eerste manche.

Na de eerste wedstrijd voor het wereldkampioenschap motocross 500 cc heeft het er alle schijn van dat de grootste kanshebbers op de titel Heikki Mikkola en Roger De Coster zijn. Op het prachtige circuit bij Payerne, waar beiden een manche wonen, legden zij hun achtervolgers zo'n hoog tempo op dat niemand bij hen in de buurt kon blijven. Ook onze eigen Gerrit Wolsink niet die tweemaal onbedreigd als derde eindigde, maar op dit snelle circuit zijn meerdere in de Fin en de Belg moest erkennen. Onze andere landgenoot Frans Sigmans reed een prima race en eindigde met zeven punten voor het wereldkampioenschap.

Op deze baan, die nauwelijks grote moeilijkheden voor de rijders bracht, is een snelle start de eerste winst voor een goede klassering. Dat was ook de overtuiging van Gerrit Wolsink die in de eerste manche het zonovergoten lint van rijders gedurende de eerste vier ronden aanvoerde. De snelheid van de nieuwe Suzuki Grand Prix machine werd onderstreept door de tweede plaats van De Coster gevolgd door Bengt Aberg, die ook dit jaar op Bultaco uitkomt en met zijn ervaring tot een potentiŽle winnaar kan worden gerekend.

Frans Sigmans, die dit jaar al zo vaak voorin eindigde in de internationale wedstrijden, lag op een schitterende vierde plaats. Wereldkampioen Mikkola was in de training ruim twee seconden sneller dan De Coster maar hij had een slechte start. Bij de eerste doorkomst had hij al diverse rijders gepasseerd maar kwam toch pas als tiende door.

Na drie ronden waren Laquaye, Massant, Lackey, Banks en Jonsson gepasseerd door de Husqvarnarijder die verbeten de jacht had ingezet op het leidende Suzuki duo en een ronde later moest ook Frans zich gewonnen geven, Toen Roger z'n teamgenoot Wolsink gepasseerd was had hij een behoorlijke voorsprong

.

DOOR HARRY VAN HEMMEN

opgebouwd, maar Mikkola kwam met een niet te stuiten tempo opzetten en ook Aberg en Wolsink vielen ten prooi aan zijn poging om aansluiting te krijgen met de leider.

Na zo'n twintig minuten motocross van het hoogste niveau was de ontgoocheling dan ook erg groot toen Heikki, inmiddels tot aan het wiel van Roger gekomen, plotseling meer en meer terrein moest prijs geven omdat de achterschokbrekers vanaf dat moment volledig faalden. Brad Lackey en Arne Kring:, teamgenoten van Mikkola, hadden geen problemen met hun Huskies en klommen respectievelijk van een zevende naar de vijfde plaats en van de zeventiende naar de zevende, dit ten koste van Sigmans die eerder Ake Jonsson had zien passeren.

De prestatie van Jaak van Velthoven viel tegen. Jaak die de laatste jaren in de Grand Prix uitslagen vaak in de buurt van Wolsink eindigde, reed in de eerste manche steeds rond in vijftiende positie en zou ook op die plaats finishen.

Eťn ronde reed Roger De Coster in de tweede manche van de eerste door sigarettenfabrikant Camel gesponsorde motocross aan de leiding, toen nam Mikkola de kop over en ook Wolsink ging Roger voorbij, maar zijn plezier van de tweede plaats duurde slechts drie ronden, toen De Coster alle registers open trok om de achterstand op de kopman niet al te groot te laten worden.

