Willem II trofee Valkenswaard†††††††††††††

Gerrit Wolsink en Frans Sigmans hebben zondag 8 april een verwoed duel uitgevochten op het circuit "De Schaapsloop" in Valkenswaard. Deelnemers uit zeven landen kwamen aan de start, onder wie de Brit Brian Wade, de Belgen Willy van Loon, R. van Hoof en de invaller Harrie Wouters, die de plaats innam van de in de Grand Prix van Frankrijk geblesseerde Jaak van Velthoven. Verder waren er deelnemers uit Zweden, Duitsland, Denemarken en Finland. In de eerste manche stelde Frans Sigmans zich duidelijk kandidaat voor de trofee. Hij nam resoluut de kop en stond deze ook niet meer af. Achter Frans was het Gerrit Wolsink, die van de zevende plaats af (ondanks een afschuivend handvat) de jacht op de koploper opende. Ronde na ronde schoof de Kela-rijder een plaats op om zich in de zevende van de totaal vijftien ronden op de tweede plaats te nestelen. Toen de vlag van sportcommissaris Van de Goorbergh viel kwam Gerrit nog maar 2,3 sec. te kort. Derde werd Tini van Erp, die in een regelrecht duel Willy van Loon naar de vierde plaats verwees. Vijfde werd onze landgenoot Polsvoort, die zich, regelmatig koersend, van de twaalfde naar een eervolle vijfde plaats stuurde.

Tweede manche

Dertig coureurs stonden aan het starthek voor de 2e manche, waarin Frans Sigmans zijn 2,3 sec. voorsprong moest verdedigen. De eerste drie ronden kwam Frans aan de leiding door daarna was het weer de aanstormende Gerrit Wolsink die zich aan het achterwiel van de Yamaha vastbeet. Drie ronden duurde het gevecht, waarbij beiden tot op de bodem van hun kunnen gingen. In de achtste ronde moest Frans echter afhaken en bouwde Wolsink een voorsprong op, die aan de finish 13 sec. bedroeg. Achter dit tweetal was het wederom Tini van Erp die als derde finishte en zich daardoor ook zeker stelde van een derde plaats in het eindklassement voor de Belgische crack Willy van Loon die tweemaal vierde werd en hiermee de beste buitenlander in de uitslag werd. Een uitslag waarin Polsvoort met Maico de vijfde plaats innam, gevolgd door de Brit Brian (Wild) Wade met Husqvarna.

In het bij programma kwamen de 250 cc junioren en zijspannen aan de start. Bij de 250 cc junioren was het de Amersfoortse magazijnbediende Jan van de Brom die er geen twijfel over liet bestaan wie de sterkste was. Na met groot vertoon van macht zijn serie te hebben gewonnen bewees Jan in de finale nog eens zijn kunnen en finishte hij met grote voorsprong op Frans Boudewijns uit Zwijndrecht, die op zijn beurt werd gevolgd door de Amersfoortse CZ-rijder Jos Kerkhof. Twintig rijders bleven in de zelfde ronde als winnaar Van de Brom.

Bij de driewielers ging de overwinning naar het duo Bens/Martens uit Reek met Norton-Wasp. Bens/Martens kwamen de eerste ronde als derde door, de tweede ronde als tweede en de derde ronde hadden zij de kop van Lunenburg/Verhagen over genomen. Achter de leidende combinatie werd een prachtig duel uitgeknokt door de combinaties van Van Dussen, Lunenburg, Clement, Borgelink en Willemsen. Regelmatig wisselden de coureurs van positie. In de twee laatste ronden wist Van Dussen enige afstand te nemen van zijn concurrenten en werd als tweede afgevlagd. Borgelink kreeg in de laatste ronde pech en moest genoegen nemen met een zestiende plaats.

UITSLAGEN 500 cc int: 1. G. Wolsink, Nederland, Maico, 57 p. (70.26); 2. F. Sigmans, Yamaha, 57 p. (70.36,6); 3. T. v. Erp, Nederland, Maico, 50 p.; 4. W. v. Loon, BelgiŽ, CZ, 46 p.; 5. H. Polsvoort, Nederland, Maico, 41 p.; 6. Brian Wade, Engeland, Husqvarna, 40 p.; 7. I.E. Sallqvist, Zweden, Husqvarna, 37 p.; 8. Arne Lodal, Denemarken, Maico, 35 p.; 9. Fr. Karsmakers, Nederland, Husqvarna, 31 p.; 10. R. v. Hoof, BelgiŽ, Husqvarna, 30 p.; 11. Peter Willems, Nederland, Yamaha, 25 p.; 12. Henk Knuiman, Nederland, CZ, 24 p.; 13. Jan van Beek, Nederland, Husqvarna, 22 p.; 14. Oby Hiemstra, Nederland, Husqvarna, 22 p.; 15. W. van de Broek, BelgiŽ, Maico, 18 punten.

250 cc junioren: 1. Jan van den Brom, Amersfoort, Yamaha; 2. Frans Boudewijns, Zwijndrecht, Yamaha; 3. Jos Kerkhof, Amersfoort, Cl.; 4. Harry Haaker, Vijfhuizen, Montesa; 5. Martin Schalkwijk, Amstelveen; 6. Rijndert Molenaar, Doorn, Husqvarna; 7. Dick de Kunder, Kapelle, Maico; 8. Sjaak Meulmeester, Vlissingen, Maico; 9. Louis Murre, Nieuwdorp, Husqvarna; 10. Jan Kodde, Vlissingen, Maico.

Junioren zijspannen: 1. A. Bens/U. Martens, Reek,Norton-Wasp; 2.J.v. Dussen, Nieuwerkerk a/d IJssel, Norton; 3. A. Lunenburg/T. Verhagen, Berlicum, Triumph-Wasp; 4. J. Clement/T. Meulenbroek, Helmond, Norton; 5. R. Willemsen/J. Brekveld, Eibergen, Norton; 6. B. v.d. Donk, Rosmalen, Norton- Wasp; 7. A. Lamers, Oosterhout, Norton- Wasp; 8. L. Verstappen/A. v.d. Zanden, Som eren, Norton-Wasp; 9. W. Brethouwer/D. Brethouwer, Aalten, Wibrea-BMW; 10. R. v. Stuyvenberg/W. Buurman, Velp.

Zo zag Wolsink Sigmans vlak voor de finish van de †† Een van de hindernissen die Wolsink moest nemen was de zeer goed rijdende Tiny van Erp, die derde werd in het klassement.

tweede manche. De tweede manche was het andersom.