Zon en spanning in Hoeven.    26 april 1964

Begunstigd door schitterend weer en gekenmerkt door enkele prachtige en spannende races, dat zijn zo enkele zinsneden, die uitstekend van toepassing zijn op de moto crossmiddag van afgelopen zondag op het Bosbad-circuit te Hoeven. De wedstrijdorganisatie liep gesmeerd, het zwaar belaste programma werd vlot afgewerkt en het was alleen jammer, dat de geluidsinstallatie beslist onvoldoende was.

De racemiddag begon heel gemoedelijk, met de klasse junioren 50 cc. Sigmans, op een keurig geprepareerde Kreidler, vertrok op kop en behield deze positie enige ronden, totdat de opdringende Odendaal hem met zijn kennelijk enorm snelle Rond Special - op de rechte stukken zag men hem van zijn concurrenten weglopen - wist te passeren. Ook P. van Heugten was aanvankelijk goed in de slag, maar in de derde ronde kwam hij plotseling in de staartgroep door, na in de vorige ronde nog de derde plaats te hebben bezet, zodat hij wel ergens op zijn hoofd zal hebben gestaan. Zijn plaats werd nu ingenomen door De Jong, ook al met een Rond Special, die deze positie tot het einde toe wist te bewaren.

Wegens het grote aantal inschrijvers werd de junioren 250 cc klasse in twee series plus een finale verreden. De eerste serie leverde een overwinning op voor Fons van Heugten, die broer Ton en zijn Husqvarna die last had van een parelende bougie, in de tweede ronde van de kopplaats had verdrongen. De tweede serie was van meet af aan een aangelegenheid voor Tim Selling. De tweedé en derde plaats vormde nog e~n een punt van discussie, maar Van ‘t Lam bleek die toch met zijn gloednieuwe Jawa crosser stevig in handen te hebben en daar kon ook Lissenberg met een heel speciale Lindström/Husqvarna niets meer aan veranderen. De Rotterdammer De Laat, die in deze serie ten val kwam, moest met een gebroken been worden weggevoerd.

Het was duidelijk, dat de grote strijd in de finale zich tussen Selling en Fons van Heugten af zou spelen, maar het was Zijdemans die na de eerste ronde als eerste door kwam. Toen drongen beide kemphanen echter onweerstaanbaar op de Hagenaar zakte naar lagere regionen, want ook Suyker, Deckers en Lanser hadden van de verwarring gebruik gemaakt hem voorbij te steven.

Het was tenslotte de van de zesde plaats opgerukte Haaker die de derde plaats ging innemen, achter de voortdurend van plaats wisselende koplopers, waar uiteindelijk toch Van Heugten de langste adem bleek te bezitten. Een valpartij in de vierde ronde wierp helaas Van het Lam. dé man die in de eerste serie een dergelijk voortreffelijke indruk had gemaakt, ver terug. De eveneens bij dit ongeval betrokken Naeye, liep gelukkig geen ernstig letsel op.

De spannendste race van de gehele middag was ongetwijfeld de klasse senioren 350 cc en hoger, die in twee manches werd verreden. Beide manches eindigden merkwaardigerwijs ook praktisch hetzelfde, nl. met een foto-finish tussen de twee grote rivalen van deze klasse, Rudie Boom op zijn 360 cc “Huskie en Dick van Heugten’ op een razendsnelle BSA, die hij ook uitstekend wist te besturen. In beide manches ook had Piet Dirkx gedurende de eerste zeven ronden de kop, maar pech schakelde, zover uit, dat hij geen rol bij de kop tegen het einde van de 1e manche Boom zover opgerukt, dat hij koploper Van Heugten kon belagen, die echter moedig stand hield tot de allerlaatste bocht, toen de kleine, uitgekookte Amsterdammer kans zag zijn lichte tweetakt naast de zware BSA te krijgen en in de eindspurt z’n rivaal versloeg. Ditzelfde beeld kreeg men de tweede manche te zien en vooral van Piet Dirkx, die nu een Triumph in plaats van zijn stuk gegane Lito bereed, concentreerde allen zich op het titanen gevecht Boom / Van Heugten. Met zijn allerlaatste krachinspanning slaagde Van Heugten er in zijn BSA juist vóór Boom’s Huskie over de eindstreep te brengen. Hiermee een zeer verdiende zege in de wacht slepend. Ook de eerste manche van de zijspanklasse bracht volop spanning. Tegen het einde ontspon zich een ronden lang enorm fel duel tussen Cor van Heugten en de ‘’oude rot” Jan Markus die soms tientallen meters lang naast elkaar hun zijspancombinaties over de zware baan joegen.Tenslotte nam Van Heugten een kleine voorsprong en bracht de manche op zijn naam.

UITSLAG

Jun. 50 cc: 1. G. Odendaal. Rond Special; 2. F. Sigmans, Kreidler; 3. D. de Jong, Rond Special; 4. D. v. d. Kolk, Kreidler; 3. M. Vos, Union Sachs; 6. C. de Haan, Rond Special; 7. J. Hulsink, Union Sachs; 8. P. v. Heugten, Kreidler; 9. C. v. Rijssel, DKW; 10. C. v. d. Welle, NSU; 11. L. Hoppezak, Kreidler.

Jun. 250 cc: 1. F. v. Heugten, Greeves; 2. T. Selling, Greeves; 3. W. Haaker, Maico; 4. C. Lanser, Jawa; 5. K. Lissenberg, Husqvarna; 6. H. Zijdemans, Greeves; 7. W. Suyker, Greeves; 8. F. Verbrugge, Greeves; 9. J. v. d. Linde, Maico

Sen. 500 cc: 1. D. v. Heugten, BSA, 49 pt.; 2. R. Boom, Husqvarna. 49 pt.; 3. C. v. Heugten, BSA, 45 pt.; 4. H. Koops, ESO, 43 pt.; 3. A. Phennincks, BSA, 40 pt.; 6. F. den Edel, Ardie, 36 pt.; 7. J. v. Heukelom, Velocette, 33 pt.; 8. W. den Ouden, BSA, 32 pt.; 9. J. Kruisinga, Triumph, 31 pt.

Zijspannen: 1. C. v. Heugten, BSA, 30 pt.; 2. J. Marcus, BSA, 48 pt.; 3. B.. Snijder, BSA, 46 pt.; 4. W. v. As, BSA,  43 pt.; 5. A. v. d. Goorbergh, BSA, 43 pt.; 6. A. Rikkers, Triumph, 36 pt.; 7. L. Maas, Matchless, 35 pt.; 8. W. Remie, BSA, 34 pt.