Wiebe Plötz moet een nieuwe schokbreker monteren, wat zoonlief weer een fijn stuk speel­goed oplevert.


Bergharen


29 maart 1970


Maar Frans kon het niet langer bolwerken tegen de sterk rijdende Jan Keizer; deze liet zijn koppositie niet meer los en zegevierde in de eerste van de drie manches. Keizer had een jaar eerder met een grandioze overwinning op diezelfde zandbult zijn comeback gevierd en voelde er best wat voor om die winst te prolongeren. Sigmans liet zich verder niet verschal­ken en werd als tweede afgevlagd voor Gerrit Wolsink en het slecht gestarte duo Karsmakers - van Loon. Lange tijd had Sigmans de leiding in de tweede manche, maar een verkoudheid leverde ademhalingsmoeilijkheden op en de Greeves-rijder moest zich laten terug vallen. De Belg Willy van Loon nam dankbaar de leiding over en finishte voor Karsmakers en Wolsink. Dat betekende, dat de derde manche uitermate beslissend zou zijn; van Loon met 51 punten, Karsmakers, Wolsink en Sigmans ieder 50 punten hadden alle vier nog uitzicht op de totaalzege. De winnaar van de derde manche, mits één van deze vier, zou automatisch ook totaalwinnaar zijn.

Willy van Loon leek rechtstreeks deze zege te grijpen, toen hij van start af de koppositie greep; tot driekwart van de laatste manche zat de Belg op fluweel, toen moest hij na een vastgelopen zuiger het wat rustiger aan doen. Dat gaf Karsmakers de kans om aan de leiding te komen en die stond hij ondanks aandringen van Gerrit Wolsink niet meer af. Frans Sigmans kwam op het zware circuit opnieuw wat adem tekort, zodat hij met een bescheiden plaats genoegen moest nemen. Jan Keizer was dat lot beschoren met een niet perfect lopende machine.

Een succesvol weekeind voor Karsmakers dus met een vijfde plaats in het Franse Limoges en een zege op Paasmaandag in Bergharen.INTERNATIONALEN 500 CC:

Pierre Karsmakers (NL), CZ; 2. Gerrit Wolsink (NL), HVA; 3. Willy van Loon (B), CZ; 4. Frans Sigmans (NL), Greeves; 5. Jan Keizer (NL), HVA; 6. Jan Roessink (NL), HVA; 7.Harrie Driessen (NL), CZ; 8. Sven Lindström (S), HVA; 9. Harrie Vromans (B), HVA; 10. Henk Knuiman (NL), CZ; 11. Stef van der Sluis (NL), Bultaco; 12. Sören Lodal (DK), CZ; 13. Peter Willems (NL), HVA; 14. Jo Hoefman (NL), Maico; 15. Herman van Hoegee (NL), Greeves; 16. Wiebe Plötz (NL), HVA; 17. Brord Haaker (NL), CZ; 18. Frits Selling (NL), Greeves; 19. Henri Everts (B), Greeves; 20. Chris Hors field (GB), Metisse; 21. Vic Allan (Schotland), Greeves; 22. Keith Hickman (GB), BSA; 23. Oby Hiemstra (NL), HVA; 24. Hans Hanson (S), HVA; 25. Leif Ake Olsson (S), HVA; 26. John Hemmingsen (DK), CZ.