Koersel: Sigmans door Mikkola geklopt

            Bron moto73

Frans Sigmans: in Koersel kwam hij slechts 6/10 sec. te kort voor een tweede overwinning van het seizoen.

In Lommel verloor Franske Sigmans het duel met de chronometer tegen Harry Everts. De week daarop moest hij in Koersel weer het onderspit delven met de tijd bij een gelijke puntenstand. Nu was wereldkampioen Heikki Mikkola finaal in de eindstand de eerste met een totaalchrono die amper 6/10 lager lag dan die van Sigmans. De man uit Bakel greep dus naast zijn tweede zege van het seizoen. Een overwinning die in feite al verloren werd in het laatste moment van de eerste reeks toen Sigmans op hard bevroren grond wegschoof en Rahier maar ook Mikkola over hem kwamen naar resp. de reekszege en de tweede plaats. Want in de tweede manche, gewonnen door een onstuitbare Harry Everts die in de eerste reeks voor aan wegviel met defecte achtervering, zou Sigmans vergeefs pogen voldoende voorsprong te nemen op de wereldkampioen die echter rustig het tempo bleef volgen, goed ingelicht werd naast de omloop en de eindzege op zak stak. Ook Gaston Rahier was, na zijn reeksoverwinning (en dat in het zand!), lange tijd kandidaat voor de eindzege vooral toen hij in de tweede reeks, na met Peter Willems in een te zijn gehaakt, een felle remon te voerde maar door een nieuwe valpartij tenslotte zijn ritme gebroken zag.

Sigmans had van bij de start de leiding veroverd in de eerste reeks, kreeg dan eerst de later wegzakkende Everts op de hielen, nadien Raymond Boven (die een ophefmakende tuimeling zou maken met een kapotte kickstarter tot gevolg) en tenslotte Rahier en Mikkola. Totdat die schuiver in de laatste honderden meters alles nog eens door mekaar zou gooien in de voorste gelederen. Gerrit Wolsink pakte hier een 4e plaats mee voor Van Loon, Massant, Laquaye, Toon Karsmakers, Gilbert De Roover en Boven. Joël Robert betwistte in Koersel zijn eerste cross van het seizoen, moest evenwel de strijd staken na amper drie ronden in de eerste reeks wegens een vastgelopen motor. Ad Weil - nog iemand die op het laatste nippertje was aangenomen door de inrichters - maakte van zijn eerste Belgische wedstrijd een training in de achterste gelederen.

Roger De Coster moest in Koersel werkeloos toezien op de evoluties van zijn sporscollega’s. Voor de in Lommel zwaar beschadigde motor was nog geen ruil toegekomen. Roger zou vrijdag en zaterdag voor Koersel vergeefs vijfmaal naar de luchthaven trekken (de ruilmotor bleek tenslotte in Parijs te zitten en pas maandag kwam die erdoor ( en kon ook niet starten met zijn 250cc vermits die in de loop van de week naar Japan was teruggezonden. En de moto’s van Wolsink of Rahier blijken nu niet bepaald “op maat” gesneden te zijn voor de gestalte van De Coster.

De tweede manche in Koersel werd dus een festival Harry Everts en de afreking Sigmans-Mikkola met de Fin aan de winnende hand.

Een goed gestarte Geboers (in de eerste manche verplicht te vertrekken op de 2e rij) moest na enkele ronden met pech veld prijsgeven. Uit de 24e stelling rukte Rahier op maar vergeefs. Mikkola zou er voor zorgen dat Sigmans weer naast de bloemen greep.

Pierre Schroyen hield de zege bij de seniors 500cc in familieverband na dat broer Henry in Evergem en Lommel won, al gingen de reeksen in Koersel naar André Vromans en Henry Schroyen. Voor Urbain Cravillon was het na een week motorsalon op de Heizel (als Kawasaki-verdeler) niet te zwaar om de enige reeks seniors 250cc te beheersen (met na halfkoers een defecte uitlaat) en Florent Duts zorgde er voor dat Van Genechten juist zoals in Lommel bij de juniors 500cc vrede moest nemen met de tweede plaats, nu nochtans met meer dan een minuut voorsprong.

Uitslagen:

Eerste reeks inters 500cc: 1. Rahier 36.08.7; 2. Mikkola 36.24.3; 3. Sigmans 36.28.5; 4. Wolsink; 5. Van Loon; 6. Massant; 7. Laquaye; 8. T.Karsmakers; 9. G.de Roover; 10.Boven.

Tweede reeks: 1. Everts 35.03.2; 2. Sigmans 35.05.3; 3.Mikkola35.08.9 4. Van Loon; 5. Laquaye; 6. G.De Roover; 7. Rahier; 8. Kring; 9. Lackey; 10. Massant.

Eindstand: 1. Mikkola; 2. Sigmans; 3. Rahier;4. Van Loon; 5. Laquaye; 6. De Roover; 7. Everts; 8. Massant; 9. Dewin; 10. Heeren,

 Gaston Rahier: indrukwekkend in het zand te Koersel waar hij de eerste reeks won. De man van Dison is al dicht bij zijn topconditie genaderd

Kort - Kort - Kort - Kort - Kort

Wereldkampioen Moiseev: Dubbele poisbreuk

Op het FIM-Lenteconcres (22 - 23 februari in Genéve) werd door de Russische afgevaardigde medege deeld dat wereldkampioen Genady Moiseev voor een hele tijd buiten

Er was eind februari veel kans toe dat Heiki Mikkola in het eerste week-end van maart in de USA een drietal wedstrijden ging betwisten.

De internationale motocross van Lustin werd definitief afgelast, zo doende wordt Weelde nu een “dubbele” kampioenschapswedstrijd.

De nationale grading-lists cross zullen niet aangepast worden op begin april maar pas einde juni. Het grote aantal wedstrijden dat in februari en maart A- en B-inters ver toont noopte tot deze maatregel.

Eind maart betrekt Harry Everts zijn nieuwe woning in Neeroeteren.

Het Motorama-motorsalon loopt van 8 tot 17 maart. Dit in het Congrespaleis te Luik. 15 en 16 maart wordt er op deze “show” ook een toertreffen ingericht. Vorig jaar noteerde men op dit Luikse salon toch 45.000 bezoekers.

• André Massant hoopt aan vrijwel alle Grote Prijzen 500cc motocross deel te nemen. Finland is nog twijfelachtig. Aan een reis naar de Amerikaanse GP wordt niet gedacht.