CROSS IN DE IMBOSCH (LOENEN)                      24 mei 1964  

                                                                                                         
De nog jonge motocross - club Groenendaal heeft door medewerking van enkele landeigenaren een schitterend gelegen stukje terrein in de Imbosch voor cross - doeleinden ter beschikking gekregen. De grootste attractie van dit circuit de “Zilven” is wel de grote zandafgraving, oftewel berekuil, zoals de rijkelijk met fantasie bedeelde omroeper dit geheel wenste te noemen.
De rest van het parcours wordt gevormd door enkele bospaden en wat grote lussen over een zandverstuiving. Door de droogte van de voorafgaande week was vooral dit laatste gedeelte bijzonder zwaar geworden, eigenlijk tè zwaar voor die lichte machientjes en berijders, die deelnamen aan de 50 cc cross, die afgelopen zondag te Loenen op de Veluwe werd verreden en die dikwijls met handen en voeten moesten ploeteren en tobben om vooruit te komen. Niettemin heeft het publiek, dat door het fantastische weer niet in zo grote getale was opgekomen, aantrekkelijke wedstrijden kunnen zien, waarbij het vuurwerk van streekgenoot Stef van der Sluis wel de hoofdschotel vormde. Het programma werd geopend met de eerste van de maar liefst drie series junioren 50 cc. In een enorme stofwolk bromde de hele meute de eerste helling op en toen men elkaar na enige tijd weer zo ongeveer kon onderscheiden kwamen de eerste rijders al weer de berekuil invallen, om na nog een slinger over de tegenover liggende helling hun eerste ronde te completeren. De Jong op zijn Rond Sachs zagen we aan de kop, met achter hem Paul van Heugten en Odendaal. De kleinste Van Heugten tobde echter met motormoeilijkheden deze middag en moest al spoedig afzakken, hiermee de weg vrijmakend voor de opmars van Odendaal, die ten koste van De Jong naar de eerste plaats doorstootte.
De Jong stelde zich nu tevreden met de tweede plaats, terwijl Van Heugten in het middenveld aan de zwerf ging en de vacante derde plaats door De Haan werd ingenomen. Onmiddellijk, na het vallen van de startvlag voor de tweede serie brandde een hevige strijd los tussen de, voortreffelijk sturende, jeugdige Sigmans uit Bakel op, een enorm gezond en ook snel lopende Kreidler, en de Gorredijker Oenema op de bekende Rond Sachs.
Sigmans eerste positie is echter geen moment werkelijk in gevaar geweest.
In de laatste serie ontspon zich van meet af aan een felle strijd tussen, de Doetinchemer Ridderhof en Ruinemans uit Steenwijk.  Hoewel Ridderhof zich voor zijn entree in de berekuil van enorme sprongen bedeelde, kon hij toch niet verhinderen, dat zijn schaduw na vier” ronden; precies de helft van de race de kop overnamen die tot het einde toe behield. In de finale liet de grote overheerser van de tweede serie, de kleine Sigmans, weinig twijfels over zijn bedoelingen bestaan. Hij mikte op de eindzege en wederom was Oenema zijn grootste belager, maar de geschiedenis herhaalde zich en de Fries moest meter na meter op Sigmans prijsgeven. De Jong en Odendaal knokten een geweldig gevecht uit om de derde en vierde plaats, terwijl T. de Haan uit Hattem met zijn Zaankantse naamgenoot C. de Haan duelleerde voor een eerlijke toewijzing van de vijfde en de zesde. Evenals dit in de tweede serie het geval was, was niemand in staat het Sigmans nog lastig te maken, zodat de stand aan de kop ongewijzigd bleef. Oenema, Odendaal; De Jong en T. de Haan slaagden erin te eindigen in dezelfde ronde als de winnaar.
De extra ingelast verliezerserie der junioren leverde weinig bezienswaardigs op. Loendersloot kon een tamme overwinning op een tegen het einde voor de helft uitgedunde veld boeken. Natuurlijk sprong Stef v. d. Sluis na één ronde van de eerste manche senioren als eerste de kuil in, terwijl stalgenoot Masselink hem met geweldige sprongen achterna zat. Hierna volgde een hele sliert individuele rijders, ieder vechtend voor een plaatsje, terwijl in de staartgroep een leuke strijd gaande was tussen Van Dijk en K. de Haan. Ook de tweede manche was zonder meer een aangelegenheid voor Van der Sluis op zijn snelle Rond Sachs, die hij ook voortreffelijk weet te sturen.
In één der laatste ronden verloor Slijkhuis zijn mooie tweede plaats aan J. van Beek, die op eerbiedige afstand achterna werd gezeten door een driemanschap bestaande uit Wolters, Harmelink en Wolsink. Bij de start van de 3e manche trof het noodlot Van der Sluis, de ten gevolge van een stukgeraakte versnelling bijna twee ronden op de startwei bleef toeven. J. van Beek, Slijkhuls en Masselink bezetten in deze volgorde de drie eerste plaatsen. Zeer snelle en spectaculaire ronden brachten Van der Sluis tenslotte toch nog op de achtste plaats en hiermee op de derde in de eindrangschikking. P.v. E.
UITSLAG:
Jun. 50 cc: 1. F. Sigmans, Kreidler; 2. K. Oenema, Rond Sachs; 3. G. Odendaal, Rond Spec.; 4. D. de Jong, Rond Sachs; 5. T. de Haan, Kreidler; 6. M. Boode, Typhoon; 7. G. V. d. Welle, NSU; 8. A. de Haan, Kreidler; 9. R. v. d. Kolk, Hercules.
Sen. 50 cc: 1. J. v. Beek. Looman:;2 p.; 2. R. Slijkhuis, Kreidler. 71 p.; 3. S. v. d. Sluis, Rond Sachs, 68 p.; 4. G. Harmelink, Kreidler, 66 p.; 5. E. Wolters, Kreidler; 6. L. de Wit, Kreidler, 61 p.; 7. G. Wolsink, Hago Morini, 58 p.; 8. J. v. Campen, Looman, 52 p.; 9. E. Masselink. Rond Sachs. 23 p.
Frans Sigmans Loenen 1964De onbetwiste meester in de juniorenklasse, Sigmans met zijn Kreidler in de zandmassa’s van de “Sahara”.