Robert treurt niet om zege van Geboers 
(Van onze sportredactie)
Van Joel Robert mocht het. Met een ontspannen glimlachje op het door zand en zweet besmeurde gelaat keek hij naar uitbundige supporters met gele petjes.
Die petjes droegen de naam van Sylvian Geboers.
De erekrans die hun favoriet gistermiddag op het Prikkedam circuit was voorbehouden torsten de feestende Belgen juichend met zich mee door het rennerskwartier.
Joel Robert, de huidige wereld kampioen in de 250 cc-klasse bij de motorcrossers, gunde zijn landgenoot deze triomf.
Zijn tweede in een Grand Prix, waardoor Geboers zijn voorsprong op Robert in de strijd om de wereldtitel nu tot 22 punten heeft vergroot.
En dat terwijl de oogst van Grote Robert gisteren nabij het Friese Makkinga nul-komma-nul was.
Een aantal buitelingen in onvervalst Nederlands zand was hiervan de oorzaak geweest.
Maar Joel Robert maakte zich geen zorgen.
Hij stelde simpel: “Volgende week komt Frankrijk... "
Een van z'n mecaniciens verduidelijkte: “Joel heeft al vier Grand-Prix-races gewonnen.
Tenslotte tellen alleen de zeven beste resultaten van de twaalf Grand-Prix-wedstrijden.
En er komen nog genoeg."
Inderdaad lijken de papieren voor Joel Robert nog steeds het gunstigst te liggen.
Natuurlijk, de 130 fanatieke aanhangers van Sylvian Geboers die met bussen en auto's hun idool door heel Europa volgen, willen daarvan niet weten.
Hoewel Geboers gisteren pas zijn tweede zege in een Grand Prix behaalde.
De voorsprong op Robert bemachtigde hij evenwel zodat zijn rivaal tot dusver aan een minder aantal wedstrijden heeft deelgenomen.
Belgisch In elk geval zal de strijd om de wereldtitel bij de 250-cc-ers een Belgisch onderonsje worden.
Robert, De Waal of Geboers, de Vlaming. “Nou, en als Robert wint dan juichen we ook", verkondigde een Geboers-supporter.
Van een vijandige rivaliteit viel geen spoor te ontdekken.
Verre van dat zelfs, want in de pauze tussen de beide manches kwam Sylvian Geboers medelevend bij Robert informeren hoe het met zijn rugblessure gesteld was. “Straks wil ik er weer bij zijn,", meldde de wereldkampioen toen, die zich half onder z'n auto languit in het gras had neergevlijd.
Sylvian Geboers heeft het geweten.
Al duurde het optreden van de wereldkampioen ook in die tweede rit maar kort. Want onmiddellijk na het oorverdovende vertrek dat opnieuw tientallen meters hoge stofwolken veroorzaakte en van veraf een bosbrand suggereerde, joeg een rijder ver voor de compacte meute uit: Joel Robert. Grote klasse "Hij wil zo graag laten zien dat hij de ware kampioen is", vertelden zijn helpers. Vier ronden lang etaleerde Robert zijn grote klasse.
Een stekende pijn in z'n rug noopte tot 'n vroege aftocht.
Apploudisserende fans van Geboers begeleidden hem! Sylvian Geboers zelf voelde zich intussen volledig op zijn gemak.
Voor zover dit dan op een voortjagende motorfiets in een heuvelachtig terrein mogelijk is. Voor Sylvian Geboers, de pientere, was het slechts zaak om zich in het voorste gelid te handhaven en de Zweed Olie Pettersson achter zich te houden.
Dat de ongevaarlijke Fin Mikkola de tweede manche tenslotte royaal won, deerde hem niet.
Pettersson, die zich in de eerste manche al vernederd gevoeld moet hebben toen Geboers hem uitgekiend in de voorlaatste ronde de zege ontnam, was gedwongen het hoofd te buigen voor de rossige Belg. Klok beslist En dan waren er in het spoor van de Belg en de Scandinaviërs twee Nederlanders die zwoegden om een plaatsje op het erepodium: Pierre Karsmakers en Frans Sigmans.
Het werd stuivertje wisselen: Karsmakers werd in de eerste manche derde en later vierde. Sigmans eindigde eerst als vierde en in de tweede rit als derde.
De chronometer moest hierdoor de beslissing brengen: Karsmakers kwam naast Geboers en Pettersson op het podium. Het publiek applaudisseerde, iedereen scheen tevreden. Geslaagd? Tenminste .... in hoeverre de Grand Prix in Makkinga in financieel opzicht een geslaagd evenement is geworden bleef in de stofwolken gehuld. Voorzitter Santin van de organiserende Motorclub Ooststellingwerf meldde: ..We zullen er met zo'n vijftienduizend toeschouwers ongeveer uitspringen.
"En er zijn er dacht ik wel twintig duizend" voegde hij er optimistisch aan toe. De opvattingen liepen wat dit betreft wel sterk uiteen.
Een aantal ingewijden hield het op 8 a 9000 en voegde er aan toe: "Hier moet dik geld bij. . . ." De uitslagen: Grand Prix 250 cc, eerste manche: 1. Geboers (Belg.); 2. Pettersson (Zwe); 3. Karsmakers (Ned.); 4. Sigmans (Ned.); 5. op een ronde Roessink (Ned.). Tweede manche: 1. Mikkola (Finl.); 2. Geboers, 3. Sigmans; 4. Karsmakers, 5. Pettersson. Eindstand: 1. Geboers, 2. Pettersson; 3. Karsmakers; 4. Sigmans, 5. Roessink, 6. Ton van Heugten, 7. Wiertz (Belg.); 8. Palm (Zwe); 9. Vehkonen (Finl.), 10. Driessen (Ned). Junioren 500 cc: 1. Jan van Beek(Zelhem); 2. Broer Wakker (Nw. Dordrecht); 3. Frans Karsmakers uit Aalst.

De stand om het wereldkampioenschap 250cc luidt na de Grand Prix in Makkinga:

1. Geboers 82 pnt.
2. Robert (Belg.) 60 pnt
3. Konecky (Tsj.sl.) 38 pnt.
4. Hallman (Zweden) 32 pnt.
5. Wierts (Belg.) 28 pnt.