Sigmans en Willems deelden de buit in Marum.

18-5-1973 bron moto73

1e ronde 500 cc kampioenschap.
De eerste kampioenscross voor de halve liters in het verre Marum bracht niet alles wat er van verwacht werd. Tegenvallers waren het slechte weer, vier valse starts voor de eerste manche van de kampioenswedstrijd en het uitvallen Gerrit Wolsink met een defecte versnellingsbak in de tweede manche. De eerste manche daarentegen leverde een strijd tussen onze twee uitgesproken toprijders Wolsink en Sigmans, die de paar duizend bezoekers het honden-weer voor 28 minuten plus twee ronden deden vergeten. Jammer dat de eerste kampioenscross ontsierd werd door de noodzaak de rijders niet minder dan vier keer terug te roepen na een valse start. Het startsysteem dat bestaat uit de bekende omlaag vallende T-stukken werkte niet. Telkens bleven een aantal delen staan waardoor een gedeelte van de rijders vertrok en de rest als aan de grond genageld achter bleef. Ten einde raad werd gestart met de vlag, wat natuurlijk ook de nodige problemen gaf.

Toen eindelijk na alle moeilijkheden (de rijders waren doodzenuwachtig geworden en prevelden het ene schietgebedje na het andere) de groep vertrok bleek Sigmans de leiding te hebben genomen met Wolsink en een formidabel rijdende Peter Willems in zijn slipstream. Na twee ronden passeerde Wolsink Sigmans en vanaf dat moment ontspon zich een geweldige strijd. Wolsink deed alles wat mogelijk was om zijn rivaal van zich af te schudden, maar Frans beet zich vast als een terriër en gaf geen krimp. Regelmatig gingen de twee kemphanen naast elkaar over de hindernissen, waarbij Gerrit zijn Maico telkens een wieldikte voor de Yamaha wist te houden. In de laatste ronde probeerde Sigmans het uiterste, maar een moment gehinderd door een achterblijver mislukte deze laatste poging om Wolsink voorbij te komen. Het verschil bedroeg 0,8 seconde. Dat Peter Willems als derde man op 1,14 min. werd afgevlagd was het duidelijkste bewijs dat Wolsink en Sigmans op dit moment een klasse apart vormen in de 500 cc klasse. Tiny van Erp eindigde als vierde man, zestien seconden na Willems.

In de tweede manche leek het aanvankelijk van het zelfde laken een pak te worden. Willems had nu de leiding en stuurde zijn replica - Yamaha als een scheermes door het Groningse zand. Daarachter volgden Wolsink en Sigmans. In de hitte van de strijd maakte Wolsink een foutje, ging even onderuit en beschadigde zijn versnellingsbak. Met alleen de tweede versnelling nog intact, kon het niet anders of de Maico moest vastlopen, wat dan ook na drie ronden gebeurde, zodat in de pits direct alle seinen op veilig werden gezet voor de Yamaha's.

Sigmans en Willems maakten er een onderling feestje van en na een tussensprint nam Frans twee ronden voor het einde de leiding van zijn ploeggenoot over. Peter Willems kreeg een geweldige ovatie van het publiek voor zijn fantastisch rijden, zo kort na zijn herstel van de in Amsterdam opgelopen beenbreuk enkele maanden geleden. Van Erp werd nu derde voor Wassink en Polsvoort. Volop feest dus in het kamp van de BrabantOil-Moto-Yamaha- ploeg na dit succes in de eerste wedstrijd voor het nationale kampioenschap.

Bij de 500 cc ging de overwinning naar Vels uit Westendorp; Jan Roosink kreeg de bloemen bij de 250 cc junioren.

HARRY GOOSSENS

UITSLAGEN: 1e manche: 1. Gerrit Wolsink, Maico; 2. Frans Sigmans, Yamaha; 3. Peter Willems, Yamaha; 4. Tiny van Erp, Maico; 5. Toon Karsmakers, Husqvarna; 6. Hans Polsvoort, Maico; 7. Henk Wassink, Maico; 8. Sietze de Boer, Husqvarna; 9. Hans Bel, Maico; 10. Jo Roelofs, Maico; 11. Oby Hiemstra, Maico; 12. Edy Jansingh, Husqvarna; 13. Wieger Boersma, Husqvarna; 14. Brord Haaker, Cz; 15. Henk Knuiman, Cz.

2e manche: 1. Frans Sigmans, Yamaha; 2. Peter Willems. Yamaha; 3. Tiny van Erp, Maico; 4. Henk Wassink, Maico; 5. Hans Polsvoort, Maico; 6. Hans Bel, Maico; 7. Wieger Boersma, Husqvarna; 8. Oby Hiemstra, Maico; 9. Henk Knuiman, Cz; 10. Brord Haaker, Cz; 11. Sietze de Boer; Husqvarna; 12. Toon Karsmakers, Husqvarna; 13. Jo Roelofs, Maico; 14. Hennie Beekmans, Husqvarna;.15. Geert Knuiman, Maico.