Volle winst voor Wolsink in Halle   

knmv- kampioenschap 500 cc                                                                                                  13 mei 1973

De tweede wedstrijd voor het nationale 500cc kampioenschap in Halle heeft in beide manches nog eens iedereen met de neus op de feiten gedrukt. Wolsink en Sigmans vormen in deze categorie werkelijk een klasse apart en steken met kop en schouders boven hun concurrenten uit. Behalve Peter Willems werd in de eerste manche iedereen op een of meer ronden gereden, een duidelijker bewijs van hun meesterschap konden de twee vedetten moeilijk demonstreren. Peter Willems, herstellende van zijn beenblessure, komt goed terug naar de top, maar in de hitte van de strijd moest hij Wolsink en Sigmans telkens laten gaan. Tiny van Erp was in Halle de grote afwezige. Zondagmorgen meldde hij af wegens een kaakontsteking, waardoor hij kostbare punten moest prijsgeven voor het nationale kampioenschap. De jonge Toon Karsmakers, broer

van de bekende Pierre die naar Amerika verhuisde, trekt zich niets aan van de gereputeerde H-nummers en bewijst verreweg onze

beste senior te zijn. Volgend jaar komt hij zeker de gelederen van de inters versterken en het zit er dik in dat hij de opvolger wordt van zijn beroemde broer.

 Doorkomst 1e ronde: de sterk terug komende Peter Willems nog voor Frans Sigmans, terwijl Gerrit Wolsink achter Frans verscholen zit.

In de eerste manche vertrokken Willems, Wolsink en Sigmans als een pijl uit de boog. Peter wist drie ronden lang de kop te houden maar moest toen Wolsink en Sigmans door. laten. Vanaf dat moment ontwikkelde zich een hevig duel tussen deze twee en het ging zo hard dat alleen Willems in de zelfde ronde eindigde, de rest kon jammer genoeg slechts een figurantenrol spelen. Toon Karsmakers die als elfde van start ging, klom regelmatig enkele plaatsjes naar voren, met als beloning een vierde plaats op de eindstreep. Opvallend sterk reden de Eindhovenaar Beekman en E. Jansingh.

In de tweede manche nam Wolsink direct de leiding gevolgd door Willems en Driessen. Sigmans verzeilde in de middenmoot door een slechte start. In zijn haast om weg te komen drukte hij zijn voorwiel tegen het hek, met het gevolg “op de plaats rust”.

Frans had weinig moeite om na enkele ronden de tweede plaats weer te bezetten, maar zijn achterstand op Wolsink was te groot om deze te kunnen bedreigen. De Hengeloër verhoogde zodoende zijn saldo met tweemaal dertig punten.

Toon Karsmakers zag in de laatste ronde nog kans Willems te passeren. De Brabant-Oil-Moto-man verloor zijn Yamaha een ogen blik, met het gevolg een verbogen stuur en verder rijden op halve kracht. Driessen werd nu vijfde voor De Boer en Roelofs.

De negende plaats was voor Beekman.

Met nog zes manches te rijden is de strijd voor de nationale titel nog geheel open, maar het staat nu al vast dat er normaal gesproken slechts twee serieuze kanshebbers zijn overgebleven, Wolsink en Sigmans.

De rest zal genoegen moeten nemen met de lagere ereplaatsen en er voor dienen te waken dat het H-nummer of het seniorschap niet in gevaar komt. Voor het behoud van het H-nummer moeten minstens 120 punten worden behaald, voor de senioren geldt 60 punten. Volgen nog Winterswijk op 17 juni, Venray op 1 juli en Anloo op 9 september.

HARRY GOOSSENS

UITSLAGEN:

1e manche: 1. Gerrit Wolsink; 2. Frans Sigmans; 3. Peter Willems; 4. Toon Karsmakers; 5. H. Beekman; 6. E. Jansingh; 7. H. Polsvoort; 8. S. de Boer; 9. H. Wassink; .10. O. Hiemstra; 11.W. Boerma; 12. J. Roelofs; 13. H. Eenink; 14. H. Knuiman; 15. F. Karsmakers.

2e manche: 1. Gerrit Wolsink; 2. Frans Sigmans; 3. T. Karsmakers; 4. Peter Willems; 5. H. Driessen; 6. S. de Boer; 7. J. Roelofs; 8. B. Wakker; 9. H. Beekmans; 10. H. Wassink; 11. H. Wassink; 12. H. Bel; 13. O.Hiemstra; 14.W.Boerma; 15. E. Jansingh. Kampioensstand: 1. Frans Sigmans (Yamaha), 28+30+28+28=114 punten; 2. Peter Willems (Yamaha), 26+28+26+25=105 p.; 3. Toon Karsmakers (Husqvarna), 24+17+25+ 26=92 p.; 4. Gerrit Wolsink(Maico), 30+ 0+ 30+30=90 punten.