Grand Prix 250cc Norg

                                                                                                                                    21 mei 1967

Bovenstaande foto is kenmerkend voor de aard van het circuit Norg. Tussen de heuvels en In het zand beslechten de Zweed Enquist, de Fin Jyrki storm, Frans Sigmans en de Rus Shinkrenko een kleine onenigheid over de volgorde

JOEL ROBERT WON DE ZESDE RONDE

Frans Sigmans goed voor de vierde plaats

De met spanning tegemoet geziene zesde ronde voor het wereldkampioenschap in de 250 cc klasse heeft niet gebracht, wat wij allen zo graag gezien zouden hebben: een Nederlandse jongen, onze Frans Sigmans, knokkend met wereldkampioenen als Torsten Hallman, Joel Robert en, Victor Arbekov. Zo hoog reikte het kunnen van “Franske” nog niet, maar de tengere Bakelse knaap heeft wèl bewezen tot de beste toprijders ter wereld te behoren! Een prachtige vierde plaats, die als Frans nog een verschil van 20 meter had weten weg te werken in de tweede manche, zelfs een eervolle derde plaats in de eindrangschikking had kunnen zijn! De in Grand Prix wedstrijden meer ervaren Zweedse rijder OlIe Pettersson zette hem echter in de tweede manche de voet dwars en hoewel Sigmans, na als één na laatste van het startveld te zijn verdwenen, hem zeer dicht wist te benaderen duurde de race enkele ronden te kort om ook de laatste meters te kunnen overbruggen.

In de eerste manche tastten de grootmeesters Hallman, Robert en Arbekov elkaars krachten af, waarbij Hallman zich nog juist de meerdere toonde van de Belgische ex-wereldkampioen, hoewel hij de adem van Robert voortdurend in zijn nek heeft kunnen voelen. Des te erger was het daarom, dat in de tweede manche Hallman uit de juiste koers raakte en daarbij zijn Huskie zodanig beschadigde, dat de race voor hem afgelopen was.

Ton van Heugten, winnaar van de 350-500 cc senioren, in vogelvlucht

Robert na Norg koploper wereldkampioenschap met 32 punten!

Eerste manche met klein verschil voor Hallman. De start van de eerste manche gaf reeds direct de nodige sensatie. De massasprint over het gladde startveld naar de venijnig doorzettende linker bocht leverde voor de snelle starters weinig problemen op. In het gedrang ging een viertal rijders onderuit, te weten de Duitsers Wolfgang Eiszner en Dieter Kley, de Tsjech Karel Konecny en de man, die de laatste maanden razendsnel omhoog geklommen is, de Zweedse crack OlIe Pettersson. De Zweed bleek evenwel uit het goede, keiharde cross-hout gesneden te zijn, krabbelde snel overeind en zette verbeten de achtervolging in op de rest van het veld, dat reeds ergens in de bochtige, zanderige en heuvelachtige gedeelten in de bossen vertoefde. Vertoeven is misschien niet helemaal het juiste woord, want bij de eerste doorkomst zaten de rijders nog zo compact opeen, dat het één massaal gevecht genoemd kon worden. Hallman liet zijn Huski als eerste over de springschansen snerpen, op de voet gevolgd door Arbekov, Willamowski, Petehkov, Yakovlev en pas daarachter volgde de gele trui van Joel Robert. Vóór Hallman in het bos verdween, zag hij nog net kans over zijn schouder te kijken, recht in het weinig goeds voorspellende gezicht van Victor Arbekov, die inderdaad de leiding voor twee ronden wist over te nemen. Robert voelde zich op de vijfde plaats echter geheel niet thuis en kwam dan ook snel naar voren om het gashandel te kruisen met de koplopers. Hallman voelde de dreiging van de Belgische crack in de rug, deed er nog een schepje bovenop en heroverde de kop in de vierde ronde, terwijl Robert in zijn bekende spectaculaire stijl Arbekov eveneens de achterkant van zijn CZ liet zien. Wereldkampioen Torsten Hallman werd een opgejaagde prooi voor Robert, die meer naast dan achter Torsten reed en keer op keer zijn voorwiel naast de Huski van Hallman trachtte te steken. Hallman liet echter zien, dat hij niet voor niets de wereldtitel bezit en met verbluffend vakmanschap en heel, héél véél gas gaf hij Robert geen kans. Met enkele

de jonge Zweed Pettersson werkte zich ondanks een val bij de start goed naar voren.

