250CC GRAND PRIX MAKKINGA

SYLVAIN GEBOERS STEVIGER IN HET ZADEL!

Het Nederlandse contingent rijders had het niet beter kunnen treffen! Het stof, zand en knippen van het vrij korte circuit Prikkedam speelde de Hollandse zandhazen, zoals men in het buitenland zegt, duidelijk in de kaart, zoals blijkt uit de uitslag van de 250 cc motocross G.P., die zondag onder zeer warme en zeer stoffige omstandigheden in Makkinga verreden werd. Daarmee is overigens niets ten nadele gezegd van onze Nederlandse jongens,die zich voor meer dan 100 procent inzetten voor een hoge klassering, maar zij waren op dit zware zandcircuit qua ervaring duidelijk in het voordeel en reden bovendien een thuiswedstrijd. Het aantal pechgevallen en uitvallers onder de buitenlandse cracks was opmerkelijk groot. Joel Robert had bepaald zijn dag niet in Makkinga, want in de eerste manche kwam hij twee maal ten val, de eerste maal bij de start, welke enorme, inktzwarte stofwolken veroorzaakte, de tweede maal tijdens zijn inhaalrace, maar toen was het ook goed raak. De fabrieks CZ sloeg dwars in de talloze zandknippen en wierp zijn berijder met enkele fraaie salto’s in het aardse slijk, waarop Robert ontmoedigd het rennerskwartier opzocht. Na in de tweede manche enkele ronden een one-man-show te hebben weggegeven - “Mensen, ik ,ben (nog) de wereldkampioen” - nokte hij zonder aanwijsbare oorzaak voor de tweede maal af. Ach, waarom zou hij ook. Puntjes zaten er voor hem niet meer in en met de centjes zit het wel goed! Of het publiek zich met zijn zienswijze kan verenigen valt te betwijfelen.

1e manche: Olle Pettersson bijzonder snel! Hoewel de 250 cc eencilinder Suzuki op harde circuits beter tot zijn recht komt, spotte Olle Pettersson met alle reputaties door als een raket van de meute vandaan te trekken bij de start. De Japanse fabrieksmachine was duidelijk sneller weg op het startveld en dat bleek vanwege de enorme stofontwikkeling een geweldig voordeel te zijn. Sylvain Geboers, die als laatste aan de start verscheen doordat de CZ bij het aantrappen verzopen was, liet zich niet ontmoedigen niet door het feit dat hij als leider op de ranglijst voor het wereldkampioenschap hierdoor op de tweede rij moest starten, en niet door de enorme stofwolken, waar hij moedig en snel doorheen ploegde. Pettersson kwam in de eerste ronde door met een lichte voorsprong op Anidy Roberton, die een experimentele AJS bereed, Frans Sigmans, jawel, Karel Konecny, Bengt Arne Bonn, de sterke Zweed, Uno Palm, wéér een Nederlander, Pierre Karsmakers, en daarachter de snel opgeklommen Sylvain Geboers, de sterke Belg die momenteel zijn ploeggenoot Joel Robert duidelijk naar de kroon steekt!

Achter de kopgroep zagen wij meer sterke Nederlanders. Harry Driessen kwam door als negende, Jan Roessink als veertiende met daarachter op de 18e en 20e plaats Wiebe Plötz en Jo Roelofs. Beide laatste zou het niet zo best vergaan in de eerste manche: Wiebe kreeg last van een oude knieblessure en moest opgeven, terwijl Roelofs naar het rennerskwartier moest door een gebroken ketting. Lammers moest geheel verstek laten gaan door enkele gekneusde ribben, opgelopen in Markelo.

Pettersson stuurde de Suzuki bekwaam en snel en wist al snel een gat te slaan. Roberton kon dit geweld niet bijbenen en viel terug, waardoor Sigmans de tweede plaats pakte. In 40 minuten plus twee ronden kan echter veel gebeuren, want in de achtste ronde kwam Bengt Arne Bonn sterk opzetten ‘met Geboers in zijn kielzog, waartegen Frans geen verweer had. Ook Bonn had echter halfweg de race zijn kruit kennelijk verschoten, terwijl Pierre Karsmakers er juist lekker inkwam, want met Pettersson nog steeds op een veilige eerste plaats en Geboers op circa 50 meter daarachter, kwam Pierre in de twaalfde ronde plotseling door als derde man voor Bonn en Sigmans, die de Zweed enkele ronden later ook het stof van zijn achterwiel zou laten proeven. De goed inhalende Robert was toen al lang en breed in het rennerskwartier verdwenen, maar de Nederlandse knapen draaiden goed door. Harry Driessen en Jan Roessink hielden elkaar gezelschap bij hun gestage opmars, terwijl Ton van Heugten moedig doorzette van de 25e plaats naar een uiteindelijke zevende plaats achter de verrassend als vijfde eindigende Jan Roessink en zesde man Bengt Arne Bonn. Driessen legde beslag op de 10e plaats. Frits Selling had het na een slechte start zeer moeilijk in het stof van zijn 29 voorgangers, maar na ruim drie kwartier rijden zag Frits zijn doorzetten beloond met een 13e plaats.

