ROGER DECOSTER WON IN AXEL VOOR FRANS SIGMANS


Bron: Zeeuwse Courant 5 mei 1973

AXEL – Roger Decoster, de Belgisch wereldkampioen bleek zaterdagmiddag bij de motorcross in Axel bij de halve liters de sterkste.

Hoewel hij in de eerste manche de eerste plaats moest afstaan aan Frans Sigmans, liet hij in de tweede manche zien dat hij zijn kampioenschap waard is.

In de eerste manche kampte hij bovendien met moeilijkheden met de ophanging van zijn Suzuki, waardoor hij niet voluit kon gaan.

Niettemin gaf hij Sigmans de zege niet cadeau.

De twee topcrossers liepen samen ver uit op hun naaste tegenstanders en wisselde elkaar meerdere malen af op de eerste plaats.

In de tweede manche nam de Belg de kop en bouwde zijn voorsprong op Sigmans, die kampte met een gebroken koppelingshandel, uit tot ruim twintig seconden.


In beide manches werd achter de kopgroep felle strijd geleverd om de volgende plaatsen.

Peter Willems, pas hersteld van een beenbreuk, Tiny van Erp en de Belgen Walther van de Broeck en Jaak van Velthoven zaten elkaar voortdurend op de huid.

Willems moest ten slotte de anderen laten gaan.

In de tweede manche sloeg echter het noodlot voor talloze rijders toe.

Willems viel als eerste uit.

Aanvankelijk leek de strijd van de eerste manche zich te herhalen, maar alleen Van Erp zou tenslotte achter de kopgroep mee blijven draaien.

Jaak van Velthoven was de eerste die met een kapotte Yamaha de strijd moest staken, daarna viel, evenals in de eerste manche, Rene van der Vorst uit met een vast gelopen Huski.

Toen kreeg ook Walther van de Broeck moeilijkheden en hij werd teruggeworpen tot een veertiende plaats, waardoor hij in het eindklassement op de achtste plaats terecht kwam.

Van Velthoven moest het doen met een dertiende en Willems met een vijftiende plaats in het eindklassement.


Achter de internationale waren het bij de senioren , die tegelijk met de internationale startten, vooral Math Hensen op Husqvarna en Toon Karsmakers op eenzelfde machine, die de dienst uitmaakten.

In de eerste manche reed Karsmakers zich los van zijn tegenstanders, terwijl Hensen na een rondenlang gevecht Hennie Beekmans, ook op Husqvarna achter zich wist te houden.

In de tweede manche werden de rollen omgekeerd en eindigde Hensen voor Karsmakers, beiden voor de internationale rijder Hans Polsvoort, die ook in de eerste manche tussen de jagende 500 cc senioren terecht was gekomen.


Bij de junioren zijspannen liet Toni Bens geen twijfel bestaan over zijn spoedige overgang naar de senioren: hij won beide manches met ruime voorsprong.

Roel Willems met Norton en Joop van Dussen met Norton Wasp streden in de Eerste manche ver achter de kopgroep om de tweede plaats.

Van Dussen bleek de snelste en Ad Lunenberg pakte in de laatste ronde zelfs de derde plaats voor Willems.

In de tweede manche had Van Dussen echter startproblemen en ging als laatste weg en zou uitvallen.

Bens brak het stuur van zijn Norton-Wasp en zag zijn voorsprong op Bennie Borgelink, Willems en Antoon Lammers iedere ronde slinken.

Op de finish lag Borgelink vlak achter hem.

Piet Hogeveen die als twaalfde over de streep ging sloeg over de kop en moest met een gebroken sleutelbeen naar het ziekenhuis gebracht worden.


Bij de 350-500 cc junioren behaalde Matje Ghielen tweemaal een overwinning.

In de eerst manche klom hij na een fel gevecht met Jan van de Elsen en Tonnie Vink op naar de eerste plaats.

In de tweede manche deed hij het nog beter en nam in de vierde ronde de kop over van Van de Elsen, met wie hij de hele wedstrijd een kopgroep vormde.

Hij sloeg alle aanvallen van Van de Elsen af en stelde zijn overwinning veilig.

Ook nu werd Tonie Vink derde na een spectaculaire inhaalrace.

Jan Kodde uit Vlissingen reed met zijn Maico twee constante wedstrijden.

In de eerste manche lag hij voortdurend op de elfde plaats, in de tweede manche kwam hij ronde op ronde als negende door, wat een elfde plaats in het eindklassement opleverde.

Hans Witte (Montesa) uit Middelburg moest inde eerste manche met de twintigste plaats genoegen nemen, in de tweede manche haalde hij de streep niet.

Hij werd in het eindklassement laatste.


Uitslagen: 500 cc internationale en senioren: 1 Decoster (Suzuki) 2 Sigmans (Yamaha) 3 Van Erp (Maico) 4 Hensen (Husqvarna).

500 cc junioren: 1 Ghielen (Yamaha) 2 Van de Elsen (Maico) 3 Vink (Husqvarna) 5 Veenman (Husqvarna).

Juniorenzijspan: 1 Bens (Norton Wasp) 2 Willems (Norton) 3 Borgelink (ELM Special) 4 Lunenberg (Triumph Wasp) 5 Leeuwenkamp (Special)