Boven: Frans Sigmans bewees in Norg tot de topklasse te behoren getuige een prachtige vierde plaats in de eindrangschikking

Onder: Torsten Hallman, hier op de hielen gezeten door Arbekov, had weinig geluk deze dag

lengten verschil schreef hij de eerste manche op zijn naam. Het Nederlandse contingent weerde zich inmiddels voortreffelijk. Frans Sigmans fungeerde als aanvoerder door bij de eerste doorkomst reeds op de tiende plaats te liggen. met vlak daarachter Simon Schram en Stef van der Sluis, die zich niet. in het minst door dit internationale veld lieten imponeren. In het bos met de korte wendingen en het vele zand rukte Sigmans snel naar voren om tot laaiend enthousiasme van het publiek in de zesde ronde op de vierde plaats te belanden. Daarbij erkende cracks als Jyrki Storm, Willamowski, Shinkarenko en de Engelse kampioen Freddy Mayes achter zich latend. Ook de andere Nederlandse jongens bleven zich voortreffelijk weren, waarbij Frits Selling na een aanvankelijk slechte start zich nog juist de meerdere toonde van Schram en Van der Sluis, Pechvogel Pettersson zag kans zich in twaalf ronden vanuit de achterhoede naar een uitermate verdiende zesde plaats te vechten.

Een vastberaden Robert toonde duidelijk zich in de tweede manche niet meer te willen laten ringeloren door Hallman. Een razendsnelle start bracht hem aan de kop van het veld, waarin ook Hallman, Arbekov, Willamowski en Shinkarenko een vooraanstaande rol vervulden. Minder gelukkig was de start van Frans Sigmans, die tot grote schrik van zijn legioen “Sigmannianen” bijna als laatste van het startveld het bos in schoot. Frans stelde zijn aanhang echter niet teleur en onder enorme aanmoedigingen van het publiek slaagde hij erin om dezelfde ronde (!) het grootste deel van zijn concurrenten achter zich te laten en door te komen op een achtste plaats. Frans begon er nu pas goed zin in te krijgen, ging wat losser rijden en klom van de achtste naar een zevende, van de zevende naar de zesde plaats. Die hij ondanks een verwoede jacht op OlIe Pettersson, die nu wel goed van start gegaan was, niet meer kon omzetten in een vijfde plaats. Als eindresultaat dus een vierde plaats, wat wij gezien het deelnemersveld een succes vinden dat klinkt als een klok.

Aan kop kreeg het keiharde duel tussen Robert en Hallman een onverwacht einde door de val van de huidige wereldkampioen, die daarmee zijn kans op een goede klassering en het leiderschap voor het wereldkampioenschap verspeelde Arbekov. die hierdoor opschoof naar de tweede plaats zag even zijn kansen op de eindzege toenemen, maar zijn verwoede jacht op Robert had geen resultaat. De grote man werd Joel Robert. met als tweede in de eindklassering Victor, Arbekov, Jyrki Storm eiste de derde plaats voor zich op voor Frans Sigmans. Frits Selling werd met een negende plaats de tweede Nederlander. Simon Schram en Oby Hiemstra bewezen, met een elfde en een dertiende plaats eveneens dicht tegen de wereldtop aan te zitten.