Olle Pettersson leek tot in de voorlaatste ronde zeiker van de mancheoverwinning, maar het eindschot van Geboers bleek zo machtig, dat Pettersson, die kennelijk in ademnood kwam zich plotseling gewonnen gaf. De meervoudige ex-wereldkampioen Torsten Hallman schitterde door afwezigheid, buiten zijn schuld overigens, want de Zweed heeft in ernstige mate last van zijn oude rugblessure, die door rust genezen moet. Een telegram van de Zweedse motor bond meldde op het laatste ogenblik zijn afschrijving.

STAND WERELDKAMPIOENSCHAP MOTOCROSS  De tien best geklasseerde rijders in Grand Prix met crosses en wegraces worden volgens het F.I.M. reglement punten toegekend, die meetellen voor de klassering in wereldkampioenschappen. De punten voor de winnaar en met de tiende zijn aflopend als volgt: 15-12-10-8-6-5-4-3-2-1. Tot nu toe zijn verreden de 250 cc motocross G.P. ‘ Spanje, Zwitserland, Joegoslavië, Tsjecho-Slowakije, Polen, West-Duitsland en Nederland. Er volgen nog vijf G.P. w strijden, met name die van Frankrijk, Engeland, Zweden, Finland en Rusland, in totaal dus twaalf, waarvan de zes beste resultaten beslissend zijn.

E- CH- YU- CS- PL- WD- NL  

1.  S. Geboers CZ 6 12 12 15 12 10 15

2.  J. Robert CZ 15 15 15 - 15 - -

3. K. Konecny CZ - 8 6 12 - 12 –

4. O. Pettersson Suzuki - - 5 10 8 - 12

5. T. Hallman HVA 8 4 10 - 10 - -

6. M. Wiertz Bultaco 12 1 - 3 - 8 4

7. Stodulka CZ 4 - 8 6 1 6-

8. L. ShJnkarenko CZ - 3 4 4 5 - -

9. A. Roberton AJS 5 2 - 8 - - -

10. A. Weil Maico - - - - - 15 –

11. Z. Stmad CZ - 6 - 2 - 5-

12. K. Vehkonen HVA - 10 - - - - 2

13. D. Rickman Bultaco 10 - - - -

14. P. Karsmakers CZ - - - - - - 10

15  Roessink HVA - - - - - 3 6

16. B. A. Bonn HVA - - 2 - 6 - -

17. H. Mikkola HVA - 5 3 - - - -

18  F. Sigmans HVA - - - - - - 8

19. G. Moisseev CZ 3 - - - 4 - -

20. M. Halm CZ - - - 5 - - -

21. T. v. Heugten CZ - - - - - - 5

22. V. Kavinov CZ - - 1 –

23  A. Bauer Maico - - - - -

24. U. Palm HVA - - - 1 - - 3

25. M. Combes HVA 2 - - - - - -

26. G. Rahier Ossa - - - - 2 - -

27. Alrd AJS - - - - - 2-

28. Sanchez Bultaco 1 - - - - - -

29. Lodel CZ - - - - - 1-

30. H. Driessen CZ - - - - - - 1

2e manche: Tactische race van Sylvaln Geboers Het openingsvuurwerk kwam in de eerste vier ronden van Robert, die met een honderdtal meters voorsprong Geboers, Pettersson en de Fin Vehkonen (in de e manche na een sterk begin teruggevallen) zorg voor dartelde aan de kop. Na vier rondjes kreeg waarschijnlijk dorst, want hoewel de CZ geen klapje te, zagen wij een toneelspelende Robert in het rennerskwartier verdwijnen. Geboers nam de leiderstrui van zijn ploegmakker over maar werd heftig aangevallen.Vehkonen, die zelfs een ronde aan de leiding lag, maar toen in moeilijkheden kwam en terugviel. Zijn landgenoot Mikkola nam zijn taak echter bekwaam over stootte definitief door naar de kop, maar doordat Mikkola in de eerste manche uitgevallen was maakte Geboers over deze majesteitsschennis niet al te druk.Ook tweede plaats betekende de eindzege voor hem in het totaalklassement, wat hem de zo welkome 15 kampioenspunten opleverde ter versterking van zijn leiderspositie op de ranglijst voor het wereldkampioenschap.

