MOTOCROSS VENRAY

GESLAAGD EVENEMENT

De motorcrossvereniging Janslust heeft afgelopen zondag echt loon naar werken gehad. Een zeer geslaagde motorsportmiddag met fraaie wedstrijden was het resultaat van een goede organisatie, een zeer mooi en gevarieerd circuit en, niet te vergeten, het prachtige weer. Het zeer talrijke publiek heeft kunnen genieten van goede wedstrijden, waarbij de laatste manche van de zware senioren een daverend sluitstuk was. Het programma werd geopend met de eerste serie der 250 junioren, waarin Jan Schenk van start tot finish de leiding had. Brord Haaker werd tweede, Bob Tuin derde. De tweede serie eindigde in een overwinning voor Jan Wemmenhove, nadat Jo Ruinemans tot n ronde voor het einde steeds de leiding had gehad. Ruinemans werd zelfs derde, want in de laatste ronde werd hij ook nog gepasseerd door Hans Rietman.

In de herkansing greep F. Jeronimus, die in zijn serie was uitgevallen, zijn kans door als eerste te eindigen. Tweede werd Andr Leclaire, terwijl Henk Walvoort de derde plaats voor zich opeiste.

In de finale was het aanvankelijk Jo Ruinemans, die het gehele veld aanvoerde, maar in de vierde van de zes ronden werd hij gepasseerd door Brord Haaker, die zijn plaats aan de kop daarna niet meer afstond. Verder zagen we goed werk van Jan Schenk en Gerard Horenberg, die resp. derde en vierde werden.

Favorieten voor een overwinning in de zware klasse waren Frans Sigmans en Ton van Heugten, waarvan de laatste voor een kleine verrassing zorgde door op een Husqvarna te verschijnen. Ton is zijn CZ namelijk ontrouw geworden. Zijn vroegere ervaringen met Husqvarna zaten er kennelijk nog in, want hij ging geweldig met de nieuwe Huskie.

Na de start van de eerste manche was het echter toch Frans Sigmans, die resoluut de leiding nam, met Rudi Boom in tweede positie en Ton als derde. In de derde ronde verwees Ton Rudi naar de derde plaats, maar hoewel hij dicht bij Frans kwam, kon Ton hem de leiding niet meer ontnemen. In de voorlaatste ronde maakte Ton een slippertje, waardoor Rudi Boom hem royaal voorbij kwam. Rudi dus tweede, Ton derde, Jan Keizer vierde, Hans Bel vijfde en een keurige zesde plaats voor Henk Knuiman, de eenzame Triumph-rijder in dit sterke veld van snelle tweetakten, vr Jan Dirkx en Jo Heyboer.

De tweede manche stond geheel in het teken van het prachtige duel tussen Ton van Heugten en Frans Sigmans, dat de gehele wedstrijd duurde. Ton was op kop van start gegaan, met Frans aan zijn wiel en hoewel Frans de hele wedstrijd van tien lange ronden bleef aanvallen, af en toe naast Ton zat en zelden meer dan enkele meters achter hem, smaakte Ton het genoegen van een mancheoverwinning. Door zijn tweede plaats werd Franske toch totaalwinnaar. Derde in zijn manche werd een weer eens ouderwets op dreef zijnde Simon Schram, die Rudi Boom, Jan Keizer, Jan Dirkx en Jo Heyboer in deze volgorde achter zich liet. Jammer voor Henk Knuiman, die rondenlang een prachtige vijfde plaats hield, maar halfweg de wedstrijd kennelijk moeilijkheden kreeg, en helemaal achteraan doorkwam.

Na zijn overwinning de week tevoren in Hengelo had Ben Snijder er deze keer ook echt zin in. Na de start van de zijspanklasse nam hij meteen de leiding, die hij behield tot een paar honderd meter voor het einde, toen zijn BSA stuk ging. Ontzettend jammer! Cor van Heugten was na een minder goede start snel opgeklommen, en won de race, vr Wim Koppe. Snijder had toch zijn machine aan de praat gekregen, en eindigde nog als derde.

In de tweede machine had een goed op dreef zijnde Wim Koppe tot n ronde voor het einde de leiding, maar toen deed Cor van Heugten, wat hij aan zijn stand verplicht was: hij verwees Koppe naar de tweede plaats en schreef zodoende beide manches op zijn naam. Fijneman werd derde en nieuweling Hilderink bezette, evenals in de eerste manche, de vierde plaats. Een derde plaats in het eindklassement was de beloning voor zijn goed en regelmatig rijden. N.Th.L.

UITSLAGEN: Junioren 250 cc: 1. B. Haaker, Badhoevedorp (CZ); 2. Jo Ruinemans, Steenwijk (Husqvarna); 3. J. Schenk, Westzaan (Husqvarna); 4. G. Horenberg, Lochem (Bultaco); 5. H. Rietman, Doetinchem (Bultaco); 6. Jan Oosting, Eext (Husqvarna); 7. B. Tuin, Amsterdam (Husqvarna); 8. J. Eggens, Westerbork (Husqvarna); 9. Henk van Peer, Bilthoven (Bultaco); 10. W. van Peer, Bilthoven (Bultaco).

Senioren 350-500 cc: 1. Frans Sigmans, Bakel (Husqvarna), 49 p.; 2 Ton van Heugten, Amersfoort (Husqvarna), 48 p.; 3. Rudi Boom, Amsterdam (Husqvarna). 46 p.; 4 Jan Keizer, sHeerenberg (Husqvarna), 43p.: 5. Simon Schram, Wolvega (CZ), 40p.: Jan Dirkx Eindhoven (CZ)