De vele tienduizenden motorenthousiasten, die het prachtige circuit in Norg omzoomden, konden in de beide manches van de 350-500 cc senioren vast een voorproefje nemen van het hogeschoolrijden in de 250ccc Grand Prix wedstrijden Ton van Heugten liet de overige 3 deelnemers tot tweemaal toe, het stof van zijn achterwiel happen. Met ruim verschil schreef hij beide manches op zijn naam. Driessen uit Stein, eveneens in het zadel van een 360 CZ, wist hem nog het best te volgen door tweemaal beslag te leggen op een tweede plaats. 0ok Jan Dirkx schijnt zich uitsteken in het zadel van zo’n 360 cc tweetakt thuis te voelen, hetgeen hij bewees door in de eerste manche als derde te eindigen, een positie die hij ook in de tweede manche voor zich opeiste, totdat hij door een lekke achterband terrein prijs moest geven. Jan Keizer had Vrouwe Fortuna ook niet erg op zijn hand, want een pitstop in de tweede manche maakte hem kansloos voor een hoge klassering. Snelle starter Rudi Boom, Wiebe Plötz en Jo Heyboer waren voortdurend in elkaars gezelschap te vinden, waarbij de heren menig robbertje ten beste gaven, daarmede het publiek vast op temperatuur brengend voor datgene, waarvoor iedereen gekomen was: de strijd der wereldkampioenen!

J.C.V.

UITSLAGEN: Internationalen 250 cc 1. Joel Robért, België, CZ, 3 punten; 2. Victor Arbekov, Rusland, CZ, 5 p.; 3 Jyrki Storm, Finland, Husqvarna, 9 p.;4 Frans Sigmans, Nederland, Husqvarna, 10 p.; 5, Leonid Shinkarenko, Rusland, CZ, 10 p.;6. OlIe Pettersson, Zweden, Husqvarna. ; 7: Freddy K. Mayes, Engeland, Norton; 8. F Willamowski, Duitsland, CZ, 18 p.; 9. Frits Selling, Nederland, Greeves, 21p, 10. Eugenie Petushkov, Rusland, CZ, 2~...p.; 1~. Simon .Schram, Nederland, Bultaco, 26 p.; 12. Staffan Enquist. Zweden, Husqvarna, 26 p.; 13: Oby Hiemstra, Nederland, Maico, 31 p.,14, Karel Konecny, Tsjecho-Slowakije, Jawa/CZ,32 p; 15. Joh Mortensen, Denemarken, CZ, 35 p.; 16. Wolfgang Eiszner, Duitsland, CZ, 35 p.; 17. Bryan G, Engeland, Husqvarna. 35 p.; 18. Hugh Anderson, Nw. Zeeland, Suzuki, 36 p.; 19. Ruedi Hüsler, Zwitserland, Greeves, 38 p.; 20. Ronnie Mathews, Ierland, Dot, 42 p.; 21, AIexander Yakovlev, Rusland, CZ, 18 ronden; 22 Stef v. d. Sluis, Nederland, Bultaco, 18 ronden; 23. Torsten Hallman, Zweden, Husqvarna, 14 ronden.

Senioren 350-500 cc: 1, T van Heugten, Amersfoort, CZ; 2. H. W. Driessen, Stein, CZ; 3. R. Boom, Amsterdam, Husqvarna; 4. W. Plötz, Nw. Dordrecht, Husqvarna; 5 J Heyboer, Moerkapelle, Lindström; 6. M. van Heugten, Hamersveld, Husqvarna; 7. M. Postema, Gieterveen, Husqvarna; 8. H. Bel, Vianen, Husqvarna; 9. A. J. P. Jansen, Gerwen, 13SA; 10. D. van Heugten, Amersfoort, CZ; 11. R. v d. Kolk, Lochem, Maico; 12. J. Keizer, ‘s-Heerenberg, CZ; 13.J. Th. Dirkx, Eindhoven, CZ; 14. F. den Edel, Gouda, Triumph; 15. G. van Heugten, Amersfoort, Lindström; 16. J. C, H. Jansen, Eindhoven, CZ; 17. J. Lanting, Klazienaveen, Maico; 18. H. J. Wassink. Doetinchem, BSA; 19. H. Polsvoort. Lochem, Triumph; 20. A. de Wit, Schijndel, BSA Victor; 21. H, Knuiman, Wijchen, Triumph; 22. J. A. Wentink, Doetinchem, Maico; 23 J. Hofman, Doetinchem, BSA; 24. H. J. Vels, Westendorp, Triumph; 25; J. Kanning, Norg, Triumph; 26. D. v. d. Kolk, Lochem, Maico; 27. J. C. van Heukelom, Hilversum, Velo; 28 H. B. Bloem, Velp, Maico; 29. H. émoed, Arnhem, BSA Victor; 30. H. Pragtell, Eefde, Maico.