Internationale motorcross Valkenswaard

Loon naar werken voor Sigmans

            Bron moto73  maart 1975

De Finse wereldkampioen Heiki Mikkola was zondagmiddag 23 maart wel in Valkenswaard. Hij was ook vast van plan om op het modderige circuit De Schaapsloop” te starten, ,,maar”, zei Mikkola: .1k vind zelf dat mijn rugblessure genezen is. De dokter acht het echter toch beter en veiliger dat ik nog een paar weken rust neem. Echt jammer, maar ik kan er ook niets aan doen.” Niettemin heeft Valkenswaard toch een boeiende en enerverende moto cross gekregen.

Winnaar werd Frans Sigmans, die op ,,De Schaapsloop” uiteindelijk toch loon naar ,,bekeken” werk kreeg en daardoor revanche nam voor de enorme pech van St. Anthonis. Al met al een ,,regelmatige” overwinning. Dat blijkt wel uit de uitslagen van de manches, want hoe geweldig goed Frans Sigmans op het zware terrein ook uit de voeten kon, toch is hij er geen enkele keer in geslaagd manche-overwinnaar te worden, waardoor het voor de talent volle coureur uit Bakel geen spectaculaire eindzege werd.

In de eerste manche heeft Torleif Hansen ongeveer 4 ronden op kop gereden. Dit door een uitermate snelle start. Schakelmoeilijkheden met zijn Kawasaki wierpen de Zweed terug, waardoor een inmiddels opgerukte Sigmans de leiding kon nemen. Daarna leek het er op dat Frans in een fantastische stijl zijn perfect uitgebalanceerde Maico zonder veel tegenstand naar de manche-overwinning zou kunnen sturen, doch in de laatste ronde moest de man uit Bakel toch nog zwichten voor het geweld van de opvallend goed draaiende Amerikaanse Bultaco-rijder Jim Pomeroy, die met klein verschil als eerste over de eind streep flitste. Pomeroy en Sigmans werden gevolgd door Hansen, Vehkonen en Weil, die voor deze uitstekende klasseringen meteen hun visitekaartje hadden afgegeven.Een man die vooraan werd gemist was Gerrit Wolsink. Door een onzallige Suzuki was “de vliegende tandarts” in de achterhoede verzeild geraakt, maar geroutineerd rijdend slaagde hij er toch nog in de achtste plaats te bereiken.

Frans ,,Jack Jones” Sigmans toonde zich de meest regelmatige rijder.

In de 2e manche liet Sigmans, vanaf de start niets aan het toeval over. Hij nam resoluut het heft in handen door meteen de kop te nemen van de alsmaar schuivende ,,meute”. Op het spiegelgladde Circuit werden enorme eisen gesteld aan de stuurmanskunst van de rijders. De man die aan al die eisen voldeed was Gerrit Wolsink, die als een schicht langs Jonsson en Weil naar de tweede plaats flitste, van waaruit hij koelbloedig de aanval lanceer de op de nerveus geworden Sigmans. In de laatste ronde klopte Wolsink de Maico-rijder gedecideerd en werd Frans op meer dan drie seconden achterstand gezet. Sigmans moest zelfs nog alle moeite doen om zich Jonsson, Weil en Pomeroy van het lijf te houden.

In de 3e manche werd Wolsink de held van de dag. Tijdens een indruk wekkende race bewees hij nog eens zeer nadrukkelijk zijn grote klasse. Al die anderen — en dat waren in de frontlinie Jonsson, Vehkonen, de winnaar van St. Anthonis, Sigmans en Pomeroy — kwamen er gewoon weg niet aan te pas. Sigmans onwennig koersend met de helm van Adje Lammers op —. die van Frans was tijdens de grote pauze gestolen — slaagde er in het begenadigde Amerikaanse talent Pomeroy — zijn voornaamste concurrent — achter zich te laten, w hij op de 4e plaats eindigde en zodoende uiteindelijk eindoverwinnaar werd. Maar voor dat gebeurde was Gerrit Wolsink eenzaam en alleen met grote voorsprong — al lang — afgevlagd. Gerrit bereikte in het algemeen klassement de tweede plaats voor de Amerikaan Pomeroy, ongetwijfeld de verrassing van het nog prille seizoen, Jonsson en de al met al tegenvallende Vehkonen. Zonder aan de ,,bekeken” prestatie van Frans Sigmans ook maar iets af te doen kan zonder meer gezegd worden dat Gerrit Wolsink uiteindelijk door zijn fantastisch rijden cachet heeft gegeven aan deze internationale motocross 500 cc van Valkenswaard waarvan de prachtige Willem ll.Trophy de inzet was.

Twee leerlingen uit de school van Jo Lammers wonnen bij de junioren zoals ze wilden. In de zware klasse was dat broer Adje Lammers, die daarmee zijn 4e seizoenzege boekte. Bij de zware categorie was dat Jan Vervoort uit Schijndel, die mannen als Nihof en HuIsman ver achter zich liet.

De zijspannen was voor de equipe Adrie den Edel-Marius v.d. Berg, die op hun indrukwekkende Norton-machine de combinaties Jan van Heugten-Adrie van Klooster en Antoon Seuntjes-Frans Verbeek respectievelijk naar de 2e en 3e plaats verwezen.

Spannende en boeiende motorsport dus in Valkenswaard waar ook de organisatie niets te wensen over liet.

FRANK BRUINSMA