Eén, twee, drie voor Zweden


Norg 26 april 1970Meer nog dan in Markelo overheersten de Zweden in de internationale cross te Norg, maar nu dan in de 500 cc Hammergren, Kring en Aberg finishten in deze volgorde en gaven de Nederlandse H-nummers geducht aan de broek. Er bleek een duidelijk klassen-verschil te bestaan tussen de Viking-zonen en onze motocrosstop; geen wonder, het zijn immers deze drie Zweden die in menige Grand Grand-prixwedstrijd het verloop van de course dicteren.

Maar op het immens zware zandcircuit van Norg vreesden deze mannen de Nederlanders het meest, omdat zij op hun favoriete bodemgesteldheid reden. Sigmans en Karsmakers deden heel goed hun best en ook Jan Keizer liet aardige dingen zien, maar ze kwamen er niet aan te pas. In de eerste van de drie manches stelde Chris Hammergren al direct zijn kandidatuur voor de eindoverwinning door van start tot finish te zegevieren; achter hem vocht zijn landgenoot Kring om Jan Keizer van de tweede plaats te verdringen, maar deze gaf zich voorlopig niet gewonnen. Ook Aberg begon zich ermee te bemoeien, maar maakte een schuiver in de strobalen, zodat hij wat terug viel. Dat voorbeeld werd gevolgd door Keizer, zodat Arne nog vrij gemakkelijk aan de tweede plaats kwam. Karsmakers en Sigmans vochten onderling een strijd uit die in deze volgorde voor de derde plaats beslist werd. De snel opgekrabbelde Aberg werd nog vijfde, terwijl Jan Keizer niet verder dan de tiende plaats kwam. Onze sterkste troef, Gerrit Wolsink, was inmiddels gedegradeerd tot de figuranten, nadat hij met zijn been nogal hardhandig had kennis gemaakt met één van de vele bomen langs het circuit. Chris Hammergren won ook de tweede manche, op even makkelijke wijze als de eerste. Ditmaal was het Pierre Karsmakers die voor oranje de tweede plaats betwistte met niemand minder dan wereldkampioen Aberg; Kring en Sigmans waren slecht gestart, maar bezetten uiteindelijk toch nog de tweede en derde plaats doordat Karsmakers en Aberg allebei een foutje maakten en enigszins terug vielen; de Zweed werd vierde en de Aalstenaar vijfde. Definitief lieten de Zweden in de derde reeks zien wie heer en meester waren. Kring mocht vier ronden aan de leiding, toen vond Hammergren het genoeg en zette zich schrap voor zijn derde zege op die dag. Kring behield de tweede plaats voor Aberg die wel van alles probeerde, maar net iets te kort kwam. Achter de Zweden stuurde de winnaar van St. Anthonis, de Schot Vic Allan naar een keurige vierde plaats voor de Brabantse keien Karsmakers en Sigmans. Zo greep Hammergren overduidelijk de zege in Norg op het zanderige en bosachtige circuit, twee maal greep hij de leiding op het startveld (er wordt altijd gestart op een grasweide van een sportveld, hetgeen de start voor het publiek zeer aantrekkelijk maakt) en één keer veroverde hij hem halverwege de wedstrijd. Speaker/organisator Jaap Timmer raakte dan ook niet uitgepraat over het grandioze optreden van de Zweden die Sigmans en Karsmakers van het ereschavot af hielden.


INTERNATIONAAL 500 CC:1. Chris Hammergren (S), HVA; 2. Arne Kring (S), HVA; 3. Bengt Aberg (S), HVA; 4. Frans Sigmans (NL), Greeves; 5. Pierre Karsmakers (NL), CZ; 6. Vic Allan (GB), Greeves; 7. Jan Keizer (NL), HVA; 8. Jaap Eggens (NL), HVA; 9.Frits Selling (NL), Greeves; 10. Henri Vromans (B), HVA; 11. Julien Corbecls (B), HVA; 12. Soren Lodal (DK), CZ; 13. John Hemmingsen (DK), CZ; 14. Jürgen Baumgarten (D), CZ; 15. Henk Knuiman (NL), CZ; 16. Harrie Driessen (NL), CZ; 1 7. Han Veis (NL), CZ; 18. Emil Kazda (CS), CZ; 19. Jean Berckmans (B), HVA; 20. Wolfgang Muller (D), HVA; 21. Paul Zitsen (D), Maico; 22. Oby Hiemstra (NL), HVA; 23. Wiehe Plötz (NL), HVA; 24. Rudi Huesler (CH), CZ.