EXTRA-NATIONALE MOTOCROSS IN AXEL

 

Voor de extra-nationale motocross, die zaterdag 15 juni in Axel verreden werd, had men de beschikking over een opgespoten terrein waarop door een bulldozer ter verhoging van de feestvreugde enige springschansen waren aangelegd. Het extra-nationale bestond uit de deelname van twee prominente Belgische crossers, Jos Vermeeren en Frans Slechten en de a1 even prominente Brit Chris Horsfield. Ze bonden de strijd aan met onze Nederlandse cracks, die weliswaar verzwakt waren door de afwezigheid van Jo Lammers en Frits Selling, die drukke bezigheden in het buitenland hadden - ze namen deel aan de Driedaagse in Isny als training voor de a.s.Zesdaagse - maar die toch sterk genoeg bleken om de buitenlandse gasten zo partij te geven, dat ze de eerste 5 plaatsen bezetten. De Engelse gast in de zijspanklasse won weliswaar de eerste manche, maar verdween in de tweede manche van het strijdtoneel. In de le manche van de zware senioren had Gerrit Wolsink aanvankelijk grootse plannen, maar halverwege nam Frans Sigmans het initiatief en de leiding over.

Wiebe Plotz plaatste zich als derde, Harry Driessen werd vierde en als vijfde eindigde Jos Vermeeren.

In de 2e manche wederom Sigmans als winnaar, maar de tweede plaats was nu voor Jan Keizer, Plotz werd opnieuw derde en na een gevecht nam Driessen de vierde plaats in voor Knuiman. Van de buitenlanders was Frans Slechten de best geplaatste, hij werd 7e. Jan Keizer en Harry Driessen gaven aanvankelijk de toon aan in de 3e manche totdat Sigmans eerst Driessen passeerde en twee ronden voor het eind ook Jan Keizer het nakijken gaf. Plotz nam nog even zijn kans waar om Driessen naar de vierde plaats te verwijzen, maar deze kwam terug en werd toch nog derde.

Bij de zijspannen zoals reeds gemeld één overwinning voor Dave Treleaven na strijd met Joop Kruisinga, die later ook door Broer Dirkx gepasseerd werd. De 2e manche won Kruisinga, waardoor Broer en Joop met gelijk aantal punten eindigden, maar Broer door snellere totaaltijd de Winnaar werd.

Uitslagen:

 

500 cc: 1. F. Sigmans, Husqvarna; 2. W. Plotz, Husqvarna; 3. H. Driessen, CZ; 4. J. Keizer, Husqvarna; 5. H. Knuiman, CZ; 6. F. Slechten, CZ; 7. H. Vels, CZ; 8. P. v. Heugten, Husqvarna; 9. A.de Wit, CZ; 10. J. Vermeeren,  Husqvarna; 11. J. Jansen CZ; 12. Chr. Horsfield, Villiers.

 

Zijspanklasse: 1. Br. Dirkx, BSA; J. Kruisinga, Triumph; 3. D. Gijsbertsen, BMW; 4. R. Lubbers, BSA; 5. B. Snijder, Lito; 6. R. Drewes, Matchless; 7. Uijtdewilligen, BSA; 8. D. Treleaven, Triumph; 9. H. Hilderink BSA.

 

250 cc Junioren (alleen Zeeuwen): 1. Heistek, Husqvarna; 2. D. de Kinder, Husqvarna; 3. de Kam; 4. Kijn, BSA; 5. J. Kodde; 6. Visser; 7. Berendsen, Maico; 8. W.Joosse, Maico.