Herentals

 

Sigmans a1 driemaal winnaar.           3 april 1974

 

Een defecte versnellingsbak heeft er voor gezorgd dat Frans Sigmans en niet de favoriet Jaak van Velthoven te Herentals, zoals te Bolderberg (3-2) en te Wuustwezel (3-3) als de 500 cc winnaar werd gehuldigd. Van Velthoven had de 1e manche gemakkelijk op zijn naam geschreven en reed in de 2e naar een nieuwe zege toen zijn versnellingsbak het liet afweten.

Sigmans zal beslist als eerste toegeven dat hij zonder die tegenslag van zijn Belgische teamgenoot alleen op de 2e plaats aanspraak had kunnen maken, maar in de motorsport spreekt de factor geluk nu eenmaal een woordje mee. Daar kan Willy van Loon op de Bosbergen ook over meepraten Hetzelfde defect dat zijn kopman van de eindzege hield kostte hem een zekere 2e plaats in de eerste

manche. In de laatste ronden kon hij nog alleen op de laagste versnelling beroep doen, zodat het voor Sigmans, Peer Willems en André Massant een koud kunstje was hem voor het einde van de race voorbij te snellen.

 

Dat Van Loon momenteel tot de beste Belgische half liter specialisten behoort, bewees hij door in de laatste manche als 1e over de eindmeet te rijden. Nadat leider Van Velthoven uit de wedstrijd was verdwenen had hij de 1e plaats van Sigmans overgenomen en omdat de Nederlander in die manche de 1e plaats niet meer nodig had, kon hij zijn voordelige positie zonder veel moeite behouden.

 

Na de twee Yamaha rijders werden, Tiny van Erp, André Massant en Peter Willems afgevlagd. Laatstgenoemde eindigde in de algemene rangschikking op de 4e plaats. Hij had evenveel wedstrijdpunten behaald als Massant, maar de tijd sprak in het voordeel (11 sec.) van de Belg.

 

- Bron weekblad Motor -