Sigmans Snelste in St.Anthonis

Lammers fraaie 2e plaats in rook op

Maart 1968

De winnaar van de zijspanklasse, de Zweed Knut Rosqvist.

Velen van U zullen het zich nog weten te herinneren: het grote succes van vorig jaar in St. Anthonis, toen deze internationale krachtmeting op motocross-gebied eindigde in een drievoudige Nederlandse overwinning.

Frans Sigmans, Jo Lammers en Pierre Karsmakers stonden toen gedrieën op het erepodium.

Pessimisten zeiden toen, dat de Nederlandse jongens “gewoon mazzel” hadden gehad, en dat ze deze prestatie wel nooit meer zouden herhalen. Bovendien waren toen de Engelsen niet aanwezig; als die meedraaiden, zou de uitslag er wel anders uitzien, aldus dezelfde pessimisten.

Hoe stonden we er deze keer voor? Een van de grote drie, Pierre Karsmakers, kon de Nederlandse kleuren niet verdedigen, omdat hem en Frits Selling, onze vierde man van vorig jaar, door de KNMV een startverbod was opgelegd, wegens ongeregeldheden bij de wedstrijd in Raalte, een week tevoren.

Frans Sigmans en Jo Lammers als topmensen dus en wat hebben deze jongens gepresteerd? Welnu, Frans Sigmans was oppermachtig en won met groot overwicht alle drie manches. Jo Lammers was tot enkele ronden voor het einde van de derde en laatste manche zeker van een 2e plaats in de eindrangschikking, maar kwam toen in aanraking met een toeschouwer, die zich te ver op de baan had begeven. Geen ernstige ongelukken, maar Jo kwam ten val en tot overmaat van ramp vloog zijn machine in brand. De wedstrijd was voor hem afgelopen….

De geschiedenis van vorig jaar heeft zich dus bijna herhaald; zelfs de grootste pessimisten onder de motocross-liefhebbers moeten er nu zo langzamerhand wel van doordrongen zijn, dat onze topmensen ook aan de internationale top zitten!

Bij de start van de eerste manche kwamen enkele rijders ten val, waaronder Jan Dirkx en de Engelsman Chris Horsfield. Alle gestrande rijders konden alsnog weer de strijd in, behalve Horsfield, die zijn sleutelbeen brak. Aan het eind van de eerste ronde kwam de Zweed Jan Johansson op kop door, echter danig op zijn hielen gezeten door Frans Sigmans. Ton van Heugten kwam als achtste door, maar Jo Lammers, van wie starten nooit zijn sterkste zijde is geweest, lag 15e....

Een ronde later had Frans de leiding, om die ook niet meer af te staan. Na een fantastische inhaalrace was Jo Lammers tot een vierde plaats gekomen, achter oud-wereldkampioen Jeff Smith, die van het geweld van Sigmans en Johansson niet terug had en nog bijna door Jo Lammers werd verrast. Ton van Heugten deed het ook geweldig en eindigde als vijfde.

In de tweede manche was het zowaar de Engelsman Vic EastWood, die de snelste start had, maar na een ronde had Frans Sigmans hem al van de leiding verdrongen. Vlak daarachter zaten Jo Lammers en Jan Johansson elkaar in de haren; Jo won dit duel en verwees bovendien Eastwood naar de derde plaats. Frans Sigmans en Jo Lammers dus aan de leiding en achter hun rug Eastwood en Johansson, die onderling een verwoed duel uitvochten, dat acht ronden duurde. Eastwood won dit duel met klein verschil; Smith kon er niet helemaal meer bij komen en werd vijfde. Ton van Heugten kwam in onzachte aanraking met een paaltje van de afzetting en liep een voetblessure op. Hij reed overigens uit, maar eindigde in de achterhoede.

Na de start van de derde manche was het zowaar Jeff Smith, die aan het einde van de eerste ronde op kop doorkwam, gevolgd door Johansson, Sigmans, Lammers en Ton v. Heugten! Ton kreeg toch weer veel last van zijn voetblessure en moest loslaten, maar na vier ronden had Frans Sigmans, die werkelijk ongenaakbaar was, de leiding weer veroverd en inmiddels had Jo Lammers Jeff Smith van de tweede plaats verdrongen!! De dubbele Nederlandse overwinning leek een feit en de supporters van Jo Lammers lieten bekend maken, dat ze hun idool een splinternieuwe Huskie cadeau zouden doen als hij inderdaad als tweede achter Frans Sigmans zou eindigen...

Het mocht niet zo zijn. Jo kwam in aanraking met een toeschouwer, die in zijn enthousiasme onze Nederlandse jongens aan te moedigen, zich op het circuit had begeven. Bij de val vloog zijn motor in brand en ging vrijwel geheel verloren. Hopelijk zullen de supporters nu met hun hand over hun hart strijken en hem alsnog een nieuwe machine cadeau doen. Voorlopig zit Jo in elk geval zonder.

Frans Sigmans dus in de bloemen, geflankeerd door Jan Johansson en derde man Jeff Smith. Deze gaf desgevraagd volmondig toe, dat de prestaties van Frans Sigmans en Jo Lammers zijn verwachtingen ver te boven waren gegaan.

