Rijden om en tussen de vennen, zo loopt het parcours in Bakel. De rijders op de foto zijn: (in volgorde) Frans Sigmans, Haaker, v. d. Boomen en Sevink.

MOTOCROSS BAKEL

Frans Sigmans won thuis!

Wie anders dan Frans Sigmans zou het meest in aanmerking komen om de hoofdschotel van de crossmiddag in Bakel te winnen? Er zijn maar enkele rijders van het kaliber van Frans Sigmans, en van die enkelen was deze middag alleen Jo Lammers aanwezig. Maar Jo heeft vaker met pech dan met zijn rivalen af te rekenen, en zo verging het hem deze middag ook weer. Toen dat voor het eerst gebeurde in de tweede manche (val na een springschans) bleef er geen serieuze bedreiging voor Franske over, alleen pech kon ook de Bakelse coureur nog van de overwinning houden. Jo Lammers raakte trouwens ook in de tweede manche nog bij een val betrokken (buiten zijn schuld), maar op dat moment was hij al kansloos.

In de eerste manche zag het er toch even naar uit dat Frans er niet in zou slagen om voor eigen publiek een overwinning te behalen. Frans lag na de start op de tweede plaats, zakte zelfs terug naar de derde plaats toen Jo Lammers hem passeerde, en had erg veel moeite om het tempo aan de kop te volgen. Henk Knuiman, die twee ronden lang het veld aanvoerde na een zeer sterke start, liet zich zo maar niet passeren; pas in de vijfde ronde kon Frans hem pakken, maar inmiddels had Jo Lammers al een voorsprong opgebouwd. Naarmate de manche vorderde kwam Frans er beter in en enkele ronden voor het einde pakte Frans toch de eerste plaats voor Jo Lammers en Peter Willems.

De tweede manche was minder interessant. Frans Sigmans nam meteen de leiding en stond die niet meer af. Jo Lammers zat hem bijna vijf ronden achter de broek, maar kwam toen verkeerd uit voor een springschans wat in een val resulteerde. Daarna moest Frans nog wel behoorlijk hard rijden om de opkomende ster Willems van zich af te houden, maar dat lukte best. Henk Knuiman ging ook deze manche prima; na een slechte start haalde hij op tot de derde plaats.

De derde en laatste manche tenslotte had een vreemd verloop. Frans Sigmans had geen beste start, maar zat toch nog voorin het veld wat zijn geluk was. Na nauwelijks een halve ronde afgelegd te hebben kwam namelijk Frank den Edel ten val, meteen na een bultje. Geen van de volgende rijders kon dat zien en dus schoven ze op elkaar; Martin v. Heugten, Albert de Wit, Stef v.d.Sluis en . . . Jo Lammers. En daaronder lag de arme Frank den Edel. Hij kwam er gelukkig met slechts enkele kleine wondjes af. Er waren trouwens opmerkelijk veel valpartijen op deze warme middag; eenmaal moest zelfs de ziekenwagen in actie komen, maar werkelijk ernstige valpartijen deden zich gelukkig toch niet voor.

De manche eindigde natuurlijk in een overwinning voor Frans Sigmans vóór Eggens en Wassink. Wassink lag zelfs lange tijd op de tweede plaats, maar verloor die toen hij eventjes met motor en al ging pootjebaden in een van de vele vennen langs het circuit!

Twee manches van de 50 cc junioren werden gewonnen door de frêle Jan v.d.Brom, maar één manche liep volledig uit de hand doordat hij en zijn helpers het machientje met geen mogelijkheid aan de praat kregen. Uitstel van de start mocht niet baten, en dus werden de kampioenskansen van Jan v.d.Brom een stukje kleiner. De overwinning ging nu naar Willie Verstegen die in de manches een derde, een eerste en een tweede plaats behaalde.

De zware junioren reden in twee manches om een klassering. Jan v. Beek schreef zijn zoveelste victorie op zijn successenlijst door beide manches royaal te winnen. Beide malen werd Frans Karsmakers tweede en Elting derde zodat de telling voor de plaatsen op het ereschavotje in hei geheel geen probleem opleverde.

G. v. d. Beek

UITSLAGEN:

Klasse junioren 50 cc: 1. Willie Verstegen. Nuland Kreidler; 2. Wim Hellemons, Bergschenhoek 3. Segent Langeweg, Zevenbergen Zundapp: 4. Kees in ’t Veld, Holwijk: 5. Jan van de Brom, Amersfoort, Sachs: 6. Meeuwis de Lint, Zevenbergen, Zundapp: 7 Kees de Jong, Bleiswijk. H/spec.: Henk Hoekman, Oud-Leusden A.H.S.: Jan Donker, Driebergen, Zundapp: 10. Albert Hoekman: 11. Struyk, Bergschenhoek, Kreidler.

Klasse junioren 500 cc: I. J. v. Beek, Zelhem, CZ; 2. F. Karsmakers, Aalst, CZ; 3. R. Elting, Zutphen, Maico; 4. M. Westerbaan, Dedemsvaart; ‘5. G. Knuiman, Wijchen, CZ; 6. H. v. Peer, Bilthoven, Maico; 7. G. Boekhorst, Arnhem, Bultaco; 8. H. Popken, Assen, Husqvarna; 9. W. Anker, Stolwijk, CZ; 10. M. v. Donselaar, Nijmegen; 11. Tonni Rouw, Wijchen, CZ; 12. Harm Dernoed, Arnhem, CZ; 13. B. Wakker, Nieuw Dordrecht, Husqvarna; 14. H. Heystek, Klundert; 15. Boy Wassink, Arnhem, Husqvarna.

Klasse senioren 500 cc: 1. Frans Sigmans, Bakel, Husqvarna; 2. Henk Knuiman, Wijchen, CZ; 3. Peter Willems, IJselstein, Husqvarna; 4. Stef v. d. Sluis, Arnhem, Bultaco; 5. H. Polsvoort, Lochem; 6. B. Haaker, Badhoevedorp, CZ; 7. J. Sevink, Doetinchem” Husqvarna; 8. J. Eggens, Westerbork, Husqvarna; 9. H. Wassink, Doetinchem, CZ; 10. O. Hiemstra, Marum, CZ; 11. H. Bel, Vianen, Husqvarna; 12. M. Wassink, Arnhem, Husqvarna; 13. R. v. Laar, Dieren, CZ; 14. T. Streppel, Eerbeek, Lindström; 15. F. den Edel, Gouda, CZ.