Minder goed verging het Pettersson, die zich te veel leeg gereden had in de eerste manche en daarvan nu de wrange vruchten moest plukken. Zowel Sigmans als Karsmakers, die onderling stevig aan het bakkeleien waren wie ditmaal snelste Nederlander zou worden, staken hem halfweg de race voorbij en dat betekende weer, dat zij met gelijk puntenaantal zouden eind en de stopwatch dus de beslissing moest brengen.Pettersson wist het gat echter vrij klein te houden in de tweede manche, waardoor het voordeel van de tijd een verdiende tweede plaats opleverde vóór derde: en beste Nederlander, Pierre Karsmakers.

De andere oranjehemden waren ook in deze manche vrijwel allen voorin te vinden. Jan Roessink reed zeer sterk naar een zevende plaats in deze manche, gevolgd door Ton van Heugten, Uno Palm, Jo Roelofs, Marcel Wiertz en Harry Driessen. Maar liefst vier Nederlanders bij de eerste zes, een prestatie waarmee zij een middenmootplaats op de wereldranglijst verwerven.

Coen Verb.

UITSLAGEN GRAND PRIX TE MAKKINGA

Internationalen 250 cc: 1. Sylvain Geboers, België, CZ, 3 punten; 2. OlIe Pettersson, Zweden, Suzuki, 7 p. (tijd 92.33,0); 3. Pierre Karsmakers, Nederland, CZ, 7 p. (93.11,7); 4. Frans Sigmans, Nederland, Husqvarna, 7 p. (93.54,0); 5. Jan Roessink, Nederland, Husqvarna, 12 p.; 6. T. v. Heugten, Nederland, CZ, 15 p.; 7. Marcel Wiertz, België, Bultaco, 19 p.; 8. Uno Palm, Zweden, Husqvarna, 20 p.; 9. Kalevi Vehkonen, Finland, Husqvarna, 21 p.; 10. Harry Driessen, Nederland, CZ, 22 p.; 11. Stig Pettersson, Zweden, Husqvarna, 24 p.; 12. Roger Smestad, Noorwegen, Husqvarna, 25 p.; 13. Frits Selling, Nederland, CZ, 27 p.; 14. Heikki Nikkola, Finland, Husqvarna, 30 p.; 15. Bengt Arne Bonn, Zweden, Husqvarna, 31 p.; 16. Jo Roelofs, Nederland, Husqvarna, 33 p.; 17. Sferre Haugerud, Noorwegen, Husqvarna, 35 p. (93.59,3); 18. Martien van Heugten, Nederland, Husqvarna, 35 p. (94.29,6); 19. Ferenc Simon, Hongarije, CZ, 35 p.; 20. Zolenek Strnad, Tsjechoslowakije, CZ, 39 p.; 21. Sandor Tecsy, Hongarije, CZ, 42 p.; 22. Andy Roberton, Engeland, AJ’S, 43 p.; 23, Jyrki Storm, Finland, Husqvarna, 45 p.; Ronnie Matthews, Ierland, CZ, 47 p. (29 ronden); 25. Soren Lodal Mortensen, Denemarken, CZ, 47 p. (25 ronden); 26. Jan van de Hoek, Nederland, Montesa, 48 p.; 27. Jiri Stodulka, Tsjecho-Slowakije, CZ, 50 p.; 28. Stef van de Sluis, Nederland, Bultaco, 51 p.

Junioren 500 cc: 1. J. v. Beek, Zelhem, CZ; 2. B. Wakker, Nw.- Dordrecht, Husqvarna; 3. F. Karsmakers, Aalst, CZ; 4. R. Elting, Zutphen, Maico; 5. H. Wemrnenhove, Zuidwolde, Husqvarna; 6. E. H. Aust, Nunspeet, CZ; 7. J. A. Wentink, Doetinchem, Maico; 8. O. Oostra, De Wijk, Husqvarna; 9. J. Flonk, Beetsterzwaag, Maico; 10. R. Bos, Amsterdam, BSA; 11. P. Rodenburg, Oldeboorn, CZ; 12. M. Westerbaan, Dedemsvaart, Husqvarna; 13. F. Makking, Eefde, Husqvarna; 14. G. W. J. Wassink, Arnhem, Husqvarna; 15. P. J. C. Cuypers, Valkenswaard, CZ; 16. M. v. Donselaar, Nijmegen, Bultaco; 17. J. Herder, Akkrum, CZ; 18. H. Popken, Assen, Husqvarna; 19. J. J. C. Heuvelmans, Valkenswaard, Husqvarna; 20. H. Bloem, Velp, CZ; 21. M. P. Varwijk, De Wilp, CZ; 22. A. IJbema, Gorredijk, Maico; 23. M. Folmer, De Wilp, Husqvarna.