In de pauze gaven Duitse jongetjes van zes a acht jaar een demonstratie zijspanrijden. Jazeker, op heuse zijspancombinaties, zij het dan aan hun bescheiden afmetingen aangepast en met een bromfietsmotor als krachtbron. Het was aandoenlijk om te zien, hoe deze peuters hier “hun” race reden. Het publiek leefde mee, als gold het een echte wedstrijd!

Een bijzonder sterk veld kwam aan de start in de zijspanklasse; er waren twintig combinaties uit zeven landen aanwezig. Onze oud- kampioen Cor van Heugten, die eerst plannen had om met de sport op te houden, was nu met een 600cc Hedlund en een flinke dosis strijdlust weer grote dringen van plan. Ook Broer Dirkx, die in Meyel een succesvolle come-back maakte

bij zijn debuut als zijspanrijder, was vol goede moed. Met de andere Nederlandse rijders, waaronder kampioen Jan ten Thije zouden ze het moeten opnemen tegen de Belgische kampioen Leon Liekens, de sterkte Zweed Knut Rosqvist en nog enkele sterke Engelse rijders. De Duitsers, Fransen en Zwitsers speelden geen grote rol, hetgeen ook niet werd verwacht.

De eerste manche begon met een prachtig kopduel tussen Cor van Heugten en Leon Liekens. Groot was ons enthousiasme, toen Cor de Belg van de leiding wist te verdringen en zelfs duidelijk uitliep. Toen halfweg de strijd Ben v.d. Goorbergh Liekens naar de derde plaats verwees was de vreugde in de Nederlandse gelederen compleet, maar drie ronden voor het einde verdween Cor uit de strijd.

Later bleek, dat hij reeds in het begin van de wedstrijd bij een kleine botsing met Liekens een polsblessure had opgelopen, die hem verder rijden steeds moeilijker en tenslotte onmogelijk maakte.

De Zweed Rosqvist, die niet zo’n beste start had, nam de leiding over. Ben v.d. Goorbergh behield op fraaie wijze zijn tweede plaats en Jan ten Thije deed het ook groots, door zowel van Tilt als Liekens achter zich te laten en als derde te eindigen. Steef van Heugten werd vijfde.

In de tweede manche was het Georges van Tilt, die gedurende een aantal ronden het veld aanvoerde, totdat Rosqvist hem van deze plaats verdrong. Ben v.d. Goorbergh, aanvankelijk in tweede positie, moest zowaar zijn meerdere erkennen in Broer Dirkx,in de eerste manche uitgevallen met een defecte versnellingsbak, maar nu in grootsen doen! Ben v.d. Goorbergh en Ben Snijder bezetten de derde en vierde plaats, nadat de laatste nog een persoonlijk duel had uitgevochten met de Engelsman John Turner. Steef van Heugten Tedde na het uitvallen van zijn broer Cor de eer, door zijn BSA wederom naar een keurige vijfde plaats te sturen. Jan ten Thije draaide zijn BSA stuk en eindigde in de achterhoede.

Bloemen dus voor de Zweed Rosqvist, die evenwel een kleine teleurstelling moest verwerken, toen bleek dat de mensen van de geluidsinstallatie het Zweedse volkslied niet konden vinden. Toch nog drie Nederlanders op de volgende plaatsen en dit was nog wel héél anders geweest, als Cor van Heugten, Jan ten Thije en Broer Dirkx niet zulk een domme pech hadden gehad. We kunnen met een gerust hart vaststellen, dat we er internationaal beter voor staan dan ooit, ook in de zijspanklasse!

De ruim 30.000 toeschouwers hebben kunnen genieten van fraaie wedstrijden en hoewel het guur weer was met een harde wind, lieten de Maartse weergoden zien dat ook dit wel erger had gekund. Twee minuten nadat de huldiging van de winnaars was afgelopen, brak er een enorme hagel sneeuw- en stormbui los, die het duizendkoppige publiek in paniek deed vluchten. De hele middag was het droog gebleven ....

NICO LANGENKAMP.

 

ST. ANTHONIS - UITSLAGEN: Internationalen, 350 - 500 cc:

1. Frans Sigmans                  Ned.                Hus

2. Jan Johansson                  Zweden            Cz

3. Jeff Smith                         Engeland         BSA

4. Mogens Rasmussen         Denemarken     Hus

5. Frans Slechten                 België              CZ

6. Ton van Heugten               Ned.                 Hus

7. Jo Lammers                     Ned.                 Hus.

8. Jan Keizer                       Ned.                 Hus.

9. Vic Eastwood                   Engeland          Bsa

10. Christ Hammargren         Zweden             Hus

11. Gerrit Wolsink                Ned.                 Hus.

12. Wolfgang Muller              Duitsland          Maico

13. Leon Martens                 België               Hus

14. Henk Knuiman                Ned.                 CZ

Zijspanklasse:

     1. Knut Rosqvist                    Zweden

     2. Ben v.d. Goorbergh            Ned.

     3. Steef van Heugten             Ned.

     4. Ben Snijder                       Ned.

5.  John Turner                      Engeland

6. Jan ten Thije                     Ned.

7. Arthul: Nuyts                     Belgie

8. Herbert Simon                   Duitsland

9. Georges Schwegler           Frankrijk

10. Willy Neumann                Duitsland

11.Broer Dirkx                       Ned.