FEBRUARI 1973

Onder behoorlijke publieke belangstelling reden de heren senioren en internationalen van de twee grootste inhoudsklassen hun tweede bekercross van het jaar.

In de eerste manche van de 250cc-klasse nam Jan van Beek de leiding en ‘behield die tot het einde. Achter hem vochten Jan Oostenbrink, Jo Lammers en Matje Rensen om de volgende plaatsen. Jan Oostenbrink en Jo Lammers gingen als negende en tiende van start: Lammers lag na enkele ronden al in tweede positie, terwijl Oostenbrink in de voorlaatste ronde nog kans zag om die tweede plaats van Lammers af te snoepen. Matje Rensen werd vierde en Gerrit Doens nog net vijfde, voor Theo Baudoin.

In de tweede manche ging Matje Rensen bijzonder snel van start en kwam als eerste voorbij het tijdwaarnemershuis. Langer dan twee ronden kon hij de spits niet houden, want Jan van Beek kwam eraan, nam de kop en won onbedreigd. Met twee mancheoverwinningen werd hij totaalwinnaar. Matje Rensen werd tweede waardoor hij in het totaal derde werd. In de zevende ronde lag Jan Oostenbrink nog in derde positie maar tijdens de volgende ronde begaf zijn machine het. Zijn tweede plaats in de eerste manche bezorgde hem toch nog een elfde plaats in de totaaltelling. Theo Baudoin en Gerrit Does verdeelden de vierde en de vijfde plaats.

Johnny Vink uit Amsterdam kon niet aan de start verschijnen omdat hij met een been in het gips zit. Een ongelukkig valpartijtje bezorgde hem een beenblessure waaraan hij direct moest worden geopereerd.

Na de eerste manche van de 250cc-klasse schoot het startelastiek weg voor de eerste manche van de 500cc- klasse. De toprijders van Nederland waren weer aanwezig om hun bekwaamheid te bewijzen. In de eerste bocht na de start kwam Peter Willems in het gedrang plotseling te vallen en een rijder reed over zijn been. Hij werd ogenblikkelijk per RoodeKruiswagen naar het ziekenhuis ‘gebracht, maar vanuit de ambulance grijnslachte hij naar buiten, zodat we er maar het beste van hopen.

Frans Sigmans had na één ronde al de leiding te pakken en zo bleef het tot de finish. Gerrit Wolsink was niet zo best van start gegaan, in de derde ronde bezette hij nog de zevende plaats, maar hij werkte zich met behoorlijke snelheid door het veld naar voren. In de laatste twee ronden verwees hij Tiny van Erp nog naar de derde plaats; tijdgebrek verhinderde hem om Frans Sigmans te gaan bedreigen. Toon Karsmakers en Stef van der Sluis werden vierde en vijfde.

Rechts: de ervaren Jan van Beek reed met een glimlach op het gezicht naar twee moeiteloze manche-overwinningen toe.

Links: Gerrit Wolsink wedde dat hij de tweede manche van zijn klasse op zijn naam zou schrijven. Dat deed hij ook, gestaag zijn voorsprong op Frans Sigmans vergrotend.

Gerrit Wolsink was van plan de tweede manche te winnen. Hij was zo zeker van zichzelf dat er een weddenschap om dertig liter benzine werd gesloten. Zoiets verplicht je dan wel om de wedstrijd inderdaad te winnen, en dat deed hij dan ook.

Frans Sigmans ging weliswaar iets sneller van start, maar tijdens de eerste ronde kwam Wolsink voorop en bleef daar. Zijn voorsprong groeide gestaag uit tot 20 seconden over beide manches zodat hij algemeen winnaar werd en dertig liter benzine kon incasseren.

De derde en vierde plaats waren, ook in de totaaltelling, voor Tiny van Erp en Stef van der Sluis. Dit groepje gevormd door de eerste vier rijders bleef gedurende de hele wedstrijd op regelmatige afstand van elkaar. Zij gingen echter beslist niet langzaam, de andere rijders werden op één of twee ronden achterstand gereden, maar de wedstrijd was daardoor niet bijzonder boeiend. Wel viel op hoe enorm hard Gerrit Wolsink een bocht in gaat, alsof het een wegrace betreft, terwijl Stef van der Sluis, bijvoorbeeld spoorzoekend langs de binnenrand van een bocht blijft. Toch ontlopen hun prestaties elkaar niet veel, net zomin als die van Frans Sigmans en Tiny van Erp. Maar een bekercross kan niet altijd voor de allerhoogste spanning zorgen zoals een kampioenscross of een Grand Prix dat doet.

ROB PHILIPS

UITSLAG:

250cc-senioren en internationalen:

1. Jan van Beek, Zelhem, Husqvarna; 2. Jo Lammers, Schijndel, Montesa; 3. M. Hensen, Ulestraten; 4. Theo Baudoin, Eindhoven, Maico; 5. Gerrit Does, Nieuw Vennep, Husqvarna; 6. Wim v. d. Brink, Eerbeek CZ; 7. Jos Klumper, Apeldoorn, Bultaco; 8. J. Klein Brinke, Vorden, Maico; 9. Ries Huisman, Gouda, Yamaha; 10. Wil Rossenberg, Nieuwveen, Maico; 11. Jan Oostenbrink, Vorden; 12. Jannes Homan, Bakkeveen, Maico; 13. Wiebe Plötz, Nieuw Dordrecht Yamaha; 14. Jappie de Jong, Tijnje, Husqvarna; 15. Hans Rietman, Doetinchem, Maico; 16. Klaas Pruischer, 2e Exloërmond, Yamaha; 17. Jan v. d. Hoek, Amsterdam, Montesa.

500cc-senioren en internationalen:

1. Gerrit Wolsink, Hengelo, Maico; 2. Frans Sigmans, Bakel, Yamaha; 3. Tiny van Erp, St. Oedenrode, Maico; 4. Stef v.d.Sluis, Dieren, Yamaha; 5. Toon Karsmakers, Waalre, HVA; 6. Henk Wassink, Doetinchem, Maico; 7. Jo Roelofs, Gorsel; 8. Henny Beekmans, Eindhoven, Husqvarna; 9. Sietze de Boer, Roden; 10. Anton Willems, Wijchen, Yamaha; 11. Henk Knuiman, CZ; 12. Hans Polvoort, Lochem, Maico; 13. Joop Ros, Amsterdam, Bultaco; 14. Brord Haaker Badhoevedorp, CZ; 15. Jan Boer, Een, Husqvarna; 16. B. Bakker, Nieuw Dordrecht.