Wetteren                                                              18 maart 1973

Te Wetteren heeft Joel Robert zijn eerste wedstrijd van het seizoen gewonnen en de wijze waarop hij 35 internationalen 500 cc, waaronder vele toprijders uit binnen- en buitenland, in de finale overwon laat het beste hopen voor de toekomst.

Julien de Roover startte het snelst, maar reeds in de tweede ronde “Vloog” Robert hem voorbij. Zonder werkelijk alles te geven vergrootte de zesvoudige wereldkampioen stelselmatig zijn voorsprong. Nadat hij eenmaal een kloof geslagen had, nam hij de zaken wat kalmer op. Dit had tot gevolg, dat Roger De Coster en Jaak van Velthoven, in een heroïsche strijd om de tweede plaats gewikkeld, nog vrij dicht konden naderen.

De helse achtervolging van De Coster (tweede) en van Velthoven, brachten de moedige toeschouwers (wat was het koud in de Schelde meersen) even sterk in vervoering als de demonstratie van Joel Robert. Op een uiterst snel en bochtig parcours moesten de twee 500cc- vedetten in 25 minuten elk een twintigtal rijders inhalen om in het spoor van de leider te kunnen komen. De Coster en van Velthoven mogen, evenals Robert, het wereldkampioenschap met optimisme tegemoet zien.

De nummers vijf van de twee manches, Gilibert en Julien De Rover, streden in de finale ook om de vijfde plaats. Het aangrijpende duel, waarbij de twee broers elkaar geen duimbreed toegaven, eindigde in het voordeel van Gilbert. Met Walter Van den Broeck, slachtoffer van een valpartij, en Harry Everts nog op de achtste en tiende plaats was het Belgische succes volledig.

Frans Sigmans was ongetwijfeld de beste buitenlander te Wetteren. Nadat hij in de tweede heat Bengt Aberg, Walter Van den Broek en Heikki Mikkola achter zich had gehouden kon hij in de finale zijn, door een goede start, bemachtigde plaats bij de besten behouden. In de uitslag kreeg hij een plaats tussen Jaak van Velthoven en Gilbert de Roover. Tiny van Erp en Frans Karsmakers moesten zich met veel minder tevreden stellen. Laatstgenoemde reed zijn manche niet uit, terwijl van Erp (tiende in de eerste manche) door pech zijn plaats bij de beste vijftien verloor.

                                                                                                                                    Motor 30 maart 1973