België wint interland tegen Nederland in Gemert1 maart 1970Eerste grote optreden van onze internationale crossers, zoals ieder jaar gebruikelijk, in de interland tegen onze zuiderburen. In 1970 nog niet wat iedereen er eigenlijk van verwachtte: een wedstrijd van de sterkste teams tegen elkaar. Opnieuw vond de Belgische bond het nodig om op dezelfde dag in eigen land een cross te organiseren met internationaal karakter, zodat ook nu weer de kopstukken van onze zuiderburen de grote afwezigen waren. Joel Robert, Roger de Coster en Jef Teeuwissen stonden in Schaffen aan de startmeet om Zweden en Engelsen de zege te bekampen. Alleen Sylvain Geboers en Jaak van Velthoven van het edele vijfmanschap waren noordwaarts getogen om onze oranjezonen, die allemaal wel van de partij waren, te bestrijden. Eigenlijk maar goed ook, want ondanks een gehavend team van de Belgen kregen de Nederlanders het aan de broek. Misschien is het beter als organisator Ties Reybroek en zijn mannen eens een echte internationale cross organiseren met Zweden en Engelsen. het verhaal dat er niet voldoende geld in kas is na slechte wedstrijden door de regen gaat niet meer op. Maar liefst 12.000 toeschouwers omzoomden de Limbra-weide in het kerkdorp Elzendorp. Aantallen, welke maar door weinig internationale crossen gehaald worden.
Het venijn van de Belgen zat eigenlijk in het junior team; daar beschikken ze over een aantal mannen, die zeker de opvolgers van de grote vijf gaan worden. Een Désiré Hufkens en een Verstaen geven onze jongens gewoon geen kans; alleen de Fries Piet Rodenburg en Freddie Makkink waren enigszins in staat het Belgische geweld te volgen. De voorsprong die de Belgen hier behaalden, kon niet meer teniet gedaan worden door zeges bij internationale en zijspannen. Onbedreigd won de nog onbekende Alois de Kort de zijspanwedstrijd voor favoriet gewaande Broer Dirkx; ook de meervoudige Belgische kampioen Leon Liekens kwam er niet aan te pas. Weliswaar nam de Valkenswaardse kastelein in de eerste manche de leiding, maar de verrassende De Kort bleef in zijn spoor; de Norton Wasp was beduidend sneller dan Broer's Hedlund en halverwege sloeg de Belg dan ook genadeloos toe. Op de grasweide voor de jurywagen nam hij de leiding om met ruime voorsprong te winnen. In de tweede manche nam Alois van start af de kop om deze niet meer af te staan. Leon Liekens in tweede positie zorgde ervoor, dat noch Broer Dirkx noch onze kampioen Jan ten Thije de aanval op zijn leidende landge­noot konden inzetten. Vier ronden voor het einde kon Broer er eindelijk langs komen, maar de voorsprong van De Kort was te groot om er nog iets aan te kunnen doen. Liekens had teveel krachten verspeeld en dat kostte hem ook nog de derde plaats in het eindklassement aan de gebroeders Ten Thije, terwijl Dick Muller ook bijna zijn kans schoon zag. Vastlopers beheersten de strijd bij de 500 internationale; Karsmakers had er na twee ronden al één, nadat hij het veld van start af had aangevoerd. Peter Willems nam de koppositie op grandioze wijze over; de IJsselsteiner lijkt te zijn doorge­broken en we zullen nog veel van hem horen. Maar lang bleef Peter niet aan de leiding; een vastloper in de zevende ronde deed hem duikelen naar de vierde plaats, op welke hij zijn Husky pruttelend naar de finish bracht. Frans Sigmans was in de derde versnelling van start gegaan en dat betekende dat Frans van de elfde plaats terug moest komen. Het werd een tweede plaats, want de formidabele Jos Vermeeren, leider na de vastloper van Willems, kreeg de Greeves-rijder niet meer te pakken. Gerrit Wolsink stuurde zijn Husqvarna daarachter naar een keurige derde plaats vóór Willems en van der Sluis.

In de tweede manche maakte Sigmans aanspraak op de eindoverwinning door van start af de kop te nemen; in de regen bouwde Frans een kleine voorsprong op, maar een vastloper deed alle hoop vervliegen. Ook de Suzuki van Geboers liep vast, nadat hij dit ook al in de eerste reeks had gepresteerd. Zo kwam Vermeeren opnieuw aan de kop met Wolsink op zijn huid; voor Gerrit was de strijd in de zevende ronde echter afgelopen, toen zijn Husky zonder vonkjes kwam te staan. Willems was niet gestart in de tweede manche en dat betekende dat Walter Baeten naar een tweede plaats in de eindrangschikking kon doorstomen achter Vermeeren. Van der Sluis werd voor Nederland nog derde. Met 435 tegen 462 punten namen de Belgen de Emiel van den Brande Trofee mee naar het zuiden en dat betekende een ernstige aderlating voor de Nederlandse inters.

JUNIOREN 500 CC:
1 D. Hufkens (B), HVA; 2. S. Verstaen (B), HVA; 3. P. Rodenburg (NL), CZ; 4. J. Verhaegen (B), HVA; 5. K. Helsen (B), CZ; 6. R. Vermeeren (B), CZ; 7. F. Makkink (NL), HVA; 8. L. Berekmans (B), HVA; 9. J. Wentink (NL), Maico; 10. B. IJ ff }NL), CZ; 11. A. Jansen (NL), CZ; 12. M. Westerbaan (NL), HVA; 13. F. Put (B), HVA; 14. A. Hoes (B), CZ; 15. L. v. Velthoven (B), HVA.

INTERNATIONALEN-ZIJSPAN:
1
Alois de Kort (B), Norton Wasp; 2. Broer Dirkx (NL); HeJlwïd; 3. Jan ten Thije (NL), BMW; 4. Leon Liekens (B), Matchless; 5. Dick Muller (NL), BMW; 6. Dick Gijsbertsen (NL), BMW; 7. George van Tilt (B), Norton; 8. Joop Kruisinga (NL): Metisse; 9. Willy van der Linden (NL), BSA; 10. Marcel Lazard (B), Triumph; 11. Bennie Braakhekke (NL), Triumph; 12. Ben van de Goorbergh (NL), BSA; 13. Pierre Borns (B), BSA; 14. Frans Smits (B), Triumph.

INTERNATIONALEN 350-500CC:
1. Jos Vermeeren (B), CZ; 2. Walter Baeten (B), Maico; 3. Stef van der Sluis (NL), Bultaco; 4. Pierre Karsmakers (NL), CZ; 5. Frits Selling (NL), Greeves; 6. Ronny Poelmans (B), HVA; 7. Bennie de Win (B), HVA; 8. Jan Keizer (NL), HVA; 9. Jo Roelofs (NL), HVA; 10. Jos de Wit (B), CZ; 11. Wiebe Plötz (NL), HVA; 12. Frans Sigmans (NL), Greeves; 13. Gerrit Wolsink (NL), HVA; 14. Peter Willems (NL), HVA; 15. Jos Hermans (NL), HVA.