Wanneer beide sterren Mikkola en De Coster van mechanische problemen gevrijwaard blijven dan zal er in de GP's nog menige confrontatie volgen want zij leveren vanaf de start zulke topprestaties dat er voor de overige deelnemers geen hogere notering dan de derde is weggelegd. Dit is een nuchtere constatering want in deze eerste GP waren zij per ronde zo'n drie seconden sneller dan de rest van het veld, terwijl hun onderlinge krachtsverschil erg klein is. †Gerrit Wolsink (27) rijdt hier voor Bengt Aberg (10) naar een van de twee derde plaatsen in de manches

In de eerste race moest Heikki een grote achterstand goed maken wat hem lukte tot de Girlings het begaven. In de tweede race waren de rollen omgekeerd en moest Roger in de aanval. Hij wist zijn achterstand per ronde kleiner te maken, tot vlak achter de wereldkampioen kwam hij, maar Mikkola kon hem van een dubbele zege afhouden. Lackey kwam van een zevende plaats nog erg dicht in de buurt van Wolsink ook al omdat Gerrit's Suzuki tegen het einde van de tweede manche vastloopneigingen kreeg.

Frans Sigmans had weer een uitstekende start met de vierde plaats na een ronde. De strijdende Lackey en Kring gingen de Maico-rijder in de tweede ronde echter voorbij en ook nu kon Frans de Yamaha van Jonsson niet achter zich houden. De grootste klim maakte Christer Hammergren, van een twintigste plaats aan de start bracht hij zijn Kawasaki als achtste binnen. Zijn landgenoot Aberg blesseerde in het begin van deze tweede manche zijn hand en moest hierdoor opgeven.

Arne Kring (11) was een van de drie Husqvarna rijders bij de eerste vijf. Achter hem de Fin Liljegrin.

UITSLAGEN

Eerste manche: 1. De Coster, B, Suzuki. 2. Mikkola, SF, Husqvarna. 3. Wolsink, NL, Suzuki. 4. Aberg, S, Bultaco. 5. Lackey, USA, Husqvarna. 6. Jonsson, S, Yamaha. 7. Kring, S, Husqvarna. 8. Sigmans, NL, Maico. 9. Lacquaye, B, Bultaco. 10. Botchkov, SU, CZ. 11. Banks, GB, CCM. 12. Khovdiakov, SU, CZ. 13. Lodal, DK, Bultaco. 14. Loetscher, CR, Maico. 15. Combes, F. Montesa.16. Van Velthoven, B, Yamaha. 17. Reinbo1d, D, Maico. 18. Liljegren, SF, Husqvarna. 19. Maret, CR, Yamaha. 20. Rooper, GB, Husqvarna. 21. Territin, F. Maico. 22. Eastwood, GB, CCM. 23. Graf, CR, Yamaha. 24. Alborghetti I, Maico. 25. Molier, DK, Bultaco. 26. Loup, CR; Yamaha. 27. Buri, CR, CZ. 28. Funderud, N, Bultaco. 29. Ristori, C, CZ. 30. Raugerud, N, Maico.

Tweede manche: I. Mikkola, SF, Husqvarna. 2. De Coster, B, Suzuki. 3. Wolsink, NL, Suzuki. 4. Lackey, USA. Husqvarna. 5. Kring, S, Husqvarna. 6. Jonsson, S, Yamaha. 7. Sigmans, NL, Maico. 8. Hammergren, S, Kawasaki. 9. Massant, B, Yamaha. 10. Van Velthoven, B, Yamaha. 11. Lodal, DK, Bultaco. 12. Reinbold, D. Maico. 13. Khovdiakov, SU, CZ. 14. Ferroitin, F, Maico. 15. Liljegren, SF, Husqvarna. 16. Efimov, SU, CZ. 17. Rooper, GB. Husqvarna. 18. Graf, CR, Yamaha. 19. Maret, CR, Yamaha. 20. Loetscher, CR, Maico. 21. Alborghetti, I, Maico. 22. Ristori; CR, CZ. 23. Kubicek, CR. 24. Eastwood, GB, CCM. 25. Rossy, CR, KTM. 26. Funderud, N. Bultaco. 27. Raugerud, N, Maico.

Algemeen klassement: I. De Coster. 2. Mikkola. 3. Wolsink. 4. Lackey. 5. Kring. 6. Jonsson. 7. Sigmans. 8. Lodal. 9. Khovdiakov. 10. Van Velthoven.