RUIME ZWEEDSE OVERWINNING IN MOTOCROSS DES NATIONS

De zondag j.l. onder gunstige weersomstandigheden op het mooie en zeer overzichtelijke circuit bij de Zweedse plaats Husqvarna gehouden Motocross des Nations is geëindigd in een zeer ruime overwinning voor de thuisploeg, waarvan Bengt Aberg de grote man was door beide manches te winnen. De Zweedse TV was met acht camera’s aanwezig voor een directe uitzending van dit evenement, waaraan door teams uit dertien landen, elk van vier rijders, werd deelgenomen.

De Belgen, twee weken tevoren in Namen de grote overwinnaars in de Trofee des Nations voor 250cc machines, zat het in deze landenstrijd voor rijders op 500cc motoren niet mee. In de eerste manche reeds waren zij kansloos. Van hun team kwam slechts de helft aan de finish en een mogelijkheid om dit in de tweede manche goed te maken, was er niet. Om geklasseerd te worden moeten zes man punten gescoord hebben en zouden ze in de tweede mánche dus met vier man moeten aankomen. Maar een van hun uitvallers was Jaak van Velthoven, die na een val met vrij ernstige verwondingen naar een ziekenhuis was afgevoerd, zodat nog slechts drie rijders resteerden. De Duitsers beëindigden de eerste manche met slechts één man en ook voor hen was dus de kans op een eindklassering verkeken.

De door de Zweden behaalde posities waren: eerste manche 1e, 4e en 7e; tweede manche 1e, 2e, 7e en 8e.

De eerste manche was ook voor het Nederlandse team niet gunstig verlopen, want al in de eerste ronde viel Tiny van Erp uit - hij schakelde mis en kreeg enkele rijders over zich heen - en in de vijfde ronde brak de kettingspanner van Wolsink’s machine en lag ook onze sterkste rijder uit de strijd. Frans Sigmans eindigde als 12e en Toon Karsmakers als 20e. Voor onze rijders dus de taak om in de tweede manche volledig, dus met vier man, door de finish te komen.

Dit lukte met de volgende posities: Gerrit Wolsink 3e, Frans Sigmans 18e, Tiny van Erp 30e en Toon Karsmakers 31e.

Het eindklassement was:

1. Zweden         22 p.                 6. Frankrijk        130 p.

2. Ver. Staten    71 p.                 7. Denemarken 144 p.

3. Rusland         73 p.                 8. Zwitserland    147 p.

4. Engeland       108 p.               9. Noorwegen    197 p.

5. Nederland      114 p.

Nederland dus vijfde, een resultaat dat zeker niet slecht te noemen is. Wéér vijfde, evenals in de Internationale Zesdaagse in de strijd zowel om de Trophy als de Zilveren Vaas.