Gerrit Wolsink zet zegetocht door††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††††† 2 april 1973

Tweede paasdag was het weer Gerrit Wolsink uit het Gelderse Hengelo, die zich veruit de sterkste toonde in de door de Markelose motorclub Ons Genoegen perfect georganiseerde internationale cross. Gerenommeerde rijders uit Zweden, -BelgiŽ, Denemarken, Finland, Duitsland en de nieuwe ster in de kwartliter klasse voor de wereldtitel Jim Pomeroy, moesten ervaren dat Gerrit op het ogenblik in een optimale conditie verkeert en zich door niets of niemand laat verslaan. In de eerste manche won Wolsink door van start tot finish aan de leiding te rijden. Achter de leider werd fel gestreden om de ereplaatsen door Hammergren, Kring, Sigmans, Pomeroy, Teeuwissen, Tini van Erp en de uit de achterhoede (negentiende in de eerste ronde) oprukkende Arne Lodal uit Denemarken. Hammergren kon tot de vijfde ronde zijn tweede plaats met succes verdedigen, maar moest een ronde later het onderspit delven voor het tweetal Sigmans en Kring, die na eerst de Amerikaan Pomeroy naar de vijfde plaats te hebben verwezen in hun gevecht om de tweede en derde plaats ook Hammergren achter zich lieten. Arne Kring werd twee en Frans Sigmans (die nu over de schokbreker problemen heen is door dat er van de fabriek uit Japan nu de echte zijn gestuurd) drie. Pomeroy bezette juist voor onze landgenoot Tini van Erp de vijfde plaats.

De tweede manche op het segment na, waar het voorwiel van Gerrit Wolsink tegen stond, klapten alle delen te gelijk naar beneden en verdween de meute in de trechter met Yamaha-rijder Hammergren op kop. Twaalf ronden kon Chris de koppositie behouden, maar toen sloeg het pechduiveltje toe en moest hij met een gescheurde uitlaat de race als toerist uitrijden. Inmiddels was het weer de Kela-Maico rijder Wolsink, die zich door het hele veld had geworsteld en de leiding overnam. Vele ronden was het de Bakelse Yamaha rijder Frans Sigmans die Gerrit flink partij gaf, maar in de laatste vijf ronden van de 15 verloor de Yamaha vermogen en moest hij de Maico voor laten gaan, maar wist zijn tweede plaats vast te houden. Tini van Erp en de Amerikaan Jimmy Pomeroy moesten op de vijfde en zesde plaats liggend met machine pech de strijd staken.

Bij de zijspannen was het in de eerste manche Wil v.d. Laan die in de laatste meters Jan ten Thije van de eerste plaats verdrong, nadat Wil zich na een slechte start (achtste in de eerste ronde) regelmatig koersend naar de kop had gewerkt. Twee dus Jan ten Thije en drie Ad Ridderhof. Rein van Gastel - aanvankelijk van de tweede tot de zevende ronde op de tweede plaats - kwam in de laatste ronde inde problemen en moest genoegen nemen met een zesde plaats. In de tweede manche was het weer Jan ten Thije aan de leiding, maar nu maakte Jan geen fout en won voor Wil v.d. Laan. Rein van Gastel werd derde en Paul van Heugten bezette evenals in de eerste manche een goede vierde plaats, die ook in eindklassering zijn deel werd. Broer Dirkx had niet zoín goede dag, wel werkte hij zich in de eerste manche van de 21e naar de 12e plaats, maar moest in de zesde ronde de Norton aan de kant zetten met pech.

Bij de 250 cc junioren was het de MarkeloŽr Johan Roosink, die na tweede geworden te zijn in zijn serie, er geen twijfel over liet bestaan dat hij dit circuit tot in den treure kende en met zeven mijls laarzen (om met speaker Jaap Timmer te spreken) bij de concurrentie wegliep. Bij de start van de finale raakte de winnaar van de serie, Bennie Wilken, door een slechte start wat achterop, maar nestelde zich al vrij snel op de tweede plaats, gevolgd door de winnaar van de tweede serie, Hans Nekkers uit Hellendoorn. Vierde werd de Twijzelse Bultaco rijder Jan Boer, die deze plaats van start tot finish bezette. Vijfde werd Henk Hamhuis uit Ommen met een Huskie.

WIM RAMKEMA

Uitslag 500 cc internationaal:

1. G. Wolsink(NL), Maico; 2. F. Sigmans (NL), Yamaha; 3. A. Kring (S), Husqvarna; 4. Chr. Hammergren (S), Yamaha; 5. J. Teeuwissen (B), Cl; 6. B. Ove Wallner (S), Husqvarna; 7. H. Polsvoort (NL), Maico; 8. H. Bel (NL), Maico; 9. H. Knuiman (NL), CZ; 10. H. Wassink (NL), Maico; 11. F. Sugemann (DK), Husqvarna; 12. J. Pomeroy (USA), Bultaco; 13. B. Elvin (S), Husqvarna; 14. T. v. Erp (NL), Maico; 15. O. Ottesen (DK), Husqvarna; 16. J. Carlsson (S), Husqvarna; 17. A. Lodal (DK), Husqvarna; 18. L. Hedlund (S), Husqvarna; 19. J. v. Beek (NL), Husqvarna; 20. P. Willems (NL), Uitslag zijspannen: 1. J. ten Thije/H. v. Heek. Norton (EML); 2. W. v.d. Laan/H. Vonk (Norton); 3. A. Ridderhof/J. Koning (Norton Wasp); 4. P. v. Heugten/J. Jansen (Norton Wasp), 5. R. v. Gastel/D. Grooten- dorst (Weslake Wasp); 6. P. v.d. Laan/P. Baak (Norton Wasp); 7. W. v.d. Linden/H. Hendriks (Norton Wasp); 8. J. Kosters/Chr. Grinswis (Norton Wasp); 9. H. Hilderink/F. ten Vregelaar (Norton Wasp); 10. F. Polman/Ho Heuting (Triumph); 11. J. Heuvelmans/Ho Mensinck (Weslake Wasp); 12. J. Bak/A. Godschalk (Norton EML); 13. D. Muller/ A. Muller (Norton EML); 14. B. Snijder/R. V. Summeren (Hedlund); 15. J. Kruisinga/B. Rapis (Yamaha); 16. D. GijsbeItsen/Jo Brouwer (Norton); 17. A. v. Schooten/ D. V. Schooten (Triumph); 18. A. v. Katwijk/W. Struyk (Yamaha); 19. J. Schelfhorst/J. Boer (Maico Wasp); 20. D. V. Hoevelaken/W. Verwey (Weslake